Liveblog

Coronanieuws: Nederland stuurt half miljoen Janssenvaccins naar Indonesië

10 september 2021 om 06:03 • Aangepast 11 september 2021 om 14:48
nl
Ook deze vrijdag hielden we je in dit blog op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus in en buiten Brabant.
Profielfoto van RedactieProfielfoto van ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Kabinet hint ondanks cultuurprotest nog niet op versoepelingen
  • Nederland blijft rood op coronakaart van Europa.
  • 297 nieuwe besmettingen in Brabant, 2730 in heel Nederland.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus en de coronacrisis op onze themapagina.

Liveblog

23.00

Liveblog gesloten

22.06

Nederland stuurt half miljoen Janssenvaccins naar Indonesië

Nederland stuurt 500.000 doses van het coronavaccin van Janssen naar Indonesië. De ministeries van VWS en Buitenlandse Zaken doen dat samen, meldt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) op Twitter. Volgens hem is Indonesië hard geraakt door corona. Met het Janssenvaccin zijn mensen al na één prik beschermd tegen het virus.

Eerder doneerde Nederland al 657.000 doses van het AstraZenecavaccin aan Indonesië. In totaal stuurt Nederland "tenminste 3 miljoen prikken", aldus de minister.

20.20

Police For Freedom vindt het welletjes

Actiegroep Police For Freedom gaat naar eigen zeggen stoppen met het organiseren van demonstraties en 'marsen van de menselijke verbinding'. "Het doel is gehaald", zegt een van de voormannen in een video op de sociale media van Police For Freedom. Hij doelt erop dat door bemoeienis van de groep demonstraties tegen de coronamaatregelen 'groter en veiliger' zijn geworden. Daarom kunnen deze betogingen voortaan 'prima door andere organisaties zelf worden georganiseerd.'

Police For Freedom hield onder meer 'marsen van de menselijke verbinding' in Baarn, Barneveld, Apeldoorn en Rotterdam. Vanaf nu gaat de actiegroep zich vooral bezighouden met het uitgeven van verklaringen van beroepsgroepen als docenten, verpleegkundigen, marechaussees en militairen. Verder gaat ze samenwerking zoeken met boerenorganisaties, die hun eigen redenen hebben om te actie te voeren tegen het kabinetsbeleid.

Ten slotte wordt er nog één demonstratie op touw gezet, op zondag 17 oktober in Den Haag, omdat er in die stad volgens de actiegroep 'een groeiende vraag naar een mars' is.

18.40

'Capaciteit ic's naar 1700 bedden kan niet'

Het gaat ziekenhuizen niet lukken de capaciteit van de intensive cares uit te breiden naar 1700 bedden als dat nodig is bij een nieuwe golf. Het maximum is 1350 bedden. Dat stellen de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) en de beroepsvereniging V&VN IC. Zij hebben vrijdag een zogeheten opschalingsplan gepresenteerd.

Dat het eerder afgesproken aantal niet kan worden gehaald, komt onder meer door de 'uitgestelde zorg'. Mensen die tijdens de eerste en tweede golf niet konden worden behandeld, moeten nu alsnog worden geholpen. Bovendien is er minder personeel beschikbaar: "De uitstroom is hoger gebleken dan de instroom." Bovendien kampen ziekenhuizen met een hoog ziekteverzuim. De intensive cares hebben momenteel iets meer dan 900 bedden beschikbaar, waarvan bijna 800 in gebruik zijn. Op het hoogtepunt van de eerste golf, in april vorig jaar, lagen er meer dan 1500 mensen op de intensive cares.

18.05

Docent Tilburg University: 'Naar college met coronapas'

De leiding van Tilburg University gaat in gesprek met een docent die studenten heeft gevraagd alleen naar college te komen met een coronatoegangsbewijs. Volgens de universiteit gaat het om 'een intern bericht aan studenten, op persoonlijke titel verstuurd en voortgekomen uit oprechte zorg voor de gezondheid van kwetsbare studenten.' De website GeenStijl heeft het bericht gepubliceerd.

In een verklaring laat de universiteit weten te willen 'benadrukken dat zij het landelijk beleid van de overheid volgt ten aanzien van toegang tot ons onderwijs.'

15.50

Reproductiegetal van net onder 1 naar net boven 1

Het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, is vrijdag weer iets omhooggegaan. Het steeg van 0,98 naar 1,02. Feitelijk verandert er niet zo veel aan de huidige stand van de uitbraak. Het aantal besmettingen stijgt niet echt en daalt ook niet.

