Liveblog

Coronanieuws: 308 nieuwe coronabesmettingen in Brabant

2 augustus 2021 om 06:50 • Aangepast 3 augustus 2021 om 09:58
nl
Ook deze maandag hielden we je via dit liveblog op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus, in én buiten Brabant.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • 100 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen
  • 308 nieuwe coronabesmettingen in Brabant
  • Na 13 augustus mogen eendaagse festivals weer doorgaan, maar onder strikte voorwaarden
  • Kabinet verwacht advies over 'derde prik' na de zomer
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Dit liveblog is gesloten.

Liveblog

20.13

Coronaregels voor evenementen minder streng dan OMT adviseerde


Het Outbreak Management Team (OMT) had liever een strenger coronatestbeleid voor evenementen gezien en stelde voor om meezingen tijdens evenementen te ontraden. Dat blijkt uit het advies dat aan de Tweede Kamer is gestuurd. Het kabinet heeft het advies voor een aantal strenge maatregelen niet overgenomen omdat die niet uitvoerbaar zouden zijn.

Het OMT had graag gezien dat de antigeentest, waarmee bezoekers een evenement kunnen bezoeken, hooguit 24 uur oud mogen zijn aan het eind van het evenement. Dat is niet realistisch, zo vindt het kabinet. Het zou voor evenementen die lang duren namelijk in de praktijk betekenen dat mensen zich ook 's nachts moeten laten testen, schrijft demissionair zorgminister Hugo de Jonge aan de Kamer.

Het kabinet zag een dringend advies om publiek te ontraden om mee te zingen evenmin zitten. Dat is volgens de minister "niet uitvoerbaar en niet handhaafbaar". Artiesten onderling afstand laten bewaren, zoals het OMT had voorgesteld, hoeft ook niet. Voor kunst- en cultuur is namelijk een uitzondering gemaakt op de regels als de artiesten anders "deze activiteiten niet op gepaste wijze" kunnen uitoefenen.

18.30

Weinig besmettingen na motorcrossevenement in Oss


De MXGP op 18 juli in Oss heeft weinig coronabesmettingen opgeleverd, zo laat de GGD Hart voor Brabant weten. Volgens woordvoerder Sandra Verhoeven had de organisatie van het motorcrossevenement met zesduizend bezoekers de zaakjes goed voor elkaar. "Er hebben wel wat besmettingen plaatsgevonden, maar dat is verwaarloosbaar. Daar moet ik wel bij zeggen dat het altijd lastig is te zeggen waar besmettingen zijn opgelopen.

Het bron- en contactonderzoek bevond zich op dat moment ook in fase 5. Dat betekent dat we bronnen niet helemaal uitvragen. Maar het is zeker geen superspreadevent geweest, daar is absoluut geen sprake van. Het evenement met veel publiek was goed gemanaged. Zo kon iedereen bijvoorbeeld zitten."

17.05

Kabinet verwacht advies over 'derde prik' na de zomer


Het kabinet besluit waarschijnlijk in het najaar of volledig gevaccineerde mensen een extra prik van het coronavaccin moeten ontvangen om beter beschermd te zijn tegen het virus. Tegen die tijd ligt er naar verwachting een advies van het Outbreak Management Team (OMT) en de Gezondheidsraad, zegt het ministerie van Volksgezondheid. Onlangs bleek dat miljoenen Britten naar verluidt op korte termijn een derde prik krijgen.

In juni werden het OMT en de Gezondheidsraad al eens gevraagd naar hun visie op zo'n extra 'booster'. De adviesorganen gaven toen gezamenlijk aan dat er nog te veel onzekerheden zijn over de verloop van het virus en de vaccins. Wel noemden ze het toen al "aannemelijk dat een boostervaccinatie of vaccinatie met een aangepast SARSCoV-2-vaccin in het verschiet ligt"

16.06

Meer dan 700 coronapatiënten in ziekenhuizen


Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is maandag gestegen tot 719, het hoogste aantal sinds 11 juni. Het gaat om een toename van 36 patiënten vergeleken met zondag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de verpleegafdelingen liggen 522 patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 26 meer dan zondag. Op de ic's liggen in totaal 197 ernstig zieke patiënten, 10 meer dan de voorgaande dag.

15.25

308 nieuwe coronabesmettingen in Brabant


Het aantal besmettingen in Brabant is licht gedaald. Maandag werden er 308 besmettingen gemeld, dat zijn er 25 minder dan zondag. Toen werden er 333 besmettingen gemeld.

In het hele land is het aantal nieuwe positieve coronatests maandag voor de vierde dag op rij gedaald. Tussen zondag- en maandagochtend zijn er 2136 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is het laagste aantal in bijna een maand tijd.

Brabantse cijfers:

Wachten op privacy instellingen...

