Docent vraagt studenten om coronapas, Tilburg University grijpt in

10 september 2021 om 18:16 • Aangepast 20 september 2021 om 13:59
nl
Tilburg University gaat in gesprek met een docent die studenten heeft gevraagd alleen naar college te komen met een coronatoegangsbewijs. Volgens de universiteit gaat het om "een intern bericht aan studenten, op persoonlijke titel verstuurd en voortgekomen uit oprechte zorg voor de gezondheid van kwetsbare studenten".
Profielfoto van Janneke BoschProfielfoto van ANP
Geschreven door

De website GeenStijl heeft het bericht gepubliceerd. In het bericht vroeg de docent deze week "het college Rechtswetenschap niet bij te wonen zonder geldig herstel-, vaccinatie- of negatief testbewijs. Wie deze elementaire regels schendt brengt niet alleen de volksgezondheid in gevaar, maar ook de gezondheidsrechten van anderen in de zaal", zo schreef de docent aan de studenten.

De tekst aan de studenten ging vervolgens verder: "Juridisch gezien telt dat als poging tot mishandeling en schending van de lichamelijke integriteitsrechten van uw medestudenten en anderen, hetgeen kan leiden tot civielrechtelijke en strafrechtelijke aansprakelijkheid."

'Landelijk beleid wordt gevolgd'
Tilburg University bevestigt dat deze tekst inderdaad aan studenten is verstuurd. In een verklaring laat de universiteit weten te willen "benadrukken dat zij het landelijk beleid van de overheid volgt ten aanzien van toegang tot ons onderwijs."

De universiteit is in gesprek met de betreffende docent. Er is een gerectificeerd bericht verstuurd aan de studenten. De universiteit wil het houden bij de online verklaring en verder niet ingaan op vragen.

'Zorgt voor ongelijkheid'
"Ik schrik hiervan", zegt Ama Boahene, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). "Het is niet de bedoeling dat een individuele docent gaat vragen om een coronabewijs en daarmee leerlingen mogelijk de toegang ontzegt tot een les. Dat zorgt voor ongelijkheid tussen studenten."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.