'Lentetuin' van Vincent van Gogh gestolen: acht jaar tegen verdachte geëist

10 september 2021 om 16:23 • Aangepast 13 september 2021 om 09:23
nl
Tegen de man die onder meer het schilderij 'Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar' van Vincent van Gogh zou hebben gestolen, is acht jaar gevangenisstraf geëist. Het gaat om een 59-jarige inwoner van Baarn.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Hij wordt ook beschuldigd van de diefstal van een ander waardevol schilderij: 'Twee lachende jongens' van Frans Hals. Beide doeken zijn overigens nog niet terecht. Het schilderij van Van Gogh was verzekerd voor 2,5 miljoen euro, dat van Hals voor ruim 8,7 miljoen.

'Ergste type bedrijfsinbraak'

Het schilderij van Van Gogh werd eind maart 2020 uit het Singer Museum in Laren gestolen. Het doek van Hals verdween augustus vorig jaar uit museum Hofje van Mevrouw van Aerden in Leerdam.

Voor de rechtbank in Lelystad sprak de aanklaagster van ‘het ergste type bedrijfsinbraak dat er is.’ Bovendien treft de diefstal volgens haar ‘de gehele kunstwereld en het publiek.’ Ze noemde de kunstwerken cultureel erfgoed en ‘van onschatbare waarde.’

De eis was de hoogst mogelijke straf voor dergelijke misdrijven. De verdachte moest zich ook verantwoorden voor het bezit van vuurwapens en harddrug. De officier van justitie noemde de kans groot dat de schilderijen in de onderwereld zijn beland. Volgens haar is het ‘reëel’ te veronderstellen dat ze nooit worden teruggevonden.

Verdachte ontkent alles
De man uit Baarn, die een ellenlang strafblad heeft en naar eigen zeggen autohandelaar is, ontkende betrokken te zijn bij de schilderijenroven. "Ik heb er niets mee te maken", zei hij. "Ik weet niet wie het wel heeft gedaan en ik weet al helemaal niet waar ze nu zijn."

Bij de musea is na de kunstroof DNA-materiaal gevonden van M. Bij het werk van Van Gogh zat het op de lijst, die buiten het museum in stukken werd gevonden. Bij de tweede inbraak werd het gevonden op een spanband, die vanaf een vlaggenmast buiten het museum over een muur was gegooid. "Alle sporen leiden naar deze verdachte", aldus de officier van justitie.

De advocate van M. vroeg vrijspraak. Volgens haar is niet eenduidig vast te stellen dat het DNA-materiaal van haar cliënt afkomstig is. Ook benadrukte ze dat geen verdere sporen naar haar cliënt wijzen. M. zelf noemde de strafeis ‘belachelijk.’

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.