Het getal wordt twee keer in de week vastgesteld, op basis van de situatie twee weken eerder. Nieuwere cijfers zijn nog niet betrouwbaar genoeg. Het getal van 1,02 slaat op de situatie van 26 augustus.

Bij een getal van rond de 1 besmet elke persoon die het coronavirus onder de leden heeft gemiddeld ongeveer één andere persoon. Die steekt vervolgens ook weer één ander aan. Hoe verder het cijfer erboven komt, hoe meer mensen besmet raken. Als het cijfer zakt tot ver onder de 1 daalt het aantal nieuwe gevallen en kan de uitbraak langzaam doven.

15.35

Ruim 2700 nieuwe coronagevallen in heel Nederland

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft tussen donderdagochtend en vrijdagochtend 2730 meldingen van positieve coronatests gekregen. Dat zijn er iets meer dan vorige week vrijdag, maar iets minder dan de vrijdag ervoor.

In de afgelopen zeven dagen werden 17.627 positieve tests doorgegeven aan het RIVM. Dat komt neer op gemiddeld iets meer dan 2500 nieuwe gevallen per dag. Het gemiddelde schommelt nu bijna drie weken rond hetzelfde niveau. De ene dag loopt het iets op, de volgende dag zakt het iets.

Het aantal sterfgevallen steeg met vier. Het gaat om inwoners van Rotterdam, Schiedam, Amstelveen en Bergen op Zoom. Dat hun overlijden nu is gemeld, wil niet zeggen dat ze in de afgelopen dag zijn overleden. Wanneer een coronapatiënt sterft, duurt het soms een tijdje voor dit is geregistreerd.

In de laatste zeven dagen kreeg het RIVM 36 meldingen van sterfgevallen, gemiddeld iets meer dan vijf per dag. Dat is wel een flinke daling. De laatste keer dat er in een week tijd minder sterfgevallen waren gemeld, was begin augustus.

15.29

Reisorganisaties dreigen met kort geding

Een groep van ongeveer dertig reisorganisaties wil de Staat voor de rechter slepen vanwege het uitblijven van duidelijkheid over de reisadviezen voor verre reizen. De bedrijven en organisaties roepen het ministerie van Buitenlandse Zaken op uiterlijk 25 september wereldwijd een geel reisadvies in te stellen voor gevaccineerde reizigers, zoals die sinds 27 juli ook binnen de Europese Unie geldt.

"We krijgen per 1 oktober geen coronasteun meer en deze misleidende reisadviezen brengen onze sector grote schade toe", aldus de groep bedrijven in een verklaring. Voor vrijwel alle landen buiten de EU geldt sinds anderhalf jaar een oranje reisadvies. Eind juli werd er volgens de klagers ineens een onderscheid gemaakt tussen bestemmingen binnen en buiten het Europese landenblok.

15.26

297 nieuwe besmettingen in Brabant

In de afgelopen 24 uur zijn er 297 nieuwe besmettingen geconstateerd in Brabant. Dat zijn er meer dan een dag eerder: toen werden er 205 nieuwe besmettingen vastgesteld.

Wachten op privacy instellingen...

15.20

Kabinet onderzoekt of nachthoreca eerder open kan

Het OMT onderzoekt in opdracht van het demissionaire kabinet wat er mogelijk is voor de nachthoreca vanaf eind deze maand. Half augustus liet het kabinet nog weten dat de nachthoreca tot 1 november dicht moet blijven omdat de kans op verspreiding in deze sector groot is.

Het kabinet praat zondag weer op het Catshuis over het advies van de experts van het OMT en hakt dan dinsdag de knoop door. Dan komt ook naar buiten op welke steun het nachtleven en de evenementensector kunnen rekenen na 1 oktober. Op die datum komt er een einde aan de algemene coronasteunmaatregelen.

15.15

Evenementensector hoopt dat kabinet 'luistert' naar demonstratie

Hoewel het kabinet voorafgaand aan de demonstratie van de evenementensector vooralsnog geen uitspraken wil doen over mogelijke versoepelingen, hoopt de branche desondanks dat het protest op zaterdag impact heeft. Zo laten de Alliantie van Evenementenbouwers en Vereniging van Evenementenmakers (VVEM) desgevraagd weten.

"We hopen dat Den Haag luistert naar de noodzaak om niet alleen onze sector maar de maatschappij snel te openen", laat de zegsvrouw van de evenementenbouwers weten. Zowel de Alliantie als de VVEM steunen de tweede protestmars onder de noemer van Unmute Us, die zaterdag in diverse steden in het land plaatsvindt.

