Liveblog

Coronanieuws: 501 nieuwe coronabesmettingen in Brabant

5 augustus 2021 om 06:00 • Aangepast 6 augustus 2021 om 11:16
nl
Ook deze donderdag hielden we je via dit liveblog op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus, in én buiten Brabant.
Profielfoto van RedactieProfielfoto van ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Meer dan een miljoen Brabanders zijn nu volledig gevaccineerd door de GGD.
  • In de Brabantse ziekenhuizen waren donderdagochtend 85 coronapatiënten opgenomen, twee meer dan woensdag.
  • 501 nieuwe coronabesmettingen in Brabant.
  • De afgelopen 24 uur zijn twaalf nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen, een coronapatiënt overleed het voorbije etmaal.
  • Vanwege de angst voor een vierde golf van het coronavirus in het najaar overweegt Duitsland de bevolking weer beperkingen op te leggen.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Het liveblog is gesloten.

Liveblog

17.15

Horeca werft door sluiten test- en priklocaties werkloze GGD'ers


Koninklijke Horeca Nederland (KHN) praat met medewerkers van verschillende GGD'en om hen te wijzen op de baanmogelijkheden in de horeca nu ze door de sluiting van test- en vaccinatielocaties mogelijk hun baan kwijtraken. Ook uitzendbureaus zijn druk bezig met het herplaatsen van het personeel dat ze bij die locaties hadden werken.

Restaurants en cafés kunnen de mensen die bij de GGD werken en straks hun baan kwijtraken "absoluut" gebruiken, zegt directeur Dirk Beljaarts van brancheorganisatie KHN. Veel horecapersoneel dat door de pandemie noodgedwongen uitstroomde naar andere sectoren komt al terug, zegt de brancheorganisatie, maar de aantallen compenseren het huidige personeelstekort in de sector niet.

15.35

Aantal nieuwe coronagevallen stijgt flink: 3402 positieve tests


Het aantal nieuwe coronagevallen is in de afgelopen 24 uur flink toegenomen. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 3402 positieve tests geregistreerd. Dat is weliswaar vergelijkbaar met eind vorige week, maar in de afgelopen dagen waren er ruim 2000 positieve tests. . Door de positieve tests die nu alsnog zijn doorgegeven, "vallen de dagcijfers vandaag hoger uit dan werkelijk", aldus het instituut.

Op woensdag meldde het RIVM meer dan 2800 gevallen, op dinsdag ruim 2200 en op maandag iets meer dan 2100. Het is gebruikelijk dat het aantal positieve tests in de loop van de week oploopt.

Het gemiddelde daalt nog wel. In de afgelopen zeven dagen zijn 19.247 mensen positief getest, omgerekend zo'n 2750 per dag. Dat is het laagste niveau sinds 8 juli, bijna een maand geleden. Het gemiddelde daalt voor de zeventiende dag op rij.

Het aantal sterfgevallen steeg ook flink. In de afgelopen dag registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) het overlijden van elf coronapatiënten. Dat is het hoogste aantal in bijna twee maanden tijd.

15.32

Aangifte GGD Hollands Midden tegen Willem Engel om bedreiging


De GGD Hollands Midden heeft donderdag aangifte gedaan tegen Willem Engel wegens bedreiging, bevestigt een woordvoerder van de GGD. De voorman van Viruswaarheid riep woensdag via Twitter zijn volgers op foto's te maken van medewerkers van de GGD op vaccinatielocaties. Bij een prikbus in Lekkerkerk (Zuid-Holland) werd gehoor gegeven aan de oproep.

15.30

501 nieuwe coronabesmettingen


De laatste 24 uur zijn er in Brabant 501 nieuwe coronagevallen bijgekomen. Dat zijn er 94 meer dan woensdag. Toen waren er 407 nieuwe besmettingen.

Wachten op privacy instellingen...
14.52

Iets meer coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is donderdag iets toegenomen, na de daling een dag eerder. Er liggen daar nu 673 covidpatiënten, elf meer dan woensdag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Woensdag daalde het aantal patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt, voor het eerst in drie weken. In de afgelopen weken kwamen er met de dag meer coronapatiënten bij in de ziekenhuizen.

14.43

GGD doet aangifte tegen Willem Engel vanwege bedreiging

De GGD Hollands Midden heeft donderdag aangifte gedaan van bedreiging tegen Willem Engel. Engel heeft woensdag zijn volgers opgeroepen om foto's en filmpjes te maken van medewerkers van de GGD op vaccinatielocaties. "Dat je protesteert is prima, maar dit is voor onze medewerkers heel intimiderend", legt Pieter Haasbeek, manager coronabestrijding van de GGD Hollands Midden, uit bij Omroep West.