15.18

Vaticaan en San Marino erkennen EU-coronacertificaat


Het Vaticaan en het andere ministaatje San Marino op het Italiaanse schiereiland erkennen het digitaal coronacertificaat van de 27 EU-landen, heeft de Europese Commissie bekendgemaakt. Dat betekent dat Nederlanders en andere EU-burgers met het certificaat zonder zorgen naar de twee landjes kunnen reizen. De EU-landen erkennen andersom ook het Covid-19-document dat het Vaticaan en San Marino, geen EU-lidstaten, uitgeven voor hun burgers.

13.40

Ferrari verkoopt meer auto's dan voor coronacrisis


Ferrari is in verkoopcijfers hersteld van de coronacrisis. Het afgelopen kwartaal verkocht de autobouwer 2685 voertuigen, een half procent meer dan in dezelfde periode in 2019. Ook de resultaten van het Italiaanse sportwagenmerk waren een stuk beter. De kwartaalomzet van Ferrari verdubbelde ten opzichte van vorig jaar naar ruim 1 miljard euro.

13.30

Wachttijd na Janssen-prik wordt verlengd naar vier weken


Wie het coronavaccin van Janssen heeft gehad, wordt binnenkort pas na vier weken gezien als volledig gevaccineerd, meldt premier Mark Rutte maandag. Tot dusver duurde het twee weken voordat iemand die was geprikt met Janssen een groen vinkje kreeg in de CoronaCheck-app. De nieuwe regel gaat in per 14 augustus. Het vaccin heeft volgens de premier "iets meer inwerktijd nodig".

13.25

Meer dan 700 coronapatiënten in ziekenhuizen


Het aantal corona patiënten in Nederlandse ziekenhuizen is maandag gestegen tot 719, het hoogste aantal sinds 11 juni. Het gaat om een toename van 36 patiënten vergeleken met zondag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de verpleegafdelingen liggen 522 patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 26 meer dan zondag. Op de ic's liggen in totaal 197 ernstig zieke covidpatiënten, 10 meer dan de voorgaande dag.

Op de verpleegafdelingen kwamen in de afgelopen 24 uur 60 nieuwe coronapatiënten binnen. Op de ic's werden 21 mensen binnengebracht.

13.15

Na 13 augustus mogen eendaagse festivals weer doorgaan


Eendaagse festivals mogen na 13 augustus weer doorgaan, maar wel onder strenge voorwaarden. Het kabinet had festivals tijdelijk verboden wegens de snelle toename van het aantal besmettingen, maar sommige evenementen zonder vaste zitplaatsen mogen toch weer doorgaan. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte bekendgemaakt.

De festivals mogen in ieder geval tot 1 september doorgaan met hooguit 750 bezoekers. Ook moet het evenement in de openlucht zijn, of moet de tent aan vier kanten open zijn. De bezoekers moeten een vaccinatiebewijs, negatieve test of herstelbewijs hebben. Als dit voor festivals onhaalbaar is kunnen ze gebruikmaken van de garantieregelingen, zei Rutte. Vorige week werd aangekondigd dat festivals met overnachting tot 1 september van de baan zijn.

12.00

100 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen


In de Brabantse ziekenhuizen waren maandagochtend 100 coronapatiënten opgenomen. Dat zijn er zeven meer dan de laatste meting voor het weekend. Dat maakte het ROAZ bekend.

De afgelopen 24 uur zijn zes nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Daar staat tegenover dat er zes coronapatiënten uit het ziekenhuis ontslagen werden. Eén coronapatiënt werd overgeplaatst. Er is geen patiënt overleden aan corona.

09.25

Meer boekingen voor campingvakanties Vacansoleil dan voor corona


Het aantal boekingen voor campingvakanties bij Vacansoleil ligt deze zomer boven het niveau van voor de coronacrisis. Sinds de versoepelingen van de lockdownmaatregelen in Europa zijn alle campings weer geopend. Sindsdien zag de Nederlandse touroperator de vraag fors aantrekken.

Voor Vacansoleil was het begin van dit jaar nog moeilijk. Vanaf juni is sprake van een enorme inhaalslag. "De maand juni was voor Vacansoleil de beste maand ooit", zegt commercieel directeur Jacky Lambert. Ten opzichte van 2019 stegen die maand de boekingen met 50 procent.

08.30

Geplande tweede prik kan week eerder worden gehaald


Nederlanders die nog niet volledig gevaccineerd zijn maar wel al een afspraak hebben voor een tweede prik, kunnen deze afspraak een week naar voren halen. Prikken die vanaf 16 augustus gepland staan voor volwassenen kunnen eerder worden gezet, kondigt coronaminister Hugo de Jonge aan.

Mensen met een afspraak voor de tweede prik ontvangen een sms-bericht van de GGD, waarna ze kunnen bellen om de tweede vaccinatie te vervroegen.

Jongeren kregen vorige week al zo'n sms'je. Jongeren tussen de twaalf en zeventien jaar kregen tot nu toe namelijk alleen Pfizer, terwijl volwassenen ook met Moderna worden geprikt. Daarom was het makkelijker om de afspraken van jongeren te vervroegen.

08.25

Minder priklocaties in West-Brabant


Sinds 1 augustus zijn de vaccinatielocaties in Roosendaal, Almkerk en Breda International Airport gesloten. Vanaf nu vaccineert GGD West-Brabant nog in Bergen op Zoom en Breda Breepark.

