Liveblog

Coronanieuws: 'Kabinet kiest voor meest risicovolle scenario'

14 september 2021 om 06:00 • Aangepast 15 september 2021 om 10:48
nl
Ook deze dinsdag houden we je in dit liveblog op de hoogte van de laatste ontwikkelingen met betrekking tot het coronavirus en de coronacrisis in en buiten Brabant.
Profielfoto van ANP & Redactie
Geschreven door
ANP & Redactie

De hoofdpunten:

  • Het kabinet maakte dinsdagavond de veranderende coronamaatregelen bekend.
  • Er liggen dinsdag 82 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen.
  • Er kwamen 221 nieuwe besmettingen bij.
  • De Gezondheidsraad adviseert derde prik voor mensen met afweerstoornis.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus en de coronacrisis op onze themapagina.

Liveblog

22.45

Dit liveblog is afgesloten

22.30

NU'91 onaangenaam verrast met vaccinatieregistratie zorgpersoneel

Beroepsorganisatie NU'91 is "onaangenaam verrast" dat het demissionair kabinet gaat toestaan dat werkgevers in de zorg kunnen vastleggen of personeel gevaccineerd is tegen het coronavirus. "Dat zijn medische gegevens, en zorgmedewerkers moeten daarin met dezelfde voorwaarden als andere mensen worden behandeld. We vinden het betreurenswaardig dat ze hiertoe overgaan", zegt voorzitter Stella Salden.

Demissionair coronaminister Hugo de Jonge maakte het nieuws over de optie tot registratie dinsdagavond op de coronapersconferentie bekend. Of dit net als de andere aangekondigde aanpassingen per 25 september ingaat, is nog onduidelijk. De Jonge benadrukte dat het niet om een plicht gaat en werknemers geen antwoord hoeven te geven op de vraag over de vaccinatiestatus van de werkgever.

De mogelijkheid tot registreren wordt gegeven omdat er in de zorg een speciale verantwoordelijkheid geldt tegenover vaak kwetsbare patiënten, aldus De Jonge. Daarom mag een werkgever rekening houden met wie wel en niet is gevaccineerd en daar bijvoorbeeld de roosters op aanpassen. In andere sectoren mag de vaccinatiestatus wel worden gevraagd maar niet geregistreerd, antwoord geven hoeft niet.

21.45

Gommers: kabinet kiest voor meest risicovolle scenario

Het kabinet heeft met het versoepelen van de coronamaatregelen in verschillende sectoren gekozen voor het "meest risicovolle scenario", stelt de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, Diederik Gommers. "Rutte zegt dat hij stuurt op het beheersbaar houden van de zorg, maar hij heeft gekozen voor het scenario met de meeste risico's. Dat spreekt elkaar tegen."

De ic-arts is ook lid van het Outbreak Management Team en dat had het kabinet drie niveaus van versoepelingen voorgesteld. In het eerste scenario zou er niets veranderen, aldus Gommers. In het tweede zou er beperkt worden versoepeld, met inzet van het coronatoegangsbewijs. "Maar in dat scenario zouden bijvoorbeeld festivals nog niet mogen." In het derde scenario zou er in meer sectoren worden versoepeld, ook met gebruik van het toegangsbewijs. Dat laatste heeft het kabinet dinsdagavond aangekondigd.

"In het tweede scenario versoepel je ook, zo laat je bijvoorbeeld ook de 1,5-meterregel los", aldus Gommers. "Maar je opent minder sectoren tegelijk, waardoor je beter kunt bekijken of het goed gaat voordat je verder gaat." Hij vindt het gek dat demissionair premier Mark Rutte "benadrukt hoe belangrijk hij het vindt dat we de zorg kunnen leveren voor iedereen, terwijl hij nu wel meer risico neemt."

21.33

Ministerie weer vrij na betoging rond persconferentie

Het ministerie van Justitie en Veiligheid in Den Haag is dinsdagavond na de persconferentie van demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge uren afgesloten geweest. De reden daarvoor was een demonstratie, die vlakbij plaatsvond. In het ministerie waren nog ambtenaren en journalisten aanwezig. Rond 21.30 uur mochten zij weer naar buiten.

21.20

Coronatoegangsbewijs niet verplicht bij uitvaartcentra en kerken

Uitvaartcentra hoeven bezoekers niet te vragen om een coronatoegangsbewijs, meldde demissionair premier Mark Rutte. Ook bij kerken is de QR-code waarmee gecontroleerd kan worden of iemand beschermd is tegen het coronavirus of recent negatief getest, niet verplicht. "We hebben niet de bevoegdheid om dat te eisen", aldus Rutte.

Volgens zorgminister Hugo de Jonge kan de overheid het gebruik van de coronapas door kerken niet verplichten, maar ook niet verbieden. "Daar gaat een kerkgenootschap zelf over. Maar ik vermoed dat niet zo heel veel kerkgenootschappen ervoor zullen kiezen."

Een kerk is volgens De Jonge een 'besloten plaats'. Het kerkbestuur bepaalt zelf wie er naar binnen mag en wie niet. "De meeste kerken zetten hun deuren wagenwijd open en willen dat iedereen naar binnen komt." De CDA'er hoopt wel dat kerken 'meehelpen de vaccinatiegraad te verhogen'.

