Liveblog

Coronanieuws: kabinet hoopt 1 november alle maatregelen los te laten

13 augustus 2021 om 06:15 • Aangepast 16 augustus 2021 om 10:19
nl
Ook deze vrijdag hielden we je op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus, in én buiten Brabant.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Vanavond is er weer een coronapersconferentie.
  • In de persconferentie zou onder meer worden aangekondigd dat de anderhalvemeter in september wordt losgelaten, melden ingewijden.
  • Er liggen vrijdag 87 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen.
  • Megakermis in Beugen gaat niet door.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Liveblog

23.00

Dit liveblog is afgesloten. Zaterdag is er een nieuw liveblog.

21.36

Ondernemersorganisaties blij met duidelijkheid kabinet

Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij dat het kabinet ondernemers meer duidelijkheid geeft over het afbouwen van de coronamaatregelen. Het voornemen van de overheid om in september versoepelingen door te voeren, geeft ondernemers perspectief, aldus de lobbyclubs voor het bedrijfsleven.

Verder werd in de coronapersconferentie van vrijdagavond aangekondigd dat vanaf 20 september als het goed is het thuiswerkadvies vervalt. De ondernemersorganisaties zeggen dat veel werkgevers en werknemers hier lang naar uit hebben gekeken.

VNO-NCW en MKB-Nederland zijn wel bezorgd dat bij oplopende besmettingsaantallen het kabinet zich verplicht voelt om alle in het vooruitzicht gestelde versoepelingen toch op te schuiven. "Dat zou niet moeten gebeuren, want op een gegeven moment moeten we toch een keer terug naar normaal", schrijven ze in een reactie.

21.10

Viroloog Ab Osterhaus: vraag toegangsbewijs in hoger onderwijs


Vraag om een toegangsbewijs in het mbo en hoger onderwijs, stelt viroloog Ab Osterhaus in reactie op het kabinetsbesluit om de afstandsmaatregel in die sectoren vanaf het nieuwe studiejaar los te laten. Ook noemt hij de uitgesproken hoop van het kabinet om medio september de 1,5 meterregel in de hele samenleving op te heffen 'nogal speculatief'.

Volgens Osterhaus is het namelijk onzeker wat er met het aantal coronabesmettingen gebeurt als mensen terugkomen van hun zomervakantie en als het onderwijs weer opengaat. Volgens coronaminister Hugo de Jonge hebben nog zo'n 1,8 miljoen mensen in Nederland geen immuniteit tegen het oronavirus. "Als die straks allemaal geïnfecteerd raken, heb je een probleem in de ziekenhuizen", aldus Osterhaus.

21.07

NU'91 hoopt dat versoepeling niet verkeerd uitpakt

NU'91, een beroepsorganisatie voor mensen die in de zorg werken, hoopt dat het kabinet niet te vroeg versoepelt. "Het is een wankel evenwicht en het zijn moeilijke keuzes. Wij hopen alleen in het belang van de zorg dat dit niet verkeerd uitpakt. We willen graag dat het onderwijs snel normaal kan functioneren, maar het mag niet zo zijn dat de zorg extra belast wordt. Dat kunnen we niet hebben", laat de organisatie weten.

20.52

Evenementensector gaat staken

Ruim driehonderd organisatoren van festivals en evenementen gaan op 21 augustus de straat op om te demonstreren, zo laat een woordvoerder van de organisaties weten. Onder andere de organisatoren van Lowlands, DGTL, North Sea Jazz, Best Kept Secret, A State of Trance en Soenda zijn van de partij.

Het gaat om een vreedzame demonstratie in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam. Andere steden volgen eventueel nog. Met het protest willen de festivalorganisatoren een signaal afgeven aan de overheid.

20.19

Evenementenbouwers zijn teleurgesteld

De Alliantie van Evenementenbouwers is boos en zwaar teleurgesteld na de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge. De grotere evenementen mogen zeker tot 20 september niet doorgaan. En dat terwijl de beoogde vaccinatiegraad binnen handbereik is. De branche is wantrouwig dat die datum opnieuw geen harde afspraak zal blijken te zijn.

20.16

67.000 mensen per dag op Formule 1 Zandvoort


De Formule 1-race in Zandvoort, begin volgende maand, gaat door met een bezitting van twee derde van de toeschouwerscapaciteit, meldt de organisatie. Er mogen bij het driedaagse evenement per dag ongeveer 67.000 mensen aanwezig zijn.

