70 miljoen om door stikstof bedreigde natuur in Brabant te herstellen - Omroep Brabant

70 miljoen om door stikstof bedreigde natuur in Brabant te herstellen

3 augustus om 16:23 • Aangepast 4 augustus om 16:17
Een ven in de Deurnese Peel gevuld met veenmos (foto: Piet van den Munckhof).
Een ven in de Deurnese Peel gevuld met veenmos (foto: Piet van den Munckhof).
De provincie krijgt 70 miljoen euro van het rijk om stikstof terug te dringen in en om beschermde natuurgebieden, de zogeheten Natura 2000-gebieden. Ook kan ze 10 miljoen euro tegemoet zien om bossen, die de afgelopen jaren zijn gekapt, te compenseren.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Die kap was nodig om er de natuur te herstellen. Binnenkort al begint Brabant met de aanplant van nieuw bos.

'Ook volgende generaties moeten kunnen genieten'
De natuurgebieden waarvoor nu geld beschikbaar wordt gesteld, hebben niet alleen te lijden onder stikstofuitstoot door boerderijen en andere bedrijven. Ook verdroging vormt een bedreiging, zo meldt provinciebestuurder Hagar Roijackers.

Ze is blij met de toezegging uit Den Haag: “Met deze bedragen kunnen we echt extra stappen gaan zetten om de natuur in en rond deze gebieden te herstellen en robuuster te maken. Hierdoor kunnen ook volgende generaties genieten van onze unieke natuur in Brabant.”

Maatregelen moeten binnen drie jaar zijn uitgevoerd
Met de 80 miljoen krijgt de provincie precies wat ze had aangevraagd bij het rijk. Het geld wordt aangewend om met diverse partijen aan de slag te gaan. Hieronder vallen onder meer veehouders en natuur- en milieuverenigingen.

Het gaat in Brabant om in totaal veertien Natura2000-gebieden, onder meer in de Peel, de Kempen en de Meierij. Binnen drie jaar moeten de extra maatregelen zijn uitgevoerd. Daarna kan de provincie weer een nieuwe aanvraag doen, voor de periode 2024-2030.

Begin deze eeuw werd besloten om in heel Europa kwetsbare natuurgebieden te gaan beschermen. Nederland telt ruim 160 Natura 2000-gebieden.

LEES OOK:

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...