21.17

Ministerie van Justitie op slot om betoging rond persconferentie

Het Ministerie van Justitie en Veiligheid in Den Haag is dinsdagavond na de persconferentie afgesloten. Buiten vindt een demonstratie plaats waarbij vuurwerk werd afgestoken. Ook was er een rookbom te zien. In het ministerie, waar de persconferentie plaatsvond, zijn nog ambtenaren en journalisten aanwezig.

De politie bevestigt dat de uitgangen van het gebouw werden afgesloten omwille van de veiligheid. Die beslissing werd genomen door de beveiliging van het ministerie, aldus de politie.

De demonstratie is een lawaaiprotest van tegenstanders van de coronamaatregelen. Het begon rond 19.00 uur, de tijd dat ook de persconferentie begon van Rutte en De Jonge. Daarin zijn versoepelingen aangekondigd, maar ook het gebruik van de coronapas. Een coronatoegangsbewijs is vanaf 25 september nodig om toegang te krijgen tot bijvoorbeeld de horeca en theaters.

21.15

Werkgevers hadden graag volledige heropening gezien

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij dat de 1,5-meterregel wordt afgeschaft en hadden graag gezien dat ook andere maatregelen waren geschrapt zodat er een volledige heropening zou komen. De belangenverenigingen vinden het bijvoorbeeld moeilijk uit te leggen dat er beperkingen blijven gelden voor de nachthoreca en evenementensector, terwijl sportwedstrijden als de Formule 1 en voetbalwedstrijden "zonder enige coronaproblemen hebben plaatsgevonden". Ook zou het thuiswerkadvies afgeschaft kunnen worden.

Nu de beperkingen toch van kracht blijven, is het belangrijk dat er ook steun vanuit de overheid blijft voor getroffen ondernemers. "Ondernemers mogen niet de dupe zijn van beperkingen als gevolg van het relatief nog grote aantal ongevaccineerden in combinatie met de beperkte zorgcapaciteit", klinkt het. VNO-NCW en MKB-Nederland dringen aan op snelle besluitvorming over die te bieden steun.

20.50

Kabinet werkt nog aan gerichte steun voor clubs en evenementen

Het demissionaire kabinet wil zo gericht mogelijk steun bieden aan bedrijfstakken die na 25 september nog getroffen worden door de dan resterende coronamaatregelen. Het gaat dan om de nachthoreca en de evenementenbranche. Doel is te voorkomen "dat andere sectoren ook weer gebruik kunnen maken van die tegemoetkoming", zegt minister-president Mark Rutte.

Aan de "precieze techniek" van de verlengde coronasteun wordt nog geschaafd, in samenspraak met de betreffende branches. Rutte hoopt er zo snel mogelijk meer over te kunnen zeggen. Maar hij benadrukt dat het "complex" is, ook omdat discotheken die 's nachts dicht zijn op een andere manier geholpen moeten worden dan bijvoorbeeld poppodia die niet hun volledige capaciteit kunnen benutten.

Bedrijven die door de coronamaatregelen veel omzet mislopen, krijgen onder meer hun loonkosten deels vergoed. Ook is er een tegemoetkoming voor de vaste lasten. Het kabinet kondigde eerder aan dat die steun in principe op 1 oktober stopt. Maar daarop wordt toch een uitzondering gemaakt voor bedrijven die ook met een coronatoegangsbewijs nog niet open kunnen gaan.

20.45

FNV: zeggenschap werknemers centraal bij keuze werkplek

De zeggenschap over waar wordt gewerkt moet zoveel mogelijk bij de werknemers liggen. Dat zegt voorzitter Tuur Elzinga van vakbond FNV in een reactie op de versoepelingen van de coronamaatregelen.

FNV stelt in principe positief te staan tegenover versoepelingen in het thuiswerkadvies. "Na anderhalf jaar goed thuiswerken kunnen niet louter werkgevers gaan bepalen waar iemand werkt. De regie over waar wordt gewerkt, moet zoveel mogelijk bij de werknemers liggen. We willen heldere afspraken met werkgevers hierover. De overheid heeft hier als grootste werkgever van Nederland een voorbeeldfunctie. Daarom willen wij met de overheid, werkgevers en sectoren zo snel mogelijk afspraken maken", aldus Elzinga.

Elzinga vindt het verder verstandig dat het kabinet steun blijft bieden aan sectoren die door overheidsmaatregelen beperkt blijven en waar banen op het spel staan, zoals de nachthoreca en de evenementensector. "Het is volkomen terecht. Je kunt niet sectoren beperkingen opleggen en dan zeggen: zoek het zelf maar uit. Het is goed dat er naar de samenleving is geluisterd."

20.38

Unmute Us: deze maatregelen zijn niet uit te leggen

De organisatie van Unmute Us noemt de nieuwe coronamaatregelen onbegrijpelijk. Initiatiefnemer Jasper Goossen van de protestbeweging, die organisatoren en werknemers uit de evenementen- en festivalbranche vertegenwoordigt, zegt dat de maatregelen "niet uit te leggen zijn".

"Wat ik gehoord heb is eigenlijk nog krommer dan wat er eerder al naar buiten kwam", zegt de organisator van de protestbeweging. "Het lijkt willekeur. Waarom mag een club straks wel open op volle capaciteit en mag een ongeplaceerd evenement maar 75 procent binnenlaten?"