De Formule 1-race in de badplaats staat gepland voor 3 tot en met 5 september. Het kabinet zette vorige maand een streep door meerdaagse evenementen met overnachtingen, tot 1 september. Daar valt de Formule 1 niet onder. De huidige coronamaatregelen zijn geen belemmering voor het organiseren van het evenement, meldde het ministerie van Justitie donderdag.

Er waren voor het evenement al 100.000 kaarten per dag verkocht. Het Formule 1-weekeinde omvat drie dagen, met op 3 september de vrije trainingen, op 4 september de kwalificatierace en op 5 september de race. Alle tickets die waren verkocht voor het oorspronkelijke evenement van 1 tot en met 3 mei 2020 zijn geldig voor de nieuwe data. De organisatie meldde eerder dat slechts 5 procent van de mensen die een kaartje kochten, hun geld hebben teruggevraagd.

20.11

Openen van onderwijs komt volgens GGD's te vroeg


Universiteiten, hogescholen en mbo's gaan te snel weer open en dat kan leiden tot een toename in het aantal besmettingen. Dat zegt GGD GHOR Nederland, de overkoepelende organisatie van alle regionale gezondheidsdiensten. De GGD's hadden liever gezien dat de instellingen pas op 19 september zouden opengaan. "Pas op dat moment heeft iedereen de gelegenheid gehad om volledig gevaccineerd te zijn inclusief de periode van twee weken immuniteitsopbouw", aldus GGD GHOR Nederland.

Ongeveer 1,8 miljoen mensen in Nederland zijn nog niet gevaccineerd. "Daarbij komen de terugkerende vakantiegangers eind augustus, die ook besmettingen met zich mee kunnen brengen. Het risico van uitbraken binnen het onderwijs is reëel, en deze uitbraken kunnen vervolgens ook weer leiden tot het risico's op besmettingen buiten het onderwijs", voegt de GGD-koepel toe.

20.02

Hoger onderwijs kritisch op maximale groepsgrootte

Het hoger onderwijs is kritisch op het kabinetsbesluit om een maximum te stellen aan de groepsgrootte tijdens lessen in het nieuwe studiejaar. Het kabinet kondigde vrijdagavond aan dat het mbo en hoger onderwijs weer open mogen zonder 1,5 meter afstand, maar stelde wel eisen aan die openstelling, waaronder een maximum van 75 mensen per ruimte en het dragen van een mondkapje in de gangen.

De Vereniging Hogescholen zegt zich te gaan inspannen om de aanvullende maatregelen, met name de maximale groepsgrootte, snel weer afgeschaft te krijgen. Premier Mark Rutte zei vrijdagavond dat die regel in de praktijk zal betekenen dat alle onderwijsactiviteiten door kunnen gaan, behalve grootschalige hoorcolleges. Ook de koepel van universiteiten VSNU hoopt dat de maximale groepsgrootte snel weer van de baan is.

19.42

Koninklijke Horeca naar rechter om opening discotheken

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) spant een kort geding aan tegen de Staat om af te dwingen dat nachtclubs en discotheken eerder weer open kunnen dan het kabinet nu voorstelt. KHN-voorzitter RobÞr Willemsen zegt "geen enkel begrip" te hebben voor de nieuwe coronabesluiten van de persconferentie van vrijdagavond. Hij vindt het niet kunnen dat de overheid zijn sector met strenge maatregelen de dupe laat zijn van de virusuitbraak, terwijl bijvoorbeeld in voetbalstadions wel al veel mensen op de tribune mogen zitten.

Discotheken en nachtclubs mogen volgens premier Mark Rutte in elk geval tot 1 november nog niet heropenen. Willemsen vindt dat veel te laat. Wat hem betreft zouden de clubs voor mensen met een test- of vaccinatiebewijs nu al toegankelijk moeten zijn. Ook wil de horecavoorman af van andere beperkende maatregelen voor cafés en restaurants.