07.22

Omzet Heineken omhoog door coronaversoepelingen

Bierbrouwer Heineken heeft zijn omzet in het eerste halfjaar flink zien stijgen als gevolg van de versoepelingen van de coronamaatregelen. Zo ging in veel landen de horeca weer open, al dan niet nog met beperkingen. Wel maakt Heineken zich zorgen om nieuwe coronabeperkingen, met name in Aziatische en Afrikaanse landen.

Ook merkt het bedrijf dat de grondstofprijzen stijgen en dat zal vanaf de tweede jaarhelft gevolgen hebben. Heineken verwacht dat de resultaten over heel 2021 nog onder die van 2019 blijven.

06.15

Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis stijgt op Curaçao


Het aantal patiënten dat met COVID-19 is opgenomen in het ziekenhuis stijgt aanzienlijk op Curaçao. Waren er op 26 juli nog twee mensen opgenomen in het ziekenhuis op het eiland, van wie één op de intensive care. Op 1 augustus ging het om vijftien patiënten, van wie drie op de ic.

Het eiland kent sinds vorige maand een flinke stijging van het aantal coronabesmettingen. Dit aantal steeg van twintig op 1 juli naar 616 op 1 augustus, voornamelijk door de Delta-variant. Van de ruim 160.000 bewoners van het eiland zijn meer dan 92.000 mensen één keer geprikt. Ongeveer 82.000 mensen hebben twee inentingen gehad.

05.15

'Britten krijgen vanaf volgende maand derde coronaprik'


Zo'n 32 miljoen inwoners van Groot-Brittannië komen vanaf volgende maand in aanmerking voor een derde vaccinatie tegen het coronavirus. Dat meldt de Britse krant The Telegraph. De uitnodiging geldt voor mensen van vijftig jaar en ouder en andere kwetsbare groepen.

Tot nu toe kregen Britten maximaal twee prikken met het coronavaccin, maar vanwege de snelle verspreiding van de Delta-variant en de vermoedelijke daling van de effectiviteit van het vaccin na verloop van tijd, is er in veel landen steeds meer animo voor een extra prik. Sinds zondag kunnen ouderen in Israël al kiezen voor een derde inenting.

03.40

Criminaliteitscijfers daalden in coronatijd


De criminaliteitscijfers daalden in coronatijd, meldt Trouw maandag. Dankzij de versoepelingen zal het echter niet niet lang meer duren voordat de cijfers terug zijn op het oude niveau. De politie registreerde in juni 63.302 misdrijven in Nederland, schrijft de krant. Dat is een dikke zes procent minder dan in juni vorig jaar, toen we net uit de eerste lockdown kwamen. Het is zelfs iets minder dan in juni 2019, toen het coronavirus nog helemaal niet in de buurt was.

Corona en lockdownmaatregelen hebben hun effect op de criminaliteit. Het is te zien in de statistieken die de politie landelijk bijhoudt en in de cijfers van stichting Slachtofferhulp. Nog markanter dan in juni, de meest recente cijfers, is het verschil tussen februari van dit en vorig jaar. Februari 2020 was de laatste maand voor de eerste lockdown. Het aantal misdrijven lag toen bijna dertig procent hoger dan in de lockdownmaand februari van dit jaar.

Moord en doodslag trokken zich van corona niets aan: deze cijfers daalden niet. Cybercrime nam tijdens de lockdownperiodes juist toe.

03.30

Alle zeelieden in haven Rotterdam kunnen vaccinatie krijgen


Alle zeevarenden in de haven van Rotterdam kunnen vanaf vandaag worden gevaccineerd tegen corona. Het Havenbedrijf Rotterdam werkt voor deze proef samen met onder meer de Arbo Unie en de KNVR, de branchevereniging voor de zeescheepvaart. Eerder konden alleen zeelieden worden gevaccineerd die varen onder Nederlandse vlag of voor een Nederlandse rederij, of ze nu Nederlander zijn of niet.

De uitbreiding naar alle zeevarenden is een proef die twee maanden duurt. Voor de proef zijn tienduizend Janssen-vaccins beschikbaar.

03.30

Kabinet buigt zich over eendaagse festivals

Het kabinet bespreekt vandaag hoe het na 13 augustus verder moet met eendaagse festivals. Eerder werd besloten dat meerdaagse festivals waar mensen overnachten tot 1 september verboden zijn. Festivalorganisator ID&T had samen met een aantal andere bedrijven een kort geding aangespannen over de eendaagse festivals.

Het kabinet wilde eigenlijk pas later een beslissing nemen over de eendaagse festivals, maar de festivalbedrijven wilden voor 1 augustus perspectief. Daarop liet het kabinet weten 2 augustus waarschijnlijk al een besluit te nemen. Als het kabinet besluit het verbod op de eendaagse festivals ook tot 1 september te verlengen, zetten ID&T en de andere bedrijven het kort geding alsnog door.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!