Goossen zegt graag aan morele oproep te willen doen aan de Tweede Kamer, want: "Dit beleid klopt gewoon niet meer."

20.35

CoronaCheck-app voor sommigen niet bereikbaar door extreme drukte

De CoronaCheck-app wordt dinsdagavond zoveel geraadpleegd, dat sommige mensen deze niet kunnen gebruiken. Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bevestigt dit na berichten op sociale media van mensen die de app niet in kunnen.

De woordvoerder spreekt van "extreme drukte". Volgens hem moeten mensen het over een poosje nog eens proberen, omdat het mogelijk dan wel gaat lukken.

Via de CoronaCheck-app kan iemand onder meer aantonen dat hij of zij gevaccineerd is. Vanaf 25 september is een coronatoegangsbewijs nodig om toegang te krijgen tot bijvoorbeeld de horeca en theaters, zo kondigde het kabinet dinsdag aan in een persconferentie.

20.30

Bekijk de samenvatting van de persconferentie

Kijk hier de hele persconferentie terug:

Wachten op privacy instellingen...
20.15

Museumvereniging: ondanks versoepelingen blijft steun nodig

De museumsector heeft ondanks de aangekondigde versoepelingen nog steeds financiële steun nodig. Dat stelt de Museumvereniging. Die verwacht dat musea tot juli 2022 nog 130 miljoen euro mislopen en het financiële "zware weer" dus nog niet voorbij is. Vanaf 25 september mogen musea weer onbeperkt mensen ontvangen, zo kondigde het demissionaire kabinet dinsdag aan.

De Museumvereniging zegt blij te zijn met de aangekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen tijdens de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge. Voor een bezoek aan een museum is straks alleen een coronabewijs nodig, andere maatregelen zoals 1,5 meter afstand tot elkaar houden zijn opgeheven. "Dat is een hele mooi stap vooruit. Museumbezoek mag weer zoals vóór corona", aldus de Museumvereniging.

Toch is de verwachting van de vereniging dat inkomsten nog achter zullen blijven, vooral in musea die voorheen veel buitenlandse bezoekers hadden. Steun blijft daarom nodig. Daarmee kunnen musea activiteiten organiseren die helpen meer eigen inkomsten te genereren "en zo kunnen ze bezoekers weer veel moois en leuks bieden".

20.05

Stadions vol en hossen mag weer

Voetbalstadions mogen weer op volle capaciteit publiek toelaten. Mensen moeten dan wel een coronatoegangsbewijs hebben, zoals de afgelopen tijd al het geval was. "Mensen mogen ook weer hossen", zei demissionair zorgminister Hugo de Jonge op de persconferentie.

19.55

Thuiswerken niet meer de norm

Het demissionaire kabinet geeft werkgevers en werknemers iets meer ruimte om afspraken te maken over thuiswerken. Het nieuwe advies luidt: werk thuis als het kan en op kantoor als het nodig is. Tot nu toe werd opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te werken.

19.46

Kabinet kijkt in november verder

Begin november beoordeelt het kabinet hoe het vanaf dan verder moet met de coronamaatregelen en in welke mate deze dan weer aangescherpt of losgelaten kunnen worden.

19.43

Poppodia en festivals verbijsterd

De Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF) reageert met verbijstering op de nieuwe maatregelen die dinsdag zijn gepresenteerd door het demissionaire kabinet. De organisatie laat weten dat poppodia op de voorgestelde manier niet uit de kosten komen en dat het toestaan van meerdaagse popfestivals en -evenementen aan het einde van het festivalseizoen weinig zin meer heeft. Bijvoorbeeld bij concerten binnen mag maar 75 van de capaciteit worden benut als mensen niet zitten.

19.25

Zorgwerkgevers mogen vaccinatiestatus werknemers vastleggen

In de zorg wordt het toegestaan voor werkgevers om vast te leggen of personeel is gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat zei demissionair coronaminister Hugo de Jonge. Hij benadrukt dat het niet om een plicht gaat.

In andere sectoren mag dit niet worden geregistreerd, maar wel gevraagd. Werknemers hoeven geen antwoord te geven.

19.23

Extra geld voor gemeenten voor handhaving coronatoegangsbewijzen

Het kabinet maakt geld vrij voor gemeenten zodat zij extra toezichthouders kunnen aannemen voor de handhaving van de coronatoegangsbewijzen. Die zijn vanaf 25 september nodig om toegang te krijgen tot de horeca, theaters, festivals en professionele sportwedstrijden.

Hoeveel geld gemeenten krijgen, maakte Rutte niet bekend. Mensen krijgen een bewijs als ze zijn gevaccineerd, hersteld van corona of zich hebben laten testen. Cafés die de toegangsbewijzen niet goed controleren, kunnen gesloten worden, zei Rutte.

19.20

Derde coronaprik voor mensen met een zeer ernstige immuunstoornis

Mensen met een zeer ernstige immuunstoornis kunnen een derde coronaprik krijgen. Het kabinet volgt daarmee het advies op van de Gezondheidsraad. Mensen met zo'n afweerstoornis krijgen vanaf oktober een uitnodiging voor een derde prik van hun behandelend arts, maakte het kabinet dinsdag bekend.