19.34

Kijk hier de belangrijkste momenten van de persconferentie terug

19.33

Kabinet hoopt 1 november alle maatregelen los te laten

Het kabinet hoopt op 1 november de dan nog geldende coronamaatregelen te laten varen. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte vrijdag bekendgemaakt. Het kabinet hoopt op 20 september al een aantal versoepelingen door te voeren, bijvoorbeeld in de horeca. Ook wil het, als de situatie het dan toelaat, de anderhalvemeterregel loslaten. Op 1 november zouden dan, als alles meezit, de resterende maatregelen er ook af kunnen.

19.29

Gratis testen voor reizen verlengd tot 1 oktober

Nederlanders die op reis gaan en daarvoor een coronatest nodig hebben, kunnen deze tot 1 oktober gratis laten doen. Dat heeft het kabinet vrijdag bekendgemaakt.

19.16

'1,8 miljoen mensen nog geen immuniteit'


1,8 miljoen mensen hebben nog geen immuniteit in Nederland en duizenden kunnen nog in ziekenhuis belanden, waarschuwde minister De Jonge vrijdagavond tijdens de persconferentie.

19.12

Nachtclubs blijven ook na 20 september dicht

Nachtclubs en discotheken blijven ook na 20 september nog gesloten, zei Mark Rutte vrijdagavond tijdens de persconferentie. Het is in clubs en disco's niet mogelijk om 1,5 meter afstand te houden. Het kabinet hoopt dat die regel vanaf 20 september niet meer hoeft te gelden voor de meeste plekken in de samenleving, maar ook als de afstandsregel vervalt blijven de dancings dicht. De nachtclubs en discotheken krijgen na 1 oktober financiële steun, zei Rutte. De clubs blijven tot zeker 1 november dicht.

19.11

Landelijke Studentenvakbond ‘opgelucht’ en ‘blij’


De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is opgelucht en blij dat de anderhalvemeterregel in het onderwijs wordt losgelaten. Zo reageert de LSVb op de persconferentie die het kabinet vanavond gaf. LSVb-voorzitter Ama Boahene: “Studenten snakken al anderhalf jaar naar fysiek onderwijs en sociaal contact. Het is geweldig nieuws dat dat nu eindelijk weer mogelijk wordt.”

De LSVb blijft kritisch over het besluit om een maximale groepsgrootte van 75 studenten te hanteren. Volgens de vakbond betekent die beperking dat veel studenten toch nog online les zullen krijgen. Boahene: “Bij grotere opleidingen komen colleges met meer dan 75 studenten regelmatig voor. Ook voor die studenten moet er fysiek onderwijs zijn. Er zijn genoeg collegezalen waar dat op een veilige manier kan.”

19.08

Alleen met bewijs naar groot evenement of festival

Vanaf 20 september hebben bezoekers een negatief testbewijs of een vaccinatiebewijs nodig voor evenementen, festivals, sportwedstrijden, theaters en concertzalen. De regel geldt voor evenementen waar meer dan 75 bezoekers komen.

19.04

Anderhalve meter weg op MBO en hoger onderwijs


Vanaf maandag 30 augustus vervalt de anderhalvemeter-maatregel op het MBO en in het hoger onderwijs. Studenten hebben het al anderhalf jaar lang zwaar door thuisonderwijs. Daarom geeft het kabinet deze groep voorrang wat betreft de versoepelingen.

19.00

Start persconferentie

Om zeven uur begon weer een nieuwe persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge. Rutte bevestigt dat het Outbreak Management Team (OMT) de datum 20 september noemt als mogelijke datum om stap voor stap afscheid te nemen van de anderhalve meter en andere maatregelen.

18.45

Grand Prix in Zandvoort gaat zeker door


De Grand Prix van Nederland in Zandvoort gaat begin september, in afgeslankte vorm, definitief door. Dat laat de organisatie van de vaderlandse Formule 1-race weten. Het bonnetje voor het miljoenentekort naar aanleiding van de coronamaatregelen wordt intern opgepakt, schrijft De Telegraaf.

Met nog drie weken te gaan heeft de leiding van de Dutch Grand Prix nu besloten om 'op eigen kracht' door te gaan. Het beoogde megapodium, met tal van artiesten, zal worden geschrapt gezien de beperkingen vanwege de coronamaatregelen. Desalniettemin is er nog een tekort van miljoenen euro's.

Bovendien wil milieuclub Mobilisation for the Environment er een stokje voor steken. Ze heeft vrijdag bij de Rechtbank Noord-Holland een voorlopige voorziening ingediend vanwege de afgegeven stikstofvergunning van circuit Zandvoort. De club van milieuactivist Johan Vollenbroek wil dat de vergunning voor het autosportevenement wordt geschorst.

