Jaar jeugddetentie en enkelband voor 17-jarige die medeleerling neerstak

13 augustus 2021 om 14:12 • Aangepast 14 augustus 2021 om 13:52
nl
Een 17-jarige jongen die in februari een medeleerling neerstak op middelbare school De Korenaer in Deurne is veroordeeld tot een jaar jeugddetentie, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch bepaald. Ook moet de jongen een uitgebreid behandelplan volgen en een schadevergoeding van ruim 1700 euro betalen.
Profielfoto van ANPProfielfoto van Paul Ruiter
Geschreven door
ANP & Paul Ruiter

De verdachte kreeg begin dit jaar ruzie bij de school, waar veel leerlingen met gedragsproblemen op zitten. Ze wonen in veel gevallen in het internaat Vreekwijk van Bijzonder Jeugdwerk in Deurne.

De dag erop nam de veroordeelde een mes mee naar school. Toen hij de jongen zag, rende de verdachte op hem af en stak hem met het mes in zijn zij. Het slachtoffer liep daarbij een steekwond op van zo'n 7 centimeter diep. Het mes ketste af op een rib, waardoor zijn lever en long niet werden geraakt.

Volgens de rechtbank stak de verdachte zonder noemenswaardige aanleiding en is hij niet alleen verantwoordelijk voor het lichamelijke letsel, maar ook voor het psychische leed bij het slachtoffer.

Zwakbegaafd
Gezien zijn gedragsstoornis en zwakbegaafdheid beschouwt de rechtbank de 17-jarige als verminderd toerekeningsvatbaar. Omdat het gevaar op herhaling groot is, koppelt de rechtbank een aantal bijzondere voorwaarden aan het voorwaardelijke strafdeel van vier maanden, zoals een meldplicht bij de jeugdreclassering en een behandeling.

Ook moet hij op vastgestelde tijden thuisblijven bij zijn ouders. Hij krijgt een elektronische enkelband om dit te kunnen controleren. Tot slot moet de verdachte een eerder door de kinderrechter voorwaardelijk opgelegde werkstraf van dertig uur uitvoeren.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.