Coronanieuws: 247 nieuwe besmettingen in Brabant
De hoofdpunten:
- De organisatie van de Paralympische Spelen in Tokio overweegt de huidige maatregelen rond het coronavirus te verzwaren.
- Zo'n tweeduizend festivalorganisatoren, artiesten, en evenementenlocaties en -bouwers demonstreerden zaterdag tegen de coronamaatregelen.
- Lees al het nieuws over het coronavirus en de coronacrisis op onze themapagina.
Liveblog
Dit liveblog is gesloten.
70.000 demonstranten tegen maatregelen evenementenbranche
In diverse steden hebben zaterdag volgens de organisatie ruim 70.000 mensen gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen die de evenementensector hard treffen. Voor de actie Unmute Us gingen betogers de straat op in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Groningen, Eindhoven en Nijmegen. Ze eisten dat evenementen vanaf 1 september weer met een volledige capaciteit mogen plaatsvinden.
Aanhoudingen bij demonstratie tegen coronamaatregelen in Den Haag
Op en rondom het Binnenhof in Den Haag zijn zaterdag drie mensen aangehouden nadat er ongeregeldheden uitbraken bij een onaangekondigde protestactie tegen de coronamaatregelen. Ook is er iemand gewond geraakt en naar het ziekenhuis vervoerd. Hoe die persoon gewond is geraakt en hoe ernstig, kan de politie niet zeggen.
Volgens de politie heerste er een grimmige sfeer bij de demonstratie.
2467 nieuwe coronagevallen, weekgemiddelde gestegen
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft afgelopen etmaal 2467 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat zijn ruim 200 nieuwe gevallen meer dan vrijdag. Het zevendaags gemiddelde is opnieuw hoger dan een week geleden.
Afgelopen zeven dagen dagen werden gemiddeld 2401 nieuwe coronagevallen per dag geregistreerd. Vorige week zaterdag stond dat weekaantal nog op gemiddeld 2312 gevallen per dag. Dat wil zeggen dat het aantal nieuwe coronagevallen ook over een langere periode gemeten niet daalt.
Amsterdam roept demonstranten op niet meer te komen
In Eindhoven is de drukte bij de demonstratie Unmute Us nog goed te overzien, in Amsterdam is de protestactie een stuk drukker bezocht. De gemeente Amsterdam vraagt demonstranten niet meer aan te sluiten bij de actie Unmute Us. Volgens de gemeente is de demonstratie van de evenementensector tegen de coronamaatregelen die de branche hard treffen te druk. "Kom hier niet naar toe", schrijft de gemeente op Twitter.
In Amsterdam hebben zich duizenden mensen verzameld voor de demonstratie. Ze eisen dat evenementen vanaf 1 september weer met een volledige capaciteit mogen plaatsvinden.
247 nieuwe besmettingen in Brabant
Er zijn in de voorbije 24 uur 247 nieuwe coronagevallen vastgesteld in Brabant. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM. Het zijn er enkelen meer dan een dag eerder.
Landelijk 657 coronapatiënten in het ziekenhuis
In de Nederlandse ziekenhuizen liggen zaterdag 657 coronapatiënten opgenomen, blijkt uit de laatste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn tien patiënten minder dan een etmaal eerder. Het aantal door coronapatiënten bezette bedden in de ziekenhuizen schommelt al weken tussen ongeveer 650 en 700.
Op de intensive cares nam het aantal coronapatiënten afgelopen etmaal iets toe, met drie patiënten tot 218 in totaal. Er werden veertien nieuwe ernstig zieke patiënten op de ic's opgenomen.
Opstootjes op veel te drukke kermis in Almere
Op de zomerkermis in Almere was het vrijdagavond erg onrustig. Er waren veel te veel bezoekers en er ontstonden enkele opstootjes. Omdat het terrein vol was, moesten mensen in verband met de coronaregels wachten tot ze naar de kermis konden. Uiteindelijk klommen tientallen mensen over de hekken. De kermis sloot daarop voortijdig.
Organisatoren Paralympics overwegen zwaardere coronamaatregelen
De organisatie van de Paralympische Spelen in Tokio overweegt de huidige maatregelen rond het coronavirus te verzwaren. In vergelijking met de Olympische Spelen, eerder deze maand, is de situatie aanzienlijk verslechterd. Dat zei Hidemasa Nakamura, hoofd van de verantwoordelijke afdeling van het organisatiecomité, zaterdag. Daarom wordt nu overwogen om onder meer meer coronatesten af te nemen bij mensen die nauw contact hebben met de atleten.
'Geen verschil besmettingsrisico GP en festivals'
Qua besmettingsrisico is er 'in de kern geen verschil' tussen de Grand Prix die begin september in Zandvoort wordt gehouden en meerdaagse evenementen, zeggen meerdere experts tegen NU.nl. Dat is precies het punt van kritiek dat vanuit de evenementensector klinkt op het feit dat meerdaagse festivals voorlopig niet mogen doorgaan, terwijl er op 3, 4 en 5 september meer dan 200.000 racefans naar Zandvoort komen. Duizenden fans blijven daar meerdere dagen en overnachten op campings in de buurt.
Festivalorganisatoren demonstreren tegen coronamaatregelen
Ongeveer tweeduizend festivalorganisatoren, artiesten en
evenementenlocaties en -bouwers demonstreren zaterdagmiddag tegen de
coronamaatregelen. In Breda, Eindhoven, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Groningen en Nijmegen vinden de meest uiteenlopende protesten plaats. Tijdens de coronapersconferentie op 13 augustus maakte demissionair premier Mark Rutte bekend dat discotheken en nachtclubs tot 1 november dicht moeten blijven. Festivals gaan sowieso tot 20
september niet door.
Prinsengrachtconcert keert terug op de gracht
De pontons voor hotel Pulitzer in Amsterdam zijn zaterdagavond weer het toneel van het Prinsengrachtconcert. Hoewel
het klassieke concert normaal gesproken zo'n 10.000 mensen trekt, zijn dit keer vanwege de coronamaatregelen alleen bezoekers welkom
op de kade en in bootjes die vooraf een ticket hebben bemachtigd. Het gaat om 1600 zitplaatsen. Het concert is ook rechtstreeks te volgen op tv op NPO 2 en op NPO Radio 4.