Coronanieuws: 353 nieuwe besmettingen, geboortegolf sinds maart
De hoofdpunten:
- Het afgelopen kwartaal werden de meeste baby's geboren sinds 2010.
- Brabant telt woensdag 353 nieuwe besmettingen, landelijk zijn dat er 2824.
- In de Brabantse ziekenhuizen liggen nu 86 coronapatiënten.
- Meerdere kleurcodes van landen veranderen van groen naar geel.
- Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.
22.50 - Dit liveblog is afgesloten.
21.30 - Eigen bijdrage voor toegangstesten nog geen uitgemaakte zaak
Het demissionaire kabinet kondigde afgelopen
vrijdag aan dat het in de toekomst een eigen bijdrage wil gaan
vragen voor coronatoegangstesten, als iedereen eenmaal de kans heeft
gehad om ingeënt te zijn tegen het coronavirus. Maar in de Tweede
Kamer klinkt veel kritiek en is het maar zeer de vraag of een
meerderheid dit plan van het kabinet wil steunen.
Vanaf 20 september wordt het verplicht voor bezoekers van horeca, evenementen, festivals, sportwedstrijden en culturele bijeenkomsten om bewijs van een negatieve test of vaccinatie te tonen, als er meer dan 75 gasten aanwezig zijn. Daar op termijn een eigen bijdrage aan verbinden, vindt coronaminister Hugo de Jonge geen vorm van directe of indirecte vaccinatiedwang, zei hij woensdag in een debat met de Tweede Kamer. Dat zou volgens hem het geval zijn als alleen een vaccinatiebewijs toegang verschaft.
Of er dwang of drang van de eigen bijdrage uitgaat, hangt af van de hoogte van het bedrag. Dat zou "de facto toegang kunnen belemmeren", aldus De Jonge, die als mogelijke eigen bijdrage een bedrag van 7,50 euro noemde. Het gaat het kabinet erom dat gebruikers meebetalen aan de testvoorziening die de overheid biedt, het zogeheten profijtbeginsel. "Is het daarmee een indirecte plicht? Zo zien wij dat echt niet."
Liveblog
D66 wil per oktober geen gratis toegangstesten meer
Als het aan D66 ligt, zijn toegangstesten vanaf oktober niet meer gratis. Vanaf 20 september is het verplicht om een negatieve test of vaccinatiebewijs te laten zien bij bijvoorbeeld bezoek aan de horeca of het theater, als er meer dan 75 bezoekers aanwezig zijn. Vooralsnog geldt deze maatregel tot 1 november. Het kabinet zei eerder al dat mensen op termijn de toegangstesten zelf moeten betalen, maar gaf geen datum per wanneer de tests niet meer gratis zijn.
D66-Kamerlid Jan Paternotte vindt het niet eerlijk als de rest van de samenleving voor onbepaalde tijd alle kosten voor de toegangstesten draagt, terwijl iedereen de kans heeft gehad zich te laten vaccineren. Wel vindt hij het redelijk om groepen die zich niet kunnen laten vaccineren, bijvoorbeeld omdat zij problemen hebben met hun immuunsysteem, vrij te stellen van de kosten.
Het plan kwam hem op kritiek te staan van een flink aantal partijen. Volgens SP-leider Lilian Marijnissen gaat het voorstel van D66 "sluipenderwijs richting vaccinatiedrang". Het kabinet zei lange tijd dat niet te willen. Vorige week erkende coronaminister Hugo de Jonge wel dat de financiële prikkel mogelijk meer mensen tot een vaccinatie beweegt.
In vijf regio's is de coronasituatie nog 'zeer ernstig'
In vijf regio's worden zoveel coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen dat de situatie er 'zeer ernstig' is. Dat is het hoogste risiconiveau dat Nederland kent. Meer dan een maand geleden stonden voor het laatst zo weinig regio's op het hoogste niveau.
De regio's Gelderland-Zuid en Zaanstreek-Waterland gaan omhoog van 'ernstig' naar 'zeer ernstig'. Dat komt door de toenemende druk op de ziekenhuizen. Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond en Flevoland blijven op het hoogste niveau staan. Ook in Drenthe stijgt het aantal ziekenhuisopnames. Daardoor gaat de provincie van het een na laagste niveau, zorgelijk, naar het een na hoogste niveau, ernstig.