De politie moest woensdag in Lekkerkerk ingrijpen om ervoor te zorgen dat de medewerkers van de prikbus hun werk konden doen. "Normaal staan er wel eens mensen te demonstreren bij de bus en dat vind ik ook helemaal niet erg", zegt Haasbeek. "Maar nu stond er een hele groep met fototoestellen en camera's en dat was heel bedreigend voor onze medewerkers. Om 14.00 uur hebben we de politie ingeschakeld en na een uur hebben zij ingegrepen om ervoor te zorgen dat ons werk door kon gaan."

14.00

Moderna: effectiviteit coronavaccin neemt na halfjaar amper af

De bescherming die het vaccin van biotechnoloog Moderna tegen het coronavirus biedt, neemt na een halfjaar nauwelijks af. Zes maanden na het zetten van de tweede prik is de effectiviteit van het coronavaccin 93 procent. Dat ligt vrijwel op hetzelfde niveau als de 94 procent effectiviteit die Moderna bij zijn eerste klinische onderzoeken naar het middel meldde.

Moderna maakte de onderzoeksresultaten bekend bij zijn kwartaalcijfers. Dat de bescherming op peil blijft, is niet bij alle coronavaccins het geval. Zo verscheen vorige maand een voorpublicatie van onderzoek waaruit blijkt dat het door Pfizer en BioNTech ontwikkelde vaccin na zes maanden 84 procent effectief is, tegenover 96 procent op het hoogtepunt.

13.50

Mogelijk ook controles aan grens met Duitsland

De Koninklijke Marechaussee sluit steekproefsgewijze controles bij de Duitse grens vanaf zondag niet uit, meldt een woordvoerder. Eerder is al gemeld dat reizigers die vanuit België terug naar Nederland rijden kunnen worden gecontroleerd op een coronabewijs, omdat veel risicogebieden in het zuiden van Europa liggen: België, delen van Frankrijk, Spanje en delen van Portugal zijn geel. Maar omdat de kleurcode van Italië vrijdag op geel springt, worden mogelijk ook reizigers vanuit Duitsland vanaf zondag gecontroleerd.

Reizigers die tijdens een controle geen coronabewijs bij zich hebben, krijgen een boete van 95 euro. "We gaan gelijk handhaven. Dat betekent dat we niet eerst zullen waarschuwen", zegt een woordvoer van de Koninklijke Marechaussee.

11.19

Meer dan miljoen Brabanders zijn nu volledig gevaccineerd door de GGD

Het aantal volledig gevaccineerde Brabanders is de afgelopen weken omhoog geschoten. Dat blijkt uit cijfers van de drie Brabantse GGD'en. Inmiddels zijn 1.081.537 Brabanders volledig gevaccineerd door de GGD, in juni waren dat er nog een half miljoen. Het gaat bij deze cijfers alleen om prikken die door de drie GGD'en zijn gezet. Cijfers van bijvoorbeeld huisartsen en ziekenhuizen zijn in dit getal niet meegenomen.

11.09

Duitsland bereidt coronamaatregelen voor herfst en winter voor


De Duitse regering voorziet in het najaar een vierde golf van het coronavirus en bereidt zich erop voor de bevolking in herfst en winter weer beperkingen op te leggen. Maar een ingrijpende lockdown zoals een jaar geleden kan waarschijnlijk worden voorkomen dankzij de vaccinatiecampagne, zo staat in de stukken die zijn bestemd voor topoverleg over de kwestie. Nederland volgt vaak het voorbeeld van Duitsland op het gebied van coronamaatregelen.

11.06

Brabantse ziekenhuiscijfers


In de Brabantse ziekenhuizen waren donderdagochtend 85 coronapatiënten opgenomen, twee meer dan woensdag. Dat maakte het ROAZ donderdagochtend rond elf uur bekend. De afgelopen 24 uur zijn twaalf nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Daar staat tegenover dat acht coronapatiënten uit het ziekenhuis ontslagen werden. Drie werden overgeplaatst en een coronapatiënt overleed het voorbije etmaal in de Brabantse ziekenhuizen.

10.31

'Coronavaccins beschermen tegen overdracht Alfa-variant'


Mensen die gevaccineerd zijn tegen corona en toch besmet raken, kunnen de Alfa-variant van het virus een stuk minder makkelijk doorgeven dan ongevaccineerde mensen met een besmetting. Dat stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op basis van onderzoek dat donderdagmiddag gepubliceerd wordt. De studie werd uitgevoerd met gegevens uit het bron- en contactonderzoek uit de periode tussen februari en eind mei 2021, dus voordat de extra besmettelijke Delta-variant van het virus dominant werd in Nederland.

