Liveblog

Coronanieuws: uiterlijk 6 oktober uitspraak in kort geding over coronapas

28 september 2021 om 07:30 • Aangepast 7 oktober 2021 om 11:25
nl
In dit liveblog hielden we je dinsdag op de hoogte van het belangrijkste nieuws rondom de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Uiterlijk 6 oktober uitspraak in kort geding over coronapas.
  • De Brabantse weekcijfers: aantal coronabesmettingen blijft dalen.
  • Coronasteunpakketen hebben tienduizenden banen gered.
  • Er liggen dinsdag 57 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus en de coronacrisis op onze themapagina.

Liveblog

22.50

Dit liveblog is gesloten

20.05

Burgemeesters positief over polsbandje voor QR-code

De burgemeesters van het Veiligheidsberaad zijn positief over de experimenten die afgelopen weekeinde in enkele gemeenten, waaronder in Breda, werden gehouden met polsbandjes, waarmee mensen na eenmalige vertoning van een coronatoegangsbewijs (CTB) toegang konden krijgen tot de horeca. Het kabinet ziet er ook wel wat in, maar wil dan wel regels opstellen zodat een dergelijk systeem overal hetzelfde werkt en ook te handhaven is.

De voorzitters van de veiligheidsregio's, die samen het Veiligheidsberaad vormen, overlegden dinsdag met demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) over het eerste weekend waarin met het CTB werd gewerkt.

LEES OOK: Niet telkens je coronapas maar een polsbandje om te gaan stappen in Breda

17.00

Grapperhaus bespreekt ervaringen in horeca met Veiligheidsberaad

Justitieminister Ferd Grapperhaus bespreekt dinsdagavond met de 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad de eerste ervaringen in de horeca na de laatste coronaversoepelingen. De demissionaire bewindsman heeft de burgemeesters uitgenodigd voor een digitale bijeenkomst aan het begin van de avond.

De burgemeesters en Grapperhaus praten met elkaar over het gekozen systeem met het coronatoegangsbewijs en de QR-code. Ook komen handhaving van de toegangscontrole en naleving van de voorschriften aan de orde. Het Veiligheidsberaad liet zondag weten tevreden te zijn over het verloop van de zaterdagavond daarvoor.

16.45

Baklava voor de medewerkers van de ambulancepost in Tilburg

De medewerkers van de ambulancepost in Tilburg werden dinsdag door het bestuur van de Süleymaniye Moskee en enkele Turkse stichtingen in Tilburg bedankt voor hun inzet in coronatijd.

Wachten op privacy instellingen...
16.27

Aantal nieuwe coronaprikken verder opgelopen

Het aantal mensen dat een eerste prik haalt tegen het coronavirus is verder opgelopen. Vorige week kregen iets meer dan 70.000 mensen een eerste dosis, tegen bijna 68.000 de week ervoor. Nog een week eerder, voor de aankondiging van de uitbreiding van coronatoegangsbewijzen, lieten minder dan 45.000 mensen zich inenten.

16.15

Uiterlijk 6 oktober uitspraak in kort geding over coronapas

De voorzieningenrechter van de rechtbank in Den Haag doet uiterlijk woensdag 6 oktober om 10.00 uur uitspraak in het kort geding tegen de invoering van het coronatoegangsbewijs. De rechter zei na afloop van de fors uitgelopen zitting dinsdag dat ze veel moet afwegen.

Advocaat Bart Maes uit Breda, die het kort geding tegen de Nederlandse staat voerde, eist dat de invoering van de coronatoegangspas wordt opgeschort tot aan een bodemprocedure. De advocaat, één van de eisers, vindt de controles op QR-codes in onder meer cafés en restaurants "onwettig, strafbaar en discriminerend".

Maar van verboden discriminatie of verplichte vaccinatie is helemaal geen sprake, benadrukte de landsadvocaat: "Iedereen kan zich laten vaccineren of een test afleggen".

16.00

Coronabesmettingen Brabant

Tussen maandag- en dinsdagochtend zijn 175 nieuwe coronabesmettingen in Brabant geregistreerd bij het RIVM. Maandag waren er 130 nieuwe besmettingen.

Wachten op privacy instellingen...
15.40

'Douwe Bob moet zonder band verder'

De band van Douwe Bob is opgestapt, meldt popplatform 3voor12 dinsdag. De muzikanten zouden het oneens zijn met de beslissing van de zanger om zijn tournee te annuleren uit onvrede over de regels rondom het coronatoegangsbewijs. Een van de bandleden bevestigt aan het VPRO-programma dat de hele band nu stopt.

Het management van Douwe Bob laat weten niet te reageren op de kwestie en zegt dat de zanger te zijner tijd via zijn eigen sociale kanalen van zich zal laten horen.

15.30

De weekcijfers: aantal coronabesmettingen blijft dalen

Het aantal positieve coronatests blijft dalen. Dat blijkt uit de Brabantse weekcijfers. In onze provincie werden er in de afgelopen zeven dagen 1192 nieuwe besmettingen vastgesteld. Dat is zo'n 9,5 procent minder dan een week eerder.

Het is de derde week op rij dat het aantal besmettingen in dit tempo daalt. Vorige week werden er nog 1317 nieuwe besmettingen geconstateerd, dat was toen 16 procent minder dan een week eerder.

Landelijk registreerde het RIVM de afgelopen week 11.760 positieve tests. Dat is bijna 12 procent minder dan de week ervoor. Nederland is hiermee terug op het niveau van eind juni en begin juli, vlak voor het begin van de vierde golf. Het aantal ziekenhuisopnames daalde naar het laagste niveau sinds half juli.

14.16

Steunpakketten hebben tienduizenden banen gered

De coronasteun voor het bedrijfsleven heeft vorig jaar tussen de 65.000 en 180.000 banen gered. Die grove schatting doet het Centraal Planbureau (CPB). Zij concluderen aan de hand daarvan dat de steunpakketten ''effectief'' zijn geweest. Maar het planbureau herhaalt ook dat maatregelen als de loonkostensubsidie een gezonde "bedrijvendynamiek" in de weg heeft gestaan.

De Nederlandse economie maakte door de komst van het coronavirus een krimp van 3,8 procent door. Het CPB stelt wel vast dat een groot deel van de ruim 30 miljard euro die de steunpakketten de schatkist vorig jaar kostten, naar bedrijven is gegaan die er al zwak voor stonden. Het gaat dan om ondernemingen met een relatief lage productiviteit en weinig eigen vermogen.

13.44

Onderzoek over coronavaccins jong kinderen voorgelegd aan FDA

Pfizer en BioNTech hebben onderzocht hoe jonge kinderen reageren op hun coronavaccin en de onderzoeksresultaten naar de Amerikaanse toezichthouder FDA (Food and Drug Administration) gestuurd. De vaccinmakers verwachten in de komende weken een formele aanvraag te doen om het middel via een spoedprocedure goedgekeurd te krijgen voor de leeftijdsgroep vijf tot elf.

Pfizer en BioNTech hadden eerder deze maand al laten weten dat ook het immuunsysteem van de jongere kinderen op een wenselijke manier reageert op hun coronavaccin. Dat kwam naar voren uit een onderzoek met 2268 deelnemers. Kinderen uit de leeftijdsgroep van vijf tot elf jaar krijgen wel een veel kleinere dosis van het middel dan oudere kinderen en volwassen.

13.04

Farmaceut Sanofi stopt met ontwikkelen coronavaccin

Farmaceut Sanofi gaat niet verder met het ontwikkelen van een potentieel coronavaccin. Ondanks