Coronanieuws: 321 nieuwe besmettingen in Brabant - Omroep Brabant
LIVEBLOG

Coronanieuws: 321 nieuwe besmettingen in Brabant

4 september om 06:25 • Aangepast 6 september om 09:38
Archieffoto: Karin Kamp.
Archieffoto: Karin Kamp.
In dit liveblog hielden we je zaterdag op de hoogte van het laatste nieuws over het coronavirus en de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door
Ron Vorstermans

De hoofdpunten:

  • 20 september is mogelijk te vroeg om de maatregelen af te schaffen.
  • Het RIVM registreerde zaterdag 321 nieuwe besmettingen in Brabant.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus en de coronacrisis op onze themapagina.

Liveblog is gesloten.

Liveblog

15.39

2793 nieuwe coronabesmettingen erbij in Nederland

Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend werden 2793 positieve coronatests geregistreerd bij het RIVM. Dat zijn er ruim tweehonderd meer dan tussen donderdagochtend en vrijdagochtend, toen werden, na correctie, 2561 positieve testuitslagen geregistreerd.

In de afgelopen zeven dagen zijn 17.729 nieuwe gevallen gemeld bij het RIVM. Dat komt neer op gemiddeld ruim 2500 positieve tests per dag. Nederland schommelt al zo'n twee weken rond dat niveau.

Het aantal sterfgevallen steeg, net als gisteren, met negen. In de afgelopen zeven dagen zijn 41 sterfgevallen gemeld.

15.20

321 nieuwe besmettingen in Brabant

Er zijn zaterdag 321 nieuwe coronabesmettingen gemeld in Brabant. Vrijdag waren het 258 besmettingen.

Wachten op privacy instellingen...
14.59

Lichte daling van coronapatiënten in ziekenhuizen

Ziekenhuizen behandelen zaterdag ongeveer evenveel coronapatiënten als een dag eerder. In totaal zijn er nu 654 mensen in het ziekenhuis opgenomen vanwege COVID-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is één minder dan op vrijdag en drie meer dan op donderdag. Het totale aantal opgenomen patiënten schommelt al ongeveer een maand tussen de 600 en 700.

Op de intensive cares liggen iets minder coronapatiënten dan een dag eerder. Vrijdag ging het om 216, inmiddels gaat het om 212 patiënten. Op de verpleegafdelingen liggen momenteel 442 mensen met corona, blijkt uit de dagelijkse cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat waren er een dag eerder 439.

14.42

Rijnstate: mogelijk alleen ingeënt personeel bij kwetsbare patiënt

Het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem overweegt om alleen gevaccineerd personeel te laten werken op afdelingen waar de meest kwetsbare patiënten liggen, zegt bestuurder van het ziekenhuis Hans Schoo na berichtgeving van de NOS. "Wij overwegen voor onze meest kwetsbare patiënten om deze positie in te nemen om te zorgen dat zij veilig zijn en blijven", aldus Schoo.

11.52

Rapport: veel laaggeletterden stopten met leren tijdens corona

Veel laaggeletterden die een cursus volgden voor een hoger taal-, schrijf- of rekenniveau, stopten daarmee tijdens de coronacrisis. Zo staat in een rapport dat de Stichting Lezen en Schrijven opstelde op basis van interviews met meer dan dertig organisaties verantwoordelijk voor de cursussen voor laaggeletterden. Veel cursussen op locatie moesten stoppen door corona, of werden online gegeven.

Maar niet alle laaggeletterden konden overweg met het onlineonderwijs. Vooral mensen met een zeer laag taalniveau en ouderen hadden grote moeite met het volgen van onlinelessen. Ook hadden niet alle cursisten een laptop of computer thuis, waardoor het voor hen lastig was de onlinelessen te volgen.

10.54

Restaurant tijdelijk dicht zodat personeel kan uitrusten van overwerk

Horeca-ondernemers komen steeds moeilijker aan personeel. Bij restaurant De Roestelberg in Kaatsheuvel is het probleem zó groot, dat eigenaar Mike van Eeuwijk zijn zaak van maandag 13 tot en met woensdag 29 september op slot gooit. "De druk moet van de ketel", benadrukt hij.

