Dief PSV-shirt bij herdenkingsplek Van Raaij beboet: 'Dit is grafschennis'

27 augustus 2021 om 12:39 • Aangepast 28 augustus 2021 om 11:13
nl
De man die vorig jaar een PSV-shirt stal van de herdenkingsplek voor Harry van Raaij moet een boete van 500 euro betalen. Eigenlijk verdiende de Eindhovenaar volgens de rechter een gevangenisstraf, maar gelet op zijn persoonlijke omstandigheden streek ze over haar hart en volstond een geldboete. Er was twee weken celstraf geëist.
Profielfoto van Tonnie Vossen
Geschreven door
Tonnie Vossen

Hoe kan het dat iemand die veertig jaar supporter is van PSV tot een diefstal komt van zo'n emotioneel beladen plek dat de wandaad door de complete achterban van de club zwaar werd veroordeeld? Dat vroeg de rechter in Den Bosch zich vrijdag af toen de dief tegenover haar zat.

Dronken bui
Ze vergeleek zijn daad met 'grafschennis'. De man, zo diep mogelijk weggedoken in zijn stoel, kon alleen maar stamelen dat het in een dronken bui was gebeurd. Hij wist niet eens meer dat hij het had gedaan. Sterker nog: hij wist niet eens wat er aan de hand was en waarom al die spullen daar lagen.

De 43-jarige Eindhovenaar stal het PSV-shirt op 30 november vorig jaar van de herdenkingsplek voor Harry van Raaij. Bij het stadion was na het overlijden van de populaire oud-voorzitter ter nagedachtenis een plek ingericht waar fans hun bloemen, vlaggen en sjaals konden achterlaten. Daar hing ook een PSV-shirt. “Een trieste en respectloze daad’, volgens de club.

Veel spijt en excuses
Voor de rechter zei de man vrijdag dat hij heel veel spijt heeft van zijn diefstal. Hij wil zelfs zijn excuses aanbieden aan de club. Hij schaamt zich, liet hij weten.

De man is internationaal vrachtwagenchauffeur en uit angst dat hij door zijn wandaad mogelijk zelfs zijn baan verliest verzon hij een smoes om op de zitting aanwezig te zijn. Voor de rechter was die persoonlijke omstandigheid reden om de man geen gevangenisstraf maar een geldboete op te leggen.

Op de opmerking van de rechter dat hij een mogelijkheid had om tegen zijn straf in beroep te gaan zei hij: “Dank u, maar ik laat het hierbij.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.