15.01

WHO heeft twijfels over of alleen vaccins pandemie eindigen

Het hoofd van WHO Europa twijfelt of alleen vaccins in staat zijn om de coronapandemie te beëindigen, zoals eerder werd geclaimd. Vanwege nieuwe virusvarianten, zoals de extra besmettelijke Delta, reageerde Hans Kluge vrijdag pessimistisch over de rol van vaccins bij het bereiken van groepsimmuniteit.

Kluge zei in mei nog dat de pandemie afgelopen zal zijn zodra de minimale vaccinatiegraad van 70 procent zou zijn bereikt. Door de besmettelijkere varianten is de situatie nu anders, aldus de directeur. De lat voor het bereiken van groepsimmuniteit komt door die varianten hoger te liggen. Hoe hoog de vaccinatiegraad nu zou moeten zijn, werd vrijdag niet duidelijk.

14.22

WHO-commissie pleit na pandemie voor hervormingen

Een commissie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft opgeroepen tot ingrijpende hervormingen van Europese gezondheidsstelsels. Hoewel meerdere keren was gewaarschuwd voor een pandemie, liet de wereld zich volgens de experts eind 2019 toch overvallen door de verspreiding van het coronavirus. Van die fouten moet worden geleerd, zo is de conclusie.

De Pan-Europese commissie voor Gezondheid en Duurzame Ontwikkeling onderzocht de aanpak van de pandemie en wijst nu op de 'catastrofale' prijs die is betaald voor de rommelige aanpak. "Alleen in de Europese regio van de WHO was al sprake van 1,2 miljoen doden en er ontstond een ongekende economische depressie waar de wereldwijde financiële crisis van 2008 bij verbleekte."

14.16

Aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen stijgt weer

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is het afgelopen etmaal weer toegenomen. In totaal behandelden de verpleegafdelingen en ic's in totaal vrijdag 673 mensen met het coronavirus. Dat zijn 16 patiënten meer dan donderdag, zo staat in de meeste recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Afgelopen dagen daalde het aantal patiënten met het coronavirus in de ziekenhuizen juist licht.

14.12

RIVM slaat griepprikken in

Het RIVM heeft inmiddels honderdduizenden griepvaccins meer ingekocht dan vorig jaar. Werden er in 2020 in totaal ruim 4 miljoen ingeslagen, nu zijn het er bijna 4,7 miljoen. Dat heeft volgens een woordvoerder niet alleen te maken met de door corona gerezen extra belangstelling voor de prik, maar ook gewoon met de toenemende vergrijzing.

Zo'n zes miljoen mensen worden ieder najaar opgeroepen door de huisarts. De opkomst voor vaccinatie is de afgelopen jaren steeds ongeveer vijftig procent geweest. Toch dreigde vorig jaar, aan het begin van de vaccinatiecampagne en midden in coronatijd, een tekort aan griepprikken doordat meer mensen plots belangstelling hadden.

11.58

De Jonge ziet grote nadelen aan afschaffen mondkapjesplicht

Minister Hugo de Jonge benadrukte vrijdagochtend dat er grote nadelen zitten aan het afschaffen van de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer. Dat meldt de NOS. De Jonge zei onder meer dat niet moet worden onderschat dat veel mensen zich daardoor extra kwetsbaar zullen voelen in de trein, tram en bus.

Volgens hem is het geen oplossing als die mensen dan zelf een mondkapje opzetten. "Het beschermt natuurlijk beter als diegenen die jou zou kunnen besmetten ook zo'n ding opzetten."

11.56

Kabinet hint ondanks cultuurprotest nog niet op versoepelingen


Het kabinet wil vlak voor het grote cultuurprotest Unmute Us niet vooruitlopen op mogelijke versoepelingen waar de evenementenbranche iets aan heeft. Demissionair minister Hugo de Jonge zegt te erkennen "dat de pijn in die sector heel erg groot is", maar wil eerst het advies van het Outbreak Management Team van komende week afwachten. Zaterdag gaan mensen in onder meer Eindhoven en Tilburg de straat op voor Unmute Us.

"Ik begrijp hen heel goed. Want het is natuurlijk voor heel veel musici gewoon een hele moeilijke tijd. En ik snap het zeker van de popsector. Die verlangen naar hun publiek, die verlangen naar het podium", zei cultuurminister Ingrid van Engelshoven. Ze zegt met de sector in overleg te zijn over de mogelijke versoepelingen die komende week worden aangekondigd.