16.30

'Kabinet wil anderhalvemeter in september loslaten'

Het demissionaire kabinet mikt erop om in de derde week van september de anderhalvemetermaatregel in het hele land los te laten. Dat melden Haagse bronnen aan de NOS. Donderdag werd al bekend dat vanaf eind augustus de anderhalve meter voor het mbo, hbo en de universiteiten vervalt, zodat studenten weer alle colleges fysiek kunnen volgen. Wel moeten ze tijdens het lopen mondkapjes dragen. Op middelbare scholen blijven de anderhalve meter en mondkapjesplicht voorlopig nog wel gelden.

Er wordt ook gekeken of er vanaf de derde week van september meer kan in de horeca en voor evenementen, al blijft bij evenementen wel het testen voor toegang van toepassing en om activiteiten zonder vaste zitplaatsen. De mondkapjes in het openbaar vervoer zouden misschien ook binnen een maand afgeschaft kunnen worden. Het kabinet schat in dat in november álle maatregelen kunnen worden geschrapt. Als dat zo is, kunnen dan ook clubs en discotheken weer open.

Bij alle toekomstige versoepelingen geldt dat het kabinet een slag om de arm houdt en dat de adviezen van het Outbreak Management Team (OMT) zwaar zullen meewegen. Vanaf zeven uur deze avond geven premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge tekst en uitleg.

16.10

Mondkapjes op middelbare scholen blijven verplicht

De coronaregels die nu gelden op middelbare scholen, zoals het anderhalve meter afstand houden tot leraren en het dragen van mondkapjes in gangen en kantines, blijven voorlopig nog van kracht. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van De Telegraaf.

Volgens de bronnen kijkt het kabinet medio september opnieuw naar wat er mogelijk is.

15.49

R-getal stijgt: 100 mensen besmetten 87 anderen

Het zogenoemde reproductiegetal of r-getal van het coronavirus is gestegen, blijkt uit de laatste update op het Coronadashboard van de overheid. Waar volgens de cijfers van dinsdag honderd mensen met het virus nog gemiddeld 79 anderen besmetten, is dat aantal nu opgelopen tot 87.

Het r-getal geeft aan hoe snel het virus zich onder de bevolking kan verspreiden. Op dit moment is het r-getal 0,87. Bij een cijfer onder de 1 kan de uitbraak uitdoven, want honderd mensen besmetten gemiddeld 87 anderen, die op hun beurt weer zo'n 75 mensen besmetten.

Een toename van het r-getal betekent dus dat de afname van het aantal besmettingen minder snel gaat.

14.30

Minder dan 200 coronapatiënten op intensive cares

Voor het eerst in iets meer dan een week liggen er minder dan 200 coronapatiënten op de intensive cares. Op die ziekenhuiskamers liggen nu 196 mensen vanwege COVID-19. In de afgelopen dag zijn veertien ic-bedden vrijgekomen. Het is de grootste daling sinds 8 juli.

Het aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen steeg de afgelopen dag wel iets, van 439 naar 450, maar over het algemeen gaat de lijn nog steeds omlaag. Begin augustus lagen meer dan 500 mensen vanwege corona op die zalen. In totaal liggen nu 646 mensen in het ziekenhuis vanwege COVID-19. Dat is het laagste aantal in meer dan twee weken.

In de afgelopen dag zijn zeven mensen overgebracht naar een andere regio. Dat is het hoogste aantal sinds begin juni. De spreiding werd eind juli hervat en in bijna drie weken tijd zijn al meer dan 50 coronapatiënten verplaatst.

14.20

'Werknemer moet zelf kunnen bepalen waar hij werkt'

Een werknemer moet zelf kunnen bepalen of hij op kantoor werkt of thuis, zeker zolang de Delta-variant van het coronavirus voor besmettingen zorgt. Dat vindt vakbond FNV. Ook CNV laat weten dat er geen onnodige risico's moeten worden genomen.

Sinds half juli adviseert het kabinet weer om zoveel mogelijk thuis te werken, omdat het aantal coronabesmettingen toen snel toenam. Vakbonden FNV en VCP hebben al eerder gemeld dat werknemers in de toekomst ook graag een afwisseling willen tussen thuiswerken en op kantoor. "Wij zijn groot voorstander van het wettelijk vastleggen van dit recht", zegt een woordvoerster van FNV.

