Video

Duizenden mensen bij Unmute Us-demonstraties: 'Het is net een festival'

11 september 2021 om 15:03 • Aangepast 13 september 2021 om 11:42
nl
Duizenden actievoerders waren zaterdagmiddag op de been in Eindhoven en Tilburg om te demonstreren tegen het lamleggen van de cultuur- en evenementenbranche door de coronamaatregelen.
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

In Eindhoven deden zeker 7500 demonstranten mee volgens de gemeente Eindhoven. Volgens de organisatie zelf waren het er 15.000. In Tilburg liepen volgens de organisatie 2500 actievoerders mee in de protestmars. De gemeente Tilburg heeft zich nog niet over het aantal actievoerders uitgelaten.

Uitgelaten sfeer
De sfeer was in beide steden uitgelaten en gezellig en liep nergens uit de hand. Ook in andere steden in Nederland werd zaterdagmiddag actie gevoerd voor de evenementen- en cultuurbranche. In totaal waren in het hele land tienduizenden mensen op de been.

Door de Eindhovense straten trokken tien verschillende wagens met ieder een eigen muziekstijl van house tot jazz. De protestmars had door de geluidswagens veel weg van een carnavalsoptocht. Er werd gedanst, gelachen en gefeest ondanks dat er een regenbui passeerde. In Tilburg reden zes wagens door de binnenstad.

Foto: Sem van Rijssel/SQ Vision
Foto: Sem van Rijssel/SQ Vision
Het was druk in het centrum van Eindhoven tijdens de demonstratie Unmute Us (foto: Sem van Rijssel/ SQ Vision)
Het was druk in het centrum van Eindhoven tijdens de demonstratie Unmute Us (foto: Sem van Rijssel/ SQ Vision)

De demonstranten zeggen de coronamaatregelen niet meer te begrijpen. Al anderhalf jaar is de cultuur- en evenementensector zwaar getroffen door de coronamaatregelen. Dat de Formule 1 laatst doorging met tienduizenden bezoekers en de voetbalstadions voor een groot deel vol zitten, zorgt voor onbegrip onder de deelnemers.

Aandacht gegarandeerd voor deze wagen in de protestmars Unmute Us in Eindhoven (foto:Omroep Brabant)
Aandacht gegarandeerd voor deze wagen in de protestmars Unmute Us in Eindhoven (foto:Omroep Brabant)

Naast strijden voor lossere maatregelen voor festivals en theaters, liepen er ook antivaxxers mee. "We willen dat we weer feestjes kunnen bouwen zonder eerst een staaf in je neus te verdragen en ik vertrouw het vaccin niet."

Bekijk hier een samenvatting van de demonstratie in Eindhoven:

Kijk hier de hele livestream terug:

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.