Een ampul met het coronavaccin van Janssen (foto: ANP 2021/Rob Engelaar).
Een ampul met het coronavaccin van Janssen (foto: ANP 2021/Rob Engelaar).
10.26

VS wil gevaccineerde toeristen uit bijna hele wereld toelaten


De Verenigde Staten willen vrijwel alle buitenlandse toeristen gaan toelaten, als deze maar zijn gevaccineerd tegen het coronavirus. De regering van president Joe Biden werkt aan een plan voor dit systeem, dat pas in werking kan treden wanneer de huidige reismaatregelen worden opgeheven. Het is nog onduidelijk wanneer dat kan gebeuren.

09.43

Olympische gaststad Tokio meldt nieuw record coronabesmettingen


De olympische gaststad Tokio meldt een recordaantal coronabesmettingen. Voor het eerst zijn er op een dag meer dan vijfduizend nieuwe besmettingen vastgesteld. Een dag eerder werden er nog 4166 nieuwe besmettingen in Tokio gemeld. De organisatie van de Olympische Spelen maakte eerder op de dag al 31 besmettingen gerelateerd aan de Spelen bekend. Een van hen was een atleet, een Griekse synchroonzwemster.

09.00

Reisadvies voor aantal Europese landen van groen naar geel

Een aantal Europese landen waarvoor eerder een groen reisadvies was afgegeven, krijgt vanaf vrijdagochtend een geel reisadvies op basis van het RIVM, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het betreft Italië, de Noord-Egeïsche eilanden in Griekenland, Estland, IJsland, San Marino en Vaticaanstad. Dit vanwege de oplopende coronacijfers daar.

Florence, met zicht op beroemde dom (foto: ANP 2021/Astrid Huis).
Florence, met zicht op beroemde dom (foto: ANP 2021/Astrid Huis).
08.25

Leverancier medicijnen is duurder uit door vaccinaties


Grootschalige vaccinatieprogramma's tegen het coronavirus drijven de prijzen voor allerhande benodigdheden voor medicijnen op. Voor de inentingen tegen het coronavirus zijn dezelfde verpakkingsmaterialen en grondstoffen nodig die ook voor andere medicijnen gebruikt worden. Nu overheden met grote haast grote delen van de bevolking willen vaccineren, ontstaat er schaarste en dus hogere prijzen. Dat signaleert Fagron, een grote toeleverancier voor apotheken en ziekenhuizen, bij zijn halfjaarcijfers.

05.24

Meer coronabesmettingen en ziekenhuisopnames op deel Antillen


Op Curaçao, Aruba en Sint Maarten neemt het aantal coronabesmettingen sinds enkele weken flink toe. Ook het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis stijgt. Volgens experts is de zeer besmettelijke Delta-variant verantwoordelijk voor de toename. Op het kleinere Bonaire blijft de verspreiding met zestien besmettingen op zon 20.000 inwoners relatief beperkt. Sint Eustatius en Saba kennen al vele maanden geen besmettingen meer.

04.48

Tokio meldt 31 aan de Spelen gerelateerde besmettingen


De organisatie heeft donderdag 31 aan de Olympische Spelen gerelateerde besmettingen met het coronavirus gemeld. Woensdag waren er 29 besmettingen. Het totaal staat nu op 353. Onder de 31 bevond zich Een atleet, opnieuw een synchroonzwemster uit Griekenland. Dit land had zich al teruggetrokken bij de duetten vanwege een eerdere besmetting.

03.30

Nederland gaat van donkerrood naar rood op Europese coronakaart


Grote delen van Nederland kleuren vanaf donderdag waarschijnlijk niet meer donkerrood op de kaart van coronagevallen in Europa. Groningen, Utrecht, Zuid-Holland, Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel en Limburg kunnen waarschijnlijk een stapje terug doen naar rood. Flevoland, Friesland, Zeeland en Drenthe hadden die kleur al. Alleen Noord-Holland blijft waarschijnlijk op donkerrood. De coronakaart wordt elke donderdag gemaakt door het ECDC, de Europese evenknie van het RIVM.

02.10

'Nederland kocht te veel sneltests en blijft die kopen'


Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) betaalde vorig najaar de hoofdprijs voor 38 miljoen coronasneltests: 354 miljoen euro. Hiervan zijn er nu zes miljoen gebruikt. De overige 32 miljoen tests liggen in een pakhuis van VWS. De vraag is of deze tests voor de houdbaarheidsdatum worden gebruikt. Intussen koopt een ander ministerie, dat van Infrastructuur en Waterstaat, voor vakantiegangers nu andere sneltests.

Een coronasneltest (foto: ANP 2021/Robin Utrecht).
Een coronasneltest (foto: ANP 2021/Robin Utrecht).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!