11.50

Brabantse ziekenhuiscijfers

In de Brabantse ziekenhuizen lagen vrijdagochtend 87 coronapatiënten opgenomen. Dat zijn er vijf meer dan een dag eerder. In het afgelopen etmaal zijn zeven nieuwe patiënten opgenomen. Vijf zijn uit het ziekenhuis ontslagen en een is overgeplaatst. Er is in Brabant het afgelopen etmaal niemand overleden aan het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers van het ROAZ.

09.51

BioNTech wil coronavaccin ook voor kinderen vanaf 5 jaar

Het Duitse BioNTech wil het coronavaccin dat het met Pfizer op de markt brengt door toezichthouders laten goedkeuren voor kinderen in de leeftijdsgroep 5 tot en met 11 jaar, ook in Europa. Het biotechnologiebedrijf presenteert binnenkort de resultaten van een onderzoek naar het gebruik van het vaccin binnen die leeftijdsgroep, zegt oprichter Özlem Türeci tegen Der Spiegel. Kinderen krijgen hetzelfde vaccin, maar in kleinere doses.

09.47

'Te laat aandacht voor wie moeite met prik heeft'

De overheid heeft bij het begin van de vaccinatiecampagne tegen corona te weinig stilgestaan bij de mogelijkheden om mensen te bereiken die twijfels of weerzin voelen bij of tegen de prik. Dat zegt Jet Bussemaker, hoogleraar wetenschap, beleid en maatschappelijke impact aan het LUMC, in de Volkskrant. Ze heeft er volgens de krant samen met de Erasmus Universiteit en de Haagse Hogeschool onderzoek naar gedaan.

"Zo'n massale campagne is een logische keuze, maar de overheid heeft zich op dat moment nauwelijks bezig gehouden met groepen die moeilijk bereikbaar zijn of extra informatie en ondersteuning nodig hebben", aldus Bussemaker. Volgens haar was het beter geweest om naast de campagne ook direct de wijk in te gaan met begrijpelijke informatie van iedereen.

09.31

Onderzoek naar combinatie corona- en griepprik

Het Radboudumc in Nijmegen gaat uitzoeken hoe de verschillende coronavaccins met het griepvaccin kunnen worden gecombineerd. Het centrum begint een onderzoek met medewerking van 60-plussers, die elk najaar al worden opgeroepen voor een griepprik. Er zijn ook aanwijzingen dat de griepprik eveneens "enige vorm van bescherming" biedt tegen het coronavirus, aldus het centrum, maar dat wordt nog verder onderzocht.

"Versterken de vaccins elkaar, of juist niet? Welke volgorde van vaccinatie zorgt voor de meeste antistoffen tegen het coronavirus? En kunnen we de prikken tegelijk geven, of moet er juist een bepaalde periode tussen zitten? Dat zijn vragen waar we antwoorden op willen", legt hoogleraar Interne geneeskunde Mihai Netea uit.

Het centrum zoekt nog 60-plussers voor het onderzoek. Deelnemers moeten langer dan vier maanden geleden volledig gevaccineerd zijn tegen corona.

06.00

'Ziekenhuizen vrezen griepgolf'

Ziekenhuizen maken zich zorgen over een griepgolf deze winter, schrijft het AD. Door alle coronamaatregelen was er afgelopen jaar nauwelijks influenza met als gevolg dat meer mensen vatbaar zijn voor een hevige griep. Toen corona in maart 2020 kwam, vertrok de griep. Afgelopen winter is een handvol officiële gevallen van influenza gemeld, terwijl dat er normaliter honderden zijn.

Veel ziekenhuizen vrezen dat de griep deze winter als een boemerang terugkomt, omdat de immuniteit van veel mensen naar beneden is gegaan.

"Zou de afstand die wij nu van elkaar nemen, influenza remmen? Of zou het feit dat wij al ruim anderhalf jaar afstand nemen van elkaar, zorgen dat ons immuunsysteem juist zwakker is geworden en influenza meer kans heeft?", vraagt Yvonne van der Weele, woordvoerder van het Admiraal de Ruyterziekenhuis in Goes, zich af.

05.30

Denemarken neemt vrijdag afscheid van de laatste coronaregels

In Denemarken gelden vanaf vrijdag helemaal geen coronaregels meer. Als een van de eerste landen laat Denemarken alle maatregelen los, dat schrijft het AD. Je hoeft er geen afstand meer te houden, er gelden geen maximum aantal bezoekers bij evenementen en er zijn geen coronapassen of testbewijzen. +

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!