Daarmee wijst hij op de vele overuren die zijn personeel heeft gemaakt in het restaurant. "De druk is echt hoog geweest in de afgelopen tijd. En ik kan het ook niet maken om personeel met een 24-urencontract fulltime te laten werken." Daarom heeft hij besloten het restaurant voor bijna tweeënhalve week te sluit

10.00

Bruidsparen willen trouwen over de grens: 'Hier gelden geen coronaregels'

Brabantse trouwlocaties kunnen vanwege de huidige coronamaatregelen amper feesten organiseren. Dat terwijl ondernemers zien hoe net over de grens, in België, bijna alles weer mag. Feestzalen daar worden platgebeld door Nederlandse bruidsparen. "Ik moet ze allemaal teleurstellen."

De Nederlandse ondernemers zijn hiervan de dupe, ziet Dennis Verwei uit Ulicoten. Als eigenaar van feestzaal De Kneut loopt hij veel reserveringen mis van bruidsparen. "Ik begrijp een heleboel van het beleid, maar hier snap ik helemaal niets van", zegt hij. "Als je naar buiten loopt of op sociale media kijkt, gebeurt het overal", verwijst hij naar iedereen die thuis met een flinke groep feestviert. "Waarom zou het hier dan niet kunnen?"

09.53

AWVN: Meeste werkgevers willen weten of personeel is gevaccineerd

Een grote meerderheid van de Nederlandse werkgevers wil weten of hun werknemers zijn gevaccineerd. Ze willen dat het in ieder geval voor bepaalde banen mogelijk wordt om te registreren of medewerkers zijn ingeÙnt. Dat meldt AWVN, de belangrijkste arbeidsvoorwaardenadviseur van werkgevers in Nederland, op basis van onderzoek onder meer dan 600 bedrijven waar de Volkskrant eerder over schreef.

Van de ondervraagde werkgevers vindt 70 procent dat ze de mogelijkheid moeten hebben om naar de vaccinatiestatus van hun medewerkers te vragen. Van die groep zou dan vervolgens 93 procent maatregelen nemen als ze weten dat er ongevaccineerden zijn onder hun personeel.

Driekwart zou in dat geval een negatieve testuitslag willen zien. Zes op de tien werkgevers zouden extra beschermingsmaatregelen treffen en de helft wil niet-gevaccineerden overtuigen. Van de werkgevers maakt 70 procent zich zorgen over de veiligheid vanwege ongevaccineerden.

06.50

Nederlanders de grens over om te feesten

Nederlandse danceliefhebbers rijden met grote groepen de grens over om daar te feesten, meldt het AD. In BelgiÙ zijn festivals met tienduizenden bezoekers toegestaan. Ook de clubs in Duitsland zijn geopend. "Ik miste mensen om me heen. Lekker dansen. De vrijheid van een festival." Manon van Wees (32) uit Rotterdam wilde deze zomer nog heel graag een festival bezoeken, maar in Nederland was dat geen optie.

Daarom week ze vorig weekend uit naar Antwerpen, waar ze met 2500 anderen op het Transit Festival stond. Ze was daar zeker niet de enige Nederlander. "Ik ben gevaccineerd, dus ik heb niet getwijfeld." "Wij verwachten dit weekend duizend bezoekers uit Nederland", zegt Matthias Vlaeminck, medeorganisator van Voodoo Village, een festival in het Belgische Grimbergen met tienduizend bezoekers. "En we hadden veel meer kaarten kunnen verkopen aan jullie, maar ze waren uitverkocht."

06.00

70 procent van de werkgevers wil vragen naar coronavaccinatie

70 procent van de werkgevers wil kunnen controleren of medewerkers gevaccineerd zijn. Dat blijkt volgens de Volkskrant uit onderzoek van werkgeversvereniging AWVN. De belangenclub roept de politiek op haast te maken met wetgeving die dit onder voorwaarden mogelijk maakt. Volgens een enquête van AWVN onder 600 van haar leden maakt 70 procent zich zorgen over de veiligheid op de werkvloer door niet-gevaccineerde medewerkers.

Eenzelfde percentage zou daarom medewerkers naar hun vaccinatiestatus willen vragen. De werkgeversvereniging wil dat het kabinet onderzoekt of met tijdelijke wetgeving kan worden toegestaan dat in bepaalde omstandigheden wordt gevraagd naar deze informatie om daarop maatregelen te nemen. Werkgeversorganisatie VNO-NCW deed vrijdag een oproep met dezelfde strekking.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...