12.45

UEFA steunt herstel voetbal van pandemie met lening van 6 miljard

De UEFA gaat het Europese voetbal helpen om te herstellen van de gevolgen van de coronapandemie, met een herstelplan ter waarde van 6 miljard euro. Die wordt in de vorm van een lening beschikbaar gesteld. Persbureau Bloomberg meldt op basis van ingewijden dat hierover de komende weken meer details naar buiten worden gebracht.

Clubs kunnen straks in elk geval tegen een lage rente voor een langere periode een beroep doen op het fonds.

12.45

'Wel volle voetbalstadions en F1, maar geen festivals?'

Festivalorganisator ID&T snapt niet dat voetbalwedstrijden wel in volle stadions worden gespeeld en dat ook de Formule 1 in Zandvoort met publiek doorgaat, maar dat festivals met meer dan 750 bezoekers zijn verboden. Dat het kabinet vrijdagavond naar verwachting bekend maakt dat die maatregel voorlopig niet wordt versoepeld, vindt de organisatie onbegrijpelijk.

ID&T, verantwoordelijk voor onder meer Mysteryland, Awakenings en Sensation, vindt dat Nederland juist 'een voortrekkersrol' had genomen door te testen tijdens de evenementen van Fieldlab.

12.20

Megakermis in Beugen gaat niet door

De megakermis in Beugen gaat niet door. Dit laat de gemeente Boxmeer, waar Beugen onder valt, vrijdag weten. De beslissing is volgens de gemeente in goed overleg met de organisatie van het evenement genomen. De megakermis zou van 10 tot en met 26 september worden gehouden op het industrieterrein Sterckwijck.

"Het was al bekend dat het, gezien de korte beschikbare tijd, veel zou vergen voor de initiatiefnemer en de gemeente om voor dit grote evenement tot een vergunning te kunnen komen", stelt de gemeente in een persbericht. "Door een combinatie van noodzakelijke veiligheidsmaatregelen en onzekerheden omtrent de invulling van de kermis, is organisatie niet haalbaar bevonden. " Of het evenement in de toekomst, wanneer de coronacrisis voorbij is, alsnog georganiseerd zal worden, is nog onbekend.

Wachten op privacy instellingen...
11.20

Kermis in Boxtel vanaf vrijdag 20 augustus

Nadat de kermis in Boxtel vorig jaar werd afgelast vanwege de coronacrisis, gaat de kermis dit jaar wel door. De kermis duurt van vrijdag 20 augustus tot en met woensdag 25 augustus. Er wordt rekening gehouden met de coronamaatregelen. Zo is er dit jaar 'helaas geen openingsact en geen randprogramma', laat de gemeente vrijdag weten.

De grotere attracties staan dit jaar in verband met de coronamaatregelen op het Breukelsplein. Dit plein wordt afgesloten wanneer het te druk is. Handhaving zal erop toezien dat de coronamaatregelen nageleefd worden.

Wachten op privacy instellingen...
11.10

87 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen

In de Brabantse ziekenhuizen zijn vrijdagochtend 87 coronapatiënten opgenomen, twee meer dan donderdag. Dat blijkt uit de cijfers die het ROAZ dagelijks publiceert.

De afgelopen 24 uur werden in de Brabantse ziekenhuizen dertien nieuwe coronapatiënten opgenomen. Tien coronapatiënten werden uit het ziekenhuis ontslagen. Er werden twee patiënten overgeplaatst en één coronapatiënt overleed in een van de Brabantse ziekenhuizen.

10.06

Ondernemersvertrouwen stijgt naar recordstand

Ondernemers waren aan het begin van het derde kwartaal optimistischer dan ooit gestemd over de economie. Met name horecaondernemers zijn een stuk positiever, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Mede daardoor steeg de graadmeter van het statistiekbureau naar de hoogste stand sinds de metingen in 2008 begonnen.

De stijging van het vertrouwen hangt samen met de heropening van de economie. Voor horecabedrijven is het bijvoorbeeld pas enkele maanden mogelijk om weer gasten binnen te ontvangen. De ondernemers in die sector gingen in één kwartaal van de somberste groep naar de meest positief gestemden.

