Operatie Alfa: Martien R. krijgt 16 jaar celstraf

6 september 2021 om 14:19 • Aangepast 7 september 2021 om 09:53
nl
Martien R. moet zestien jaar de cel in. Dat heeft de rechter in Den Bosch maandagochtend bepaald. Ruim anderhalf jaar lang was de Ossenaar volgens justitie én nu ook volgens de rechter de 'onbetwiste leider én regisseur' van een misdaadorganisatie, van vooral familieleden. "Bedreiging en afpersing met geweld werden niet geschuwd."
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

De 50-jarige Ossenaar Martien R. is veroordeeld voor de invoer van twee grote partijen cocaïne (totaal bijna 1900 kilo) en het verwerken van blokken coke, xtc-bezit, grootschalige vuurwapenbezit én vuurwapenhandel en witwassen.

De rechtbank spreekt over 'ernstige en ontoelaatbare ondermijning' door een misdaadorganisatie met 'tentakels die uitstaken naar de bovenwereld, bij de politie en de haven'. Of kort maar krachtig, zoals in het vonnis staat: "Verontrustend."

Justitie eiste begin juni de straf die nu is opgelegd, 16 jaar cel.

De op één na hoogste straf was voor Arnold M., de rechterhand van Martien R.. Hij kreeg 10 jaar. Neef Toon R. (41) kreeg 9 jaar cel. De zoon van Martien kreeg 8 jaar, net als schoonzoon Bart H. uit Udenhout. De andere straffen vielen soms fors lager uit dan was geëist.

Over het algemeen is het OM best tevreden, vooral omdat alle 13 verdachten straffen hebben gekregen. Tussen de 1 en 16 jaar cel is opgelegd. De advocaat van Martien R. wil in hoger beroep.

Martien R. was er niet
Martien R. was niet bij de uitspraak. Hij was in zijn cel gebleven. Ook zijn advocaat ontbrak. Bij de uitspraken maandag zijn er wel vijf andere verdachten komen luisteren. Broer Toon R. (56) met zijn vrouw Bea T. (52), Kaan D. (26) en vader Driekus N. (55) met zoon Martin N. (26)

Martin en Toon moesten blijven en meteen door naar de gevangenis. Zij werden eerder door de rechtbank naar huis gestuurd, in afwachting van hun proces. In de zaal zaten ook drie advocaten. En op de tribune de hoofdofficier van justitie en wat politiemensen die nauw bij de zaak betrokken waren

De rechtbank stond aan het begin van de uitspraken uitgebreid stil bij de kritiek van de advocaten en verdachten op het politieonderzoek.

Afluisteroperatie betrouwbaar
Voor de rechters was de start van het onderzoek rechtmatig, dus volgens de regels. Dat geldt ook voor de enorme afluisteroperatie: die was betrouwbaar, volgens de rechtbank. Diverse verdachten verklaarden dat ze een toneelstukje speelden omdat ze wisten dat ze werden afgeluisterd. Dat 'alternatieve' verhaal gelooft de rechtbank niet omdat er ook ander bewijs is dat het bijvoorbeeld over échte drugs en wapens ging.

Dan was er nog een ander belangrijk kritiekpunt: de advocaten denken dat de politie 'wegkeek' toen er drugs en wapens in beeld kwamen, om maar meer bewijs te krijgen. De rechtbank vindt dat nergens uit blijken. Het 'doorlaatverbod' zou niet geschonden zijn.

De rechtbank vond ook in orde dat het OM de media inlichtte over de zaak. Dat was 'feitelijk en anoniem' en dus zorgvuldig. 'Niet om één familie zwart te maken', zei de rechtbank.

Als de rechtbank de kritiek wél terecht vond, had dat kunnen leiden tot strafvermindering.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.