Tilburg wil coronapas horeca alleen controleren bij excessen - Omroep Brabant

Tilburg wil coronapas horeca alleen controleren bij excessen

17 september om 16:30 • Aangepast 27 september om 14:19
Een coronacheck bij een café (Foto: Collin Beijk).
Een coronacheck bij een café (Foto: Collin Beijk).
Tilburg kiest ervoor om niet actief te controleren of de horeca de regels rondom de coronapas naleeft. Er wordt alleen gecontroleerd als de situatie ergens uit de hand loopt. Andere Brabantse steden laten weten wel te handhaven, en bijvoorbeeld steekproefsgewijs te controleren of ondernemers hun bezoekers wel vragen om de coronapas.
Profielfoto van Wim Heesterbeek
Geschreven door

Vanaf 25 september moeten bezoekers van cafés en restaurant kunnen laten zien dat ze gevaccineerd zijn, een negatieve coronatest hebben gedaan of corona hebben gehad. Dat kan met de CoronaCheck-app van de overheid of op papier.

Donderdag bleek dat tientallen Brabantse horecazaken niet van plan zijn die controle uit te voeren. In Amsterdam en Den Haag wordt hier na 25 september niet actief gecontroleerd door handhavers, alleen bij excessen grijpen boa's in. Tilburg laat weten hetzelfde te doen.

Handhaven met charme
"Eigenlijk is het niet anders dan hoe we het al de hele coronacrisis doen", laat een woordvoerder weten. "Handhaven is geen doel op zich." Bij excessen, als de situatie echt uit de hand loopt, wil de gemeente wel optreden. Maar ook dan wordt er eerst het gesprek aangegaan. "Het is niet zo dat we meteen met boetes gaan strooien." Handhaven met charme, noemt Tilburg het.

In andere grote steden in Brabant is de situatie als volgt:

  • Breda: Er wordt steekproefsgewijs gecontroleerd of de horeca zich aan de regels houdt. Als het uit de hand loopt wordt er opgetreden.
  • Den Bosch: De gemeente weet nog niet hoe en of er gehandhaafd wordt. Men wacht op de 'handreiking' en het extra geld dat beloofd is uit Den Haag.
  • Helmond: De gemeente is van plan te gaan handhaven op de coronapas. "We hopen dat er zo min mogelijk handhaving noodzakelijk is, maar wanneer nodig wordt er handhavend opgetreden", aldus de gemeente.
  • Eindhoven: De gemeente heeft nog niet laten weten hoe ze met de nieuwe regels om zal gaan.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...