09.05

China wil geen nieuw onderzoek naar oorsprong coronavirus

China wil geen nieuw onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO naar de oorsprong van het in 2019 in Wuhan opgedoken coronavirus. De WHO heeft opgeroepen tot nieuw onderzoek, maar de onderminister van Buitenlandse Zaken van China zei dat de Volksrepubliek 'geen politieke inspanningen' wenst om de herkomst van het virus te achterhalen. China wil wetenschappelijke inspanningen.

09.00

Ernst Kuipers wil best minister worden

"Als ze me vragen om minister te worden, zou ik het zeker overwegen." Dat zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, in een interview met de Volkskrant. "Er is veel dat we de komende jaren moeten aanpakken in de zorg. Er moet meer aandacht komen voor preventie, voor digitalisering, we moeten ons afvragen hoe we nieuw personeel krijgen en vasthouden. Genoeg te doen dus."

Kuipers geeft het als antwoord op de vraag of hij net als NWO-topman Marcel Levi, oud-bestuursvoorzitter van ziekenhuizen in Amsterdam en Londen, zichzelf wel als minister ziet. "Ik ken Marcel goed, wij zouden daar allebei geschikt voor zijn. We hebben geen politicologie of bestuurskunde gestudeerd, we zijn nooit wethouder geweest, nooit bestuurlijk assistent van een minister, dus we hebben de gebruikelijke route niet afgelegd, maar dat is ook niet nodig. "

07.30

'Ook geen toeschouwers bij Paralympics'

Volgens lokale media in Tokio worden er ook geen toeschouwers toegelaten bij de Paralympics, die eind augustus in de Japanse hoofdstad beginnen. Aangezien vanwege het coronavirus nog steeds de noodtoestand heerst in Tokio, werd al verwacht dat de autoriteiten dit zouden beslissen. Een officiële bevestiging is er nog niet.

07.20

Aantal faillissementen op laagste niveau in 30 jaar

Het aantal bedrijven dat failliet is verklaard is in juli verder gedaald. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ligt het aantal uitgesproken faillissementen op het laagste niveau in 30 jaar, wat mogelijk te maken heeft met de coronasteun vanuit de overheid. Vorige maand zijn 109 bedrijven en instellingen bankroet verklaard. Dat aantal is exclusief eenmanszaken.

05.58

Delta-variant risicovol voor zwangere vrouwen


Academische ziekenhuizen maken zich zorgen over de toename van het aantal zwangere vrouwen dat ernstig ziek wordt door de Delta-variant van het coronavirus, is te lezen in De Volkskrant. Deze week zijn minstens vijf zwangere vrouwen met corona opgenomen op de ic's. Dit is het hoogste aantal sinds het begin van de crisis. In alle gevallen gaat het om vrouwen die niet zijn gevaccineerd.

03.30

Kabinet kijkt vooruit met nieuwe coronapersconferentie


Met een nieuwe persconferentie over het coronabeleid blikt het kabinet vrijdagavond vooruit op de komende maanden en hoe de geldende maatregelen verder kunnen worden afgebouwd. Maar afgezien van het hoger onderwijs zitten nieuwe versoepelingen er nog niet direct in. Dat betekent dat de beperkingen die er bijvoorbeeld gelden voor de horeca, festivals en het nachtleven voorlopig nog van kracht blijven.

02.51

Opening schooljaar op Aruba twee weken uitgesteld vanwege coronavirus


Aruba stelt de opening van het nieuwe schooljaar twee weken uit tot 1 september. Reden is de forse stijging van het aantal coronabesmettingen op het eiland in de afgelopen periode. Minister-president Evelyn Wever-Croes maakte dit donderdagavond bekend tijdens een persconferentie. Eerder op de dag werd duidelijk dat het eiland meer dan duizend coronabesmettingen telt.

01.28

Ondernemersvertrouwen stijgt naar recordstand


Ondernemers waren aan het begin van het derde kwartaal optimistischer dan ooit gestemd over de economie. Met name horecaondernemers werden een stuk positiever, meldt het CBS. De stijging hangt samen met de heropening van de economie. Horecaondernemers gingen in een kwartaal van de somberste groep naar de meest positief gestemden. Ook in vrijwel alle andere bedrijfstakken werden ondernemers optimistischer, met uitzondering van de bouw.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!