45 miljoen voor overname van huurhuizen van Vestia in Bergeijk

15 september 2021 om 17:25 • Aangepast 16 september 2021 om 16:28
nl
De provincie gaat 45 miljoen euro lenen aan twee woningstichtingen zodat die 446 huurwoningen in Bergeijk kunnen overnemen. De huizen zijn nu nog van Vestia in Rotterdam, maar die wil er vanaf. Twee Brabantse stichtingen willen de huizen overnemen maar hebben daar niet genoeg geld voor.
Profielfoto van Wim Heesterbeek
Geschreven door

De gemeente Bergeijk liet eerder al weten de corporaties met 1,5 miljoen te steunen omdat ze graag ziet dat het grootste deel van deze woningen behouden blijft voor sociale huur. De provincie is het daarmee eens en leent nu nog 45 miljoen bij.

'Echt nodig'
De kwestie rondom de huizen speelt al jaren. Vestia heeft het financieel moeilijk en huurders klagen al langere tijd over hoge huren en achterstallig onderhoud. Gedeputeerde Erik Ronnes is dan ook blij dat de kwestie mogelijk snel voorbij is. "Bewoners hebben onderhand wel recht op een oplossing", zo laat hij weten. "De situatie dreigde alleen maar te verslechteren." Het komt niet vaak voor dat de provincie bijspringt. "Het is een unieke situatie, maar in dit geval is het nodig."

Het is de bedoeling dat de 446 woningen overgenomen worden door Woningbelang in Valkenswaard en Woningstichting De Zaligheden in Eersel.

Luxere huizen in de verkoop
De miljoenen die de provincie toezegt, worden betaald met het geld dat de verkoop van aandelen van energiebedrijf Essent in 2009 opleverde. "Dit geld kan nu een maatschappelijk rendement gaan maken", zegt de gedeputeerde. Het geld wordt gebruikt om de huizen op te knappen en duurzamer te maken. Ook moeten er nog eens 200 nieuwe sociale huurwoningen gebouwd worden in Bergeijk.

Dat laatste is nodig omdat 100 van de 446 huizen verkocht gaan worden. Wethouder Marko van Dalen: "Dat zijn vaak twee-onder-een-kapwoningen met een eigen oprit en een grote tuin. Die woningen zijn eigenlijk te luxe." Vestia haalde ze eerder al uit de sociale huur. De huizen worden waarschijnlijk verkocht aan inwoners van Bergeijk.

'Zeer schrijnend'
De gedeputeerde en de wethouder hopen dat de situatie rust geeft voor de huurders. Van Dalen: "Ik reken er op dat de huren op termijn omlaag gaan, naar een normaal niveau." Hij spreekt van een huur die 'past bij de huren in de regio'. De wethouder noemt de situatie voor de huurders nu 'zeer schrijnend'.

De koop en lening zijn nog niet officieel rond. De gemeenteraad van Bergeijk en provinciale staten zullen nog een oordeel geven, de corporaties beslissen uiteindelijk over de deal. Ronnes: "De vlag wordt nu al een beetje gehesen, straks kan hij hopelijk echt in de top."

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.