Andere regio's kunnen die hoogste categorie juist verlaten. De regio Zuid-Limburg gaat in één keer twee stappen omlaag, van zeer ernstig naar zorgelijk, het een na laagste niveau. De regio's Haaglanden, Zuid-Holland Zuid en Limburg-Noord staan nu op ernstig, terwijl de situatie er zeer ernstig was. De regio's Brabant-Noord en Brabant-Zuidoost gaan van ernstig omlaag naar zorgelijk. In de rest van het land blijft de situatie zoals die was.
Welk risiconiveau een gebied krijgt hangt af van het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames. De hoogste van de twee cijfers geeft de doorslag. Voor de maatregelen heeft de kaart voorlopig geen gevolgen. De aangekondigde versoepelingen gelden in het hele land, net als de beperkingen die voorlopig nog van kracht blijven.
Geboortegolf door corona
Sinds maart worden elke maand gemiddeld 1100 baby's meer geboren dan vorig jaar: een toename met 8 procent. Dat schrijft nieuwssite over de zorg Skipr. Het afgelopen kwartaal werden de meeste baby's geboren sinds 2010.
De grootste kraamzorgorganisatie in Nederland, De Kraamvogel, ziet dat de geboortegolf zal doorzetten. "Vorig jaar hielpen we 17.000 vrouwen bij hun bevalling; nu komt dat naar verwachting uit op 20.000 baby's."
Ziekenhuizen bevestigen de extra drukte tegenover Skipr. "Ook deze maand is het erg druk. We hebben ongeveer 15 procent meer medische bevallingen dan in dezelfde maand vorig jaar", zegt het Spaarne Gasthuis.
In maart van dit jaar werden 14.850 baby's geboren volgens het CBS. Dat is voor het eerst sinds jaren ruim duizend meer dan in het jaar daarvoor. In maart 2020 werden er 13.600 baby's geboren. De stijging zet door: in april, mei en juni ging het om 14.470 tot 14.750 baby's. Vorig voorjaar was dat gemiddeld 13.600.
"Veel ouders zien deze coronaperiode blijkbaar als een goed moment om kinderen te krijgen", aldus hoofdsocioloog Tanja Traag van het statistiekbureau tegen Skipr.
Landelijk 2824 nieuwe coronabesmettingen
Bij het RIVM zijn afgelopen etmaal 2824 positieve coronatesten gemeld en dat is het hoogste aantal in bijna twee weken tijd. Op vrijdag 6 augustus lag het aantal nieuwe gevallen voor het laatst hoger. Toen waren het er 2910.
Het aantal positieve testen in het afgelopen etmaal ligt een derde hoger dan vorige week woensdag, toen 2121 mensen een positief testresultaat kregen. Met dit laatste getal is het zevendaags gemiddelde gestegen naar 2461 positieve testresultaten.
Afgelopen 24 uur registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu zeven nieuwe sterfgevallen als gevolg van corona. Dat betekent niet dat al deze mensen afgelopen dag zijn overleden, want soms duurt het even voor een sterfgeval wordt doorgegeven.
In Amsterdam kreeg het hoogste aantal mensen een positieve testuitslag: 233. In Den Haag werden 150 nieuwe coronagevallen gemeld, in Rotterdam 136, in Almere 77 en in Utrecht 54.
353 nieuwe besmettingen
In Brabant zijn woensdag 353 nieuwe coronabesmettingen geteld. Dat blijkt uit de dagelijkse cijfers van het RIVM. Dinsdag waren er dat 342.
Sterkste toename covidpatiënten op ic's in drie weken
Op de intensive cares in Nederlandse ziekenhuizen liggen woensdag 212 coronapatiënten, veertien meer dan dinsdag. Dat is de grootste toename in drie weken, geven cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) aan.
In totaal liggen er nu 681 mensen met COVID-19 in het ziekenhuis. Dat zijn er wel vijf minder dan dinsdag. Op de verpleegafdelingen nam het aantal covidpatiënten af met 19 tot 469.