19.15

Mondkapjesplicht vervalt op stations en perrons

De mondkapjesplicht vervalt op stations en perrons, maar blijft nog wel gelden in het openbaar vervoer en op vliegvelden. Ook moeten reizigers op luchthavens een mondkapje op na de securitycheck en eventueel op andere plekken die het vliegveld zelf aanwijst. Ook is er een nieuw thuiswerkadvies: werk thuis als het kan en op kantoor als het nodig is.

19.12

Wijzigingen hoger onderwijs

Per 25 september gelden er geen maximale groepsgroottes of mondkapjesplicht meer in mbo en hoger onderwijs.

19.11

'Toegangsbewijs is tijdelijk'

Het toegangsbewijs blijft een tijdelijke maatregel, zo benadrukte Rutte. "We zijn er niet op uit deze maatregel voor altijd in te voeren", zegt Rutte. "Op 1 november komt er een nieuw OMT-advies en dan zullen we de situatie opnieuw beoordelen."

19.10

Coronatests blijven gratis voor mensen zonder coronabewijs

Mensen die geen vaccinatie- of herstelbewijs hebben, kunnen ook de komende tijd nog gratis een coronatest ophalen. Eerder was er veel discussie in de Tweede Kamer over het al dan niet verstrekken van gratis coronatests. Het kabinet wilde dat mensen hier op termijn voor zouden gaan betalen, zodra iedereen de kans heeft gehad een vaccinatie te halen.

Volgens Rutte komt er extra geld beschikbaar voor gemeentes om toezicht op de naleving van de regels te houden. Het toegangsbewijs blijft een tijdelijke maatregel, zo benadrukte Rutte. Op 1 november wordt bekeken of de coronapas in onder meer de horeca nog verplicht blijft.

19.00

Hoofdpunten persconferentie van minister-president Rutte

Anderhalve meter afstand houden is vanaf zaterdag 25 september niet meer verplicht. Dat meldde premier Rutte tijdens de persconferentie. "Een spannende en positieve stap", zei Rutte.

Discotheken en nachtclubs mogen vanaf 25 september net als de andere horecagelegenheden tot middernacht open. Voor de discotheken en nachtclubs gelden dezelfde regels als voor de hele horeca, dus bezoekers hebben binnenkort ook daar een coronatoegangsbewijs nodig. De horeca blijft tussen 00.00 en 06.00 uur gesloten. Rutte: "Dit raakt vooral de poptempels en de discotheken en clubs. We zijn aan het kijken wat dit betekent voor de eigenaars en hoe we grote omzetverliezen en een lagere kaartjesverkoop bij festivals kunnen compenseren."

Evenementen binnen zonder vaste zitplaatsen, zoals popconcerten, zijn vanaf 25 september ook weer toegestaan. Voorwaarde is wel dat hooguit 75 procent van de zaalcapaciteit wordt gebruikt en dat bezoekers een bewijs kunnen laten zien waaruit blijkt dat ze gevaccineerd zijn, onlangs negatief getest of hersteld van covid-19. Voor voetbalstadions geldt de 75 procent niet. Daar mogen vanaf 25 september weer alle plaatsen bezet zijn.

18.45

Helft van kinderen is gevaccineerd tegen corona

Iets meer dan 16.000 minderjarigen hebben vorige week een eerste prik gekregen tegen het coronavirus. Van alle jongeren die tussen 2004 en 2009 zijn geboren en die in aanmerking komen voor vaccinatie, heeft 51 procent minstens één prik gehad. Vorige week was dit 49 procent.

Het aantal vaccinaties stijgt de laatste tijd nauwelijks meer. In totaal zijn vorige week bijna 127.000 prikken gezet, komt naar voren uit de wekelijkse cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is het laagste aantal sinds de week van 18 tot en met 24 januari, helemaal aan het begin van de vaccinatiecampagne.

Vooral bij ouderen is er nauwelijks nog animo. Zo kregen vorige week 27 mensen van 91 jaar of ouder een eerste prik en 33 een tweede prik.

17.15

Kabinet houdt mogelijk vast aan TVL-steun bedrijven

Het kabinet denkt erover om de TVL-regeling, waarmee bedrijven een deel van de vaste lasten vergoed kunnen krijgen, ook na 1 oktober voort te laten bestaan. Dat meldt BNR Nieuwsradio op basis van Haagse bronnen. Eerder wilde het kabinet op maat gemaakte steunmaatregelen voor getroffen sectoren gaan bieden, zoals voor de nachtclubs. Dat blijkt echter toch te bewerkelijk.

Door de TVL-regeling door te trekken kan op basis van het omzetverlies worden bepaald of bedrijven recht hebben op steun. Momenteel is de grens een omzetverlies van 30 procent, maar dat kan bij een verlenging anders worden.

17.00

Viroloog Osterhaus: basisschoolkinderen veel vaker testen

Kinderen op de basisschool zouden veel vaker getest moeten worden, om zo de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, stelt viroloog Ab Osterhaus dinsdag. Hij reageert op het nieuws dat het kabinet de regels op basisscholen wil versoepelen. Binnenkort hoeft niet meer de hele klas naar huis als er een kind besmet is, terwijl het aantal coronagevallen onder jonge kinderen afgelopen weken juist is toegenomen.

Vaak lopen ze het virus op school of de kinderopvang op, komt naar voren uit de weekcijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Besmette kinderen worden zelf niet zo ziek en geven het virus minder snel door aan bijvoorbeeld volwassenen, "maar dat wil niet zeggen dat ze het helemaal niet overdragen", aldus Osterhaus.

Hij snapt dat het kabinet het belang van goed onderwijs voor kinderen moet meenemen in de besluitvorming over de regels op scholen. "Maar als viroloog zou het natuurlijk mijn voorkeur hebben om bij één besmetting wel gewoon de hele klas naar huis te sturen. Áls je er dan voor kiest om dat niet te doen, dan moet het wel een gegeven zijn dat je kinderen veel vaker gaat testen. Bijvoorbeeld elke ochtend een zelftest."

16.15

Ook in Zuid-Nederland tientallen klassen thuis in quarantaine

Ook in het zuiden van Nederland zitten na de eerste schoolweek alweer tientallen klassen thuis in quarantaine. Van grote besmettingsclusters is voor zover bekend geen sprake, maar uit voorzorg moeten in het basisonderwijs nog steeds klassen naar huis worden gestuurd als een leerling of leerkracht positief test op het coronavirus. Uit een rondgang van het ANP blijkt dat ook in de vakantieregio Zuid weer volop te gebeuren.

In de drie Brabantse GGD-regio's zijn na een week op in totaal 69 basisscholen besmettingen geconstateerd. De GGD in regio Hart voor Brabant, waar onder meer Den Bosch en Tilburg onder vallen, heeft 33 meldingen gekregen van basisscholen waar medewerkers of leerlingen positief hebben getest in de afgelopen week. Hoeveel daarvan precies in quarantaine zijn, weet de GGD niet, want het is niet altijd nodig, zegt de GGD. Wie immuun is, hetzij door vaccinatie of door een recent doorgemaakte coronabesmetting, hoeft niet in quarantaine.

Op basisscholen zijn veruit de meeste kinderen echter niet gevaccineerd, want dat mag pas vanaf 12 jaar. In West-Brabant heeft de gezondheidsdienst 23 scholen geadviseerd om klassen in quarantaine te laten gaan. In de meeste gevallen gaat het om één klas, op enkele scholen zitten meerdere klassen thuis. Van actieve clusters van besmettingen is momenteel geen sprake, voegt de GGD eraan toe. Dat geldt ook voor de regio Zuidoost-Brabant, rond Eindhoven. Daar moesten dertien klassen in quarantaine.

15.45

Horecabranche: opening clubs tot middernacht verandert niets

Nachtclubs en discotheken blijven eigenlijk gewoon gesloten, zegt Koninklijke Horeca Nederland (KHN) over uitgelekte kabinetsplannen om de nachthoreca tot middernacht weer te openen. Voorzitter Dirk Beljaarts spreekt ook van 'een draai van het kabinet vanwege het kort geding dat ze dachten te gaan verliezen'.

Die rechtszaak was eerder op de dinsdag. Daarin eiste KHN van de Staat dat nachtclubs en discotheken weer open mogen zonder sluitingstijd. De rechter doet daar vrijdag uitspraak over. Het nieuws over de beperkte heropening van clubs maakt die zaak volgens Beljaarts niet overbodig, omdat dansgelegenheden belemmerd blijven door de sluiting om middernacht.

De nieuwe mogelijkheden voor discotheken zijn volgens de branchevereniging geen verruiming voor de zwaar getroffen ondernemers. "Dit is eigenlijk net zo erg als de complete sluiting", zegt Beljaarts. "Wat ga je tussen 22.00 uur en 00.00 uur doen? Want eerder begint het nachtleven niet. Er gaan geen ontbijtjes geserveerd worden."

15.22

In Brabant 1581 nieuwe besmettingen in een week

Ook in Brabant is het weekcijfer aan het dalen: in de afgelopen week zijn er 1581 nieuwe besmettingen vastgesteld. Dat is ongeveer tien procent minder dan een week eerder. Dat is in lijn met de landelijke daling die te zien is in de weekcijfers.

15.20

221 nieuwe besmettingen in Brabant

Er zijn in Brabant de afgelopen 24 uur 221 nieuwe besmettingen geconstateerd. In heel Nederland waren er dat 2041. Dat zijn bijna 300 gevallen minder dan het weekgemiddelde. De afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 2282 coronabesmettingen per dag geregistreerd.

Wachten op privacy instellingen...
15.17

Wel meer besmettingen onder kinderen

Bij steeds meer kinderen wordt het coronavirus vastgesteld. En vaak is school of kinderopvang de plek waar ze het virus waarschijnlijk hebben opgelopen. Dat komt naar voren uit de weekcijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

In de afgelopen zeven dagen testten 1872 kinderen van 5 tot en met 9 jaar oud positief. Dat is het hoogste aantal sinds de weekcijfers van 4 mei, dus ruim vier maanden geleden. Vergeleken met vorige week steeg het aantal coronagevallen in die leeftijdsgroep met bijna 10 procent en in een maand tijd is het aantal verdrievoudigd.

15.15

Minder positieve tests, blijkt uit de weekcijfers

Het aantal positieve tests daalt, net als het aantal ziekenhuisopnames en het aantal sterfgevallen. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

In de afgelopen zeven dagen kreeg het instituut 15.976 meldingen dat het virus bij iemand was vastgesteld. Dat is 10,7 procent minder dan een week eerder. Toen registreerde het RIVM 17.890 positieve tests.

15.12

PO-Raad wil begeleiding voor scholen na coronabesmetting in de klas

De PO-Raad stelt dat basisscholen goede begeleiding moeten krijgen van de GGD in het bepalen wie er wel en niet naar huis moet na een coronabesmetting in de klas. Dinsdag, in aanloop naar de persconferentie over de coronamaatregelen, lekte uit dat het kabinet na advies van het Outbreak Management Team (OMT) heeft besloten dat binnenkort niet meer een hele klas naar huis hoeft na besmetting van een kind.

14.45

Mondkapjesplicht vervalt op scholen

Op middelbare scholen, mbo's, hbo's en universiteiten komt de mondkapjesplicht te vervallen vanaf 25 september. Ook dat zal dinsdagavond bekend worden gemaakt op de persconferentie, volgens RTL Nieuws. Tot nu toe moest daar wel nog een mondkapje gedragen worden door leerlingen en studenten in de gangen en de hallen tussen lessen en colleges door.

14.25

Discotheken en nachtclubs mogen tot middernacht open

Vanaf 25 september mogen discotheken en nachtclubs weer tot middernacht open zijn, net als andere horecagelegenheden. Dat meldt de NOS, naar aanleiding van bronnen rond het kabinet. Voor de nachtclubs en discotheken gelden dan dezelfde regels als de andere horeca, dus bezoekers hebben een coronatoegangsbewijs nodig.

14.24

Horeca eist in kort geding de heropening van het nachtleven

Nachtclubs en discotheken moeten net als andere horecagelegenheden gewoon open kunnen. Dat bepleitte belangenvereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in een kort geding tegen de Staat. Een advocaat noemde het willekeurig dat het nachtleven gesloten moet blijven, terwijl andere maatregelen worden versoepeld. Volgens een advocaat van de overheid komt een heropening te vroeg, omdat versoepelingen stap voor stap moeten gaan en nachtclubs "een risicovolle setting" blijven. De rechter doet aanstaande vrijdag om 10.00 uur uitspraak.

14.16

Laagste aantal coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is het afgelopen etmaal gedaald tot 635, het laagste aantal sinds 28 juli. Het zijn er 23 minder vergeleken met maandag, staat in de recentste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de verpleegafdelingen liggen nu 432 patiënten met COVID-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 18 minder dan maandag. Op de intensive cares liggen 203 patiënten, een afname van 5. Dat is het laagste aantal sinds 17 augustus.

14.12

Ziekenhuizen in financiële problemen door coronazorg

Ziekenhuizen vinden dat ze te weinig geld krijgen voor de zorg voor coronapatiënten. Dat zegt de voorzitter van de Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ), Bert Kleinlugtenbeld, tegen vakblad Zorgvisie. Volgens Kleinlugtenbeld kunnen ongeveer twintig ziekenhuizen dit jaar in de rode cijfers duiken. Kleinlugtenbeld is ook bestuurder van Nij Smellinghe in Drachten. Dat is een van de 28 regionale ziekenhuizen die zijn aangesloten bij SAZ. De verwachte omzet van het ziekenhuis dit jaar ligt 15 procent lager dan de omzet in 2019, het laatste jaar voor de corona-uitbraak.

14.11

'Niet meer hele klas naar huis als leerling corona heeft'

Als een kind op de basisschool positief test op corona, hoeft binnenkort niet meer de hele klas naar huis. Dat heeft het kabinet besloten, bevestigen Haagse bronnen na berichtgeving van RTL Nieuws. Het kabinet volgt daarmee het advies van het Outbreak Management Team.

Het OMT adviseerde vorige week dat kinderen die nauw contact hebben met een besmette klasgenoot, ook thuis moeten blijven. Of het kabinet dit deel van het advies opvolgt, en wat 'nauw contact' dan precies behelst, is nog onduidelijk.

13.50

Veiligheidsberaad: laat maximum aantal mensen toe op festivals

Het Veiligheidsberaad heeft het kabinet dinsdag geadviseerd om bij evenementen iedereen toe te laten. Ook heeft het overleg met de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's afgeraden om horeca te verplichten om tussen middernacht en 06.00 uur dicht te zijn. Het beraad, dat dinsdagochtend online samenkwam, is voor het verplicht tonen van een QR-code.

"Het Veiligheidsberaad vindt dat het systeem van verplichte coronatoegangsbewijzen zo duidelijk mogelijk uitgevoerd moet worden, met zo min mogelijk afwijkingen en uitzonderingen. Wij begrijpen de overwegingen van het kabinet, maar hebben om die redenen een voorkeur om de beperkingen in openingstijden van de horeca en het aantal bezoekers bij evenementen niet toe te passen", zo reageerde voorzitter Hubert Bruls na afloop van de bijeenkomst.

13.10

KLM worstelt met vaccinatieverplichtingen in diverse landen

KLM worstelt ermee dat steeds meer landen vaccinatie van vliegtuigbemanningen verplicht stellen of dat overwegen te doen. Dit kan leiden tot 'grote operationele problemen' voor KLM, geeft de luchtvaartmaatschappij aan. Dan kan KLM niet-gevaccineerde crewleden namelijk niet meer op betreffende vluchten inzetten.

Het bedrijf benadrukt dat het medewerkers niet zal verplichten zich te laten vaccineren. Voorlopig probeert KLM de crewleden voor wie dit geldt in te roosteren op bestemmingen waar geen inreiseisen zijn. Maar naarmate meer landen inreis-eisen gaan stellen, kan dit wel lastiger worden.

12.12

82 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen

Er liggen dinsdag 82 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen. Dat zijn er twee meer dan een dag eerder. Er zijn acht nieuwe patiënten opgenomen in de afgelopen 24 uur. Zeven mensen mochten het ziekenhuis weer verlaten.

Er is een patiënt overgeplaatst naar een ander ziekenhuis en twee mensen zijn overleden.

12.11

Meer import en export dan vóór corona

Nederland importeerde en exporteerde in het eerste halfjaar van 2021 meer dan in dezelfde periode in 2019. Dat meldt het statistiekbureau CBS. Onderzoekers zien dat veel producten weer evenveel of meer worden verhandeld in vergelijking met de periode voor de coronacrisis.

De exportwaarde van goederen was in de eerste helft van dit jaar 8 procent hoger dan in dezelfde periode in 2019, de importwaarde 6 procent. De groei komt vooral omdat de hoeveelheid verhandelde goederen is toegenomen.

12.08

Prikken zonder afspraak in Den Bosch

In de Brabanthallen in Den Bosch kunnen inwoners van die stad op 22 en 23 september weer terecht om zonder afspraak gevaccineerd te worden. Eind augustus sloot die priklocatie de deuren, maar er wordt nu een mobiele unit op de parkeerplaats van de Brabanthallen neergezet. Mensen die nog niet gevaccineerd zijn, kunnen er dan zonder afspraak terecht. Dat geldt alleen voor mensen die hun eerste prik komen halen, voor een tweede prik moet wel een afspraak worden gemaakt.

11.41

De Jonge 'heeft niets tegen dansen'

"Ik heb helemaal niets tegen dansen. Natuurlijk niet, we willen zoveel mogelijk weer mogelijk maken. Maar we weten ook dat niet alles kan." Dat zegt zorgminister Hugo de Jonge in reactie op de uitlatingen van directeur Ruben Brouwer van concertreus MOJO.

"Er werd ons eigenlijk vriendelijk verzocht het dansen te verbieden", zei Brouwer maandagavond in het praatprogramma Op1. De Jonge wil verder niet ingaan op die opmerkingen, of de inhoud van het gesprek tussen MOJO en het ministerie.

11.31

Gezondheidsraad: extra prik voor mensen met afweerstoornis

Mensen die een ernstige afweerstoornis hebben, zouden een extra prik tegen het coronavirus moeten kunnen krijgen, adviseert de Gezondheidsraad. Twee doses van het vaccin werken bij hen nog niet genoeg. Het is niet bekend om hoeveel mensen het gaat.

Het is volgens de raad nog niet nodig om anderen al een zogeheten booster shot te geven. Dat kan nodig zijn als de vaccins na verloop van tijd minder goed beschermen, maar "daarvan is op dit moment nog geen sprake". De bescherming van sommige vaccins tegen infectie zelf daalt weliswaar iets, waardoor de kans bestaat dat mensen die gevaccineerd zijn toch het virus oplopen, maar de bescherming tegen ernstige ziekte en overlijden is "nog altijd onverminderd hoog".

10.20

Jonge kinderen kunnen minder goed balanceren door lockdowns

Na de eerste lockdown was een deel van de kinderen in de basisschoolleeftijd motorisch minder vaardig dan hun leeftijdsgenoten vóór de lockdown. Dat meldt het Mulier Instituut, dat heeft er onderzoek naar gedaan. Vooral kinderen uit groep 1 en 2 van de basisschool zijn minder goed in balanceren. De verschillen zijn te verklaren door het wegvallen van het beweeg- en sportaanbod op scholen door de lockdown.

09.25

Ook in Almkerk prikken zonder afspraak

Wachten op privacy instellingen...
08.47

In VK gaan ze voor derde prik

In het Verenigd Koninkrijk kunnen mensen die ouder zijn dan 50 jaar vanaf de herfst een derde vaccinatie tegen het coronavirus krijgen, melden Britse media als The Times en Sky News. Zorgmedewerkers, mensen met een zwakke gezondheid en 80-plussers zijn als eerste aan de beurt, daarna wordt net als met de eerste doses vaccin in leeftijd naar beneden gewerkt. De prik wordt zes maanden na de tweede inenting gegeven.

08.28

Pharming wil nieuw onderzoek naar Ruconest als Covid-medicijn

De Leidse biotechnoloog Pharming wil nieuw onderzoek beginnen naar de werking van het middel Ruconest tegen de effecten van Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Twee kleinschalige studies in Zwitserland en in de Verenigde Staten boden genoeg handvatten voor verder onderzoek, aldus de onderneming.

Wetenschappers gingen na of de ontstekingsremmer helpt tegen ernstige longontstekingen bij coronapatiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen. Met name uit de Amerikaanse studie kwam naar voren dat Ruconest wel degelijk bijdroeg aan het afzwakken van de zogeheten hyperreactie van het immuunsysteem. Dat kan ervoor zorgen dat er minder mensen met corona naar de intensive care gaan. "Of erger", aldus Pharming-topman Sijmen de Vries.

07.26

'Belast horecamedewerkers niet met coronapas-check!'

Binnenkort alleen nog maar toegang tot de horeca krijgen met een coronapas. Dat is wat het kabinet dinsdagavond naar verwachting aankondigt. De FNV ziet hier niks in. “Horecamedewerkers lopen al op hun tandvlees", zegt bestuurder Edwin Vlek. "Door het enorme personeelstekort is de werkdruk enorm hoog en draaien ze heel veel uren. Daar bovenop wil de overheid hen nu ook als handhaver verantwoordelijk maken voor de naleving van het overheidsbeleid. FNV Horeca vindt dit onacceptabel."

05.48

Kringloopwinkels putten moed uit onstuimig jaar

De Nederlandse kringloopwinkels zijn coronajaar 2020 heel behoorlijk doorgekomen. De omzet kromp maar ietsje en er kwamen zelfs banen bij. Dat blijkt volgens Trouw uit voorlopige cijfers van de Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland (BKN). Die publiceert de branchevereniging ieder jaar. Bij BKN zijn 212 grote kringloopwinkels aangesloten, die samen goed zijn voor een marktaandeel van ongeveer zestig procent.

03.30

Horeca eist opening nachtclubs in kort geding tegen de Staat

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) eist in een kort geding tegen de Staat dat nachtclubs en discotheken weer open mogen. De branchevereniging wil dat voor de zogeheten nachthoreca dezelfde regels gaan gelden als voor andere horecagelegenheden, die iedere dag tot middernacht klanten mogen ontvangen. De zaak dient vanaf elf uur in de rechtbank in Den Haag.

03.30

Gezondheidsraad brengt advies uit over extra coronaprik

De Gezondheidsraad komt dinsdag met een advies aan het kabinet over het al dan niet aanbieden van een extra coronavaccinatie. Voor de meeste Nederlanders zou dat dan de derde prik zijn, voor mensen die in eerste instantie het Janssen-vaccin kregen de tweede. Voor het kabinet wegen adviezen van de onafhankelijke raad altijd zwaar mee in de besluitvorming.

03.30

Rechtbank doet uitspraak in zaak datadiefstal bij GGD

De rechtbank in Utrecht doet dinsdag uitspraak in de zaak over de datadiefstal bij de GGD. De twee verdachten Mohammed Z. (21) uit Heiloo en Amin L. (23) uit Alblasserdam staan terecht voor het stelen van persoonsgegevens uit coronadossiers. De GGD-gegevens zouden te koop zijn aangeboden via de app Telegram. Tegen Z. heeft het Openbaar Ministerie een celstraf van een jaar geëist, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Tegen L. is een halfjaar celstraf geëist, waarvan de helft voorwaardelijk.

03.30

Kabinet komt met versoepelingen, maar ook met coronapas

Het demissionaire kabinet kondigt dinsdag nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen aan. Kern is dat er vanaf 25 september een einde komt aan de 1,5 meter-samenleving. Vanaf die datum moeten bezoekers van horeca, theater of concertzaal dan wel een coronatoegangsbewijs laten zien. De nachthoreca blijft voorlopig dicht. Wel worden meerdaagse evenementen en festivals weer mogelijk. Daarbij wordt gedacht aan een maximaal aantal bezoekers van 75 procent van de normale capaciteit.

03.30

Weekcijfers RIVM: aantal positieve tests daalt vermoedelijk

Op de dag dat het demissionaire kabinet nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen aankondigt, komt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) met zijn wekelijkse cijfers over de uitbraak. Die laten waarschijnlijk een daling van het aantal positieve tests zien, voor het eerst in bijna een maand tijd. Ook het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen zou lager uitvallen dan vorige week.

00.01

Percentage ziekmeldingen in de zorg wederom hoogst in jaren

Zorgmedewerkers meldden zich in het tweede kwartaal wederom meer ziek dan ze in jaren hebben gedaan. Het percentage ziekmeldingen in het tweede kwartaal was dit jaar het hoogst sinds 2003, meldt het CBS. De zorg staat sinds begin 2020 onder druk vanwege de uitbraak van het coronavirus. In het tweede kwartaal van 2021 hebben zorgmedewerkers zich 6,5 procent van de werkdagen ziek gemeld. Ter vergelijking: het gemiddelde over alle sectoren bedroeg 4,7 procent.

23.43

'Hugo de Jonge vroeg ons al het dansen maar te verbieden'

Demissionair 'coronaminister' Hugo de Jonge heeft concertorganisator MOJO maandag gevraagd om 'maar geen dance-events meer te organiseren'. "En eigenlijk werd verzocht het dansen te verbieden." Dat heeft MOJO-directeur Ruben Brouwer maandag gezegd in het tv-programma Op1. Argumenten voor dit verzoek gaf De Jonge niet, beklemtoonde Brouwer.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!