Video

Afscheid van coronamaatregelen: de versoepelingen op een rij

13 augustus 2021 om 19:36 • Aangepast 16 augustus 2021 om 10:19
nl
Stap voor stap wil het kabinet afscheid nemen van de coronamaatregelen. Het nieuwe studiejaar begint voor het hoger onderwijs zonder anderhalve meter afstand. Als het kan verdwijnt de regel op 20 september helemaal uit de samenleving. De belangrijkste versoepelingen op een rij.
Profielfoto van Freek van der Venne
Geschreven door
  • Het hoger onderwijs hoeft zich vanaf 30 augustus, de start van het nieuwe studiejaar, niet meer aan de anderhalvemeterregel te houden.
  • De anderhalvemeterregel vervalt, als de coronasituatie het toelaat, vanaf 20 september voor de hele samenleving. Daarover wordt, na advies van het Outbreak Management Team (OMT), op 17 september een besluit genomen.
  • Het kabinet hoopt dat het vanaf 1 november niet meer nodig is om een vaccinatiebewijs, een negatieve testuitslag of een herstelbewijs te laten zien om ergens binnen te komen.
  • Nederlanders die op reis gaan en daarvoor een coronatest nodig hebben, kunnen deze tot 1 oktober gratis laten doen.

Slecht nieuws voor horeca
Voor de horeca- en evenementensector is er minder goed nieuws: de huidige maatregelen blijven in ieder geval tot en met 19 september gelden. Dat betekent onder meer een maximale capaciteit van 750 mensen voor evenementen, de horeca moet om middernacht dicht.

Voor het nachtleven geldt dat clubs en feestcafés nog helemaal dicht moeten blijven. Aanvankelijk zou die regel op 1 september worden opgeheven, maar die wordt nu dus met zeker een halve maand verlengd.

Tilburg University blij
Dat het hoger onderwijs weer op gang komt, stemt Tilburg University tevreden. Rector magnificus Wim van de Donk is voorzichtig positief. “We mogen heel blij zijn dat het kabinet dit besluit kan nemen”, zegt Van de Donk. “Ik ben blij dat we perspectief hebben voor een terugkeer naar een bruisende campus.”

De afgelopen maanden is er hard gewerkt om een terugkeer van studenten naar Tilburg University mogelijk te maken. “We hebben zeker niet stilgezeten”, zegt Van de Donk. “Er zijn allerlei scenario’s gemaakt. Dat er nu maximaal 75 personen welkom zijn in collegezalen is een beperking, maar de signalen van nu zijn goed.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.