Maximaal 15.000 bezoekers welkom bij Luchtlandingen Airborne
Maximaal 15.000 bezoekers zijn op zaterdag 18 september welkom op de Ginkelse Heide bij Ede voor de Airborne Herdenking. Die dag springen parachutisten uit deels historische vliegtuigen ter herdenking aan het begin van de Slag om Arnhem in september 1944. Gewoonlijk trekken de luchtlandingen vele tienduizenden toeschouwers, maar vanwege de coronacrisis is dat dit jaar onmogelijk. Vorig jaar was de herdenking op de heide helemaal zonder publiek.
Meerdere kleurcodes van landen veranderen van groen naar geel
Van meerdere landen wordt het reisadvies vanaf donderdag veranderd van groen naar geel, maakt het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag bekend. Het gaat om Noorwegen, Kroatië en Bulgarije.
De aanpassing geldt voor reizigers uit heel Noorwegen en Bulgarije. Code geel geldt voor Kroatië alleen voor de regio Jadranska Hrvatska, de gehele Adriatische kust van Kroatië.
Ook in september gratis zelftest voor reizigers op luchthaven
Reizigers die aankomen op een Nederlandse luchthaven krijgen ook in september nog een gratis zelftest, meldt zorgminister Hugo de Jonge. Aanvankelijk zouden de gratis tests alleen in juli en augustus worden uitgedeeld. Het demissionaire kabinet roept iedereen die terugkeert van een vakantie in het buitenland op zichzelf uit voorzorg te testen, voordat zij weer aan het werk gaan of naar andere plekken gaan waar veel mensen komen. Om dat te stimuleren worden de tests gratis uitgedeeld op luchthavens door medewerkers van de GGD.
Brabantse ziekenhuiscijfers
Er zijn tussen dinsdag en woensdag acht nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen komen te liggen. In totaal zijn er nu 86 patiënten opgenomen. Zes mensen werden in het afgelopen etmaal ontslagen uit het ziekenhuis en één patiënt werd overgeplaatst. Er overleed één patiënt in onze provincie aan de gevolgen van het coronavirus in de afgelopen 24 uur.
Schrappen Singelloop heeft ook gevolgen voor goede doelen
Niet alleen de duizenden atleten en recreatieve hardlopers balen van het schrappen van de Singelloop in Breda. Ook goede doelen zijn teleurgesteld. Want heel veel lopers laten zich jaarlijks sponsoren om geld in te zamelen voor instellingen die goed werk doen mensen die het een stuk minder hebben. En dan gaat het in totale opbrengst al snel om meer dan 100.000 euro.
Klachten Moderna vaker na tweede prik, bij AstraZeneca na eerste
Algemene lichamelijke klachten, die normaal zijn bij coronavaccinaties, worden na de tweede vaccinatie met Moderna vaker ervaren dan na de eerste prik. Bij het AstraZeneca-vaccin is dit juist andersom, meldt Bijwerkingencentrum Lareb na onderzoek. Bij Pfizer/BioNTech is er nagenoeg geen verschil.
RIVM maakt zich zorgen over aantal coronagevallen
Het aantal nieuwe coronagevallen daalt niet of nauwelijks meer en dat terwijl de herfst voor de deur staat. Dat baart het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zorgen. "De circulatie van het virus stabiliseert en blijft aanzienlijk. Dat is een punt van zorg", aldus Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM.
Het coronavirus gaat vooral rond in de herfst en de winter. "Het seizoenseffect op het reproductiegetal is 10 tot 15 procent. Dat gaat zich tegen ons keren", meent Van Dissel.
Door corona in vakantie geen afname ziekteverzuim bij bedrijven
Door een piek in het aantal coronabesmettingen was er vorige maand geen sprake van een daling in het ziekteverzuim bij bedrijven. Andere jaren daalde het verzuim in vakantiemaand juli altijd, melden arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare.
Volgens hen bleef het verzuim met 4,2 procent op hetzelfde niveau als een maand eerder. Daarmee lag dit ruim boven het niveau van juli 2019 en 2020. "De afgelopen twee jaar was dat nog 3,6 procent", vertelt Truus van Amerongen, bedrijfsarts en directeur medische zaken bij ArboNed. Volgens haar waren er veel ziekmeldingen die te maken hadden met corona.
Coronavaccinatie zonder afspraak in prikbus in Steenbergen, Dinteloord en De Heen
Inwoners van Steenbergen die nog niet gevaccineerd zijn of vragen hebben over het vaccineren, kunnen van drie dagen lang zonder afspraak terecht in de prikbus van de GGD.
De prikbus staat op de volgende plekken:
- Maandag 30 augustus 10.00 – 19.00 uur Steenbergen, Seringenlaan (sportpark)
- Dinsdag 31 augustus 10.00 – 19.00 uur De Heen, Dorpsweg 94 (tegenover Dorpshuis de Stelle)
- Woensdag 1 september 10.00 – 19.00 uur Dinteloord, Steenbergseweg, parkeerterrein sportveld
Vaccinatieplicht voor werknemers luchtvaartmaatschappij Qantas
De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas Airways wil dat alle werknemers worden gevaccineerd tegen het coronavirus. Cabinepersoneel, piloten en luchthavenmedewerkers hebben tot 15 november de tijd om volledig gevaccineerd te worden, terwijl de rest van het personeel tot 31 maart volgend jaar de tijd krijgt.
Er kunnen uitzonderingen worden gemaakt om medische redenen, maar Qantas verwacht dat dit maar zelden zal voorkomen. Personeel dat zich niet wil laten vaccineren loopt het risico ontslagen te worden. De maatregel geldt ook voor dochtermaatschappij Jetstar.
Weinig veranderingen op de coronakaart van Nederland
Het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames blijft ongeveer gelijk en daarom zijn er woensdag waarschijnlijk ook niet al te veel veranderingen te zien op de coronakaart van Nederland. In de meeste regio's blijven de risiconiveaus vermoedelijk zoals ze zijn.
De grootste verandering is in Zuid-Limburg. Die regio staat nu nog op het hoogste risiconiveau, zeer ernstig, maar kan woensdag in één keer twee stappen omlaag gaan naar zorgelijk. Het aantal positieve tests en het aantal nieuwe opnames in ziekenhuizen daalt er snel.
Tweede Kamer buigt zich weer over coronabeleid
De Tweede Kamer spreekt woensdag weer over het coronabeleid van het demissionaire kabinet. Voorafgaand aan het debat worden de Kamerleden bijgepraat door deskundigen over de situatie rond het coronavirus. Het kabinet kondigde vorige week aan dat het hoger onderwijs het nieuwe collegejaar kan beginnen zonder dat studenten en docenten onderling anderhalve meter afstand hoeven te houden.
Maar verdere versoepelingen zijn op z'n vroegst pas over een maand te verwachten. Dat betekent onder meer dat de huidige beperkingen voor bijvoorbeeld de horeca en evenementenbranche voorlopig van kracht blijven. Volgens zorgminister Hugo de Jonge zijn er eenvoudigweg nog altijd te veel mensen die niet volledig gevaccineerd zijn en dus nog besmet kunnen raken en ernstig ziek kunnen worden.
Op 20 september hoopt het kabinet zich meer versoepelingen te kunnen veroorloven. En op 1 november hoopt het alle nog resterende maatregelen los te kunnen laten. Dan zou mogelijk ook overal de anderhalve meter afstand kunnen komen te vervallen. Maar dat is nog erg onzeker, waarschuwde premier Mark Rutte vorige week.
Muze Misse gaat niet door
Oss moet het dit jaar definitief doen zonder het tweedaagse festival Muze Misse. Het evenement stond gepland voor 28 en 29 augustus, nadat het aanvankelijk in juli zou worden gehouden. "Van uitstel komt helaas toch afstel. Muze Misse Festival kan dit jaar niet doorgaan. Daar balen we van, want we hebben alles op alles gezet om jullie een fantastisch festival te geven”, aldus de organisatie op haar site.
De organisatie zet nu enthousiast haar zinnen op de editie van 2022, die in principe is vastgesteld voor zaterdag 2 en zondag 3 juli. Wie nu al een kaartje heeft, kan dat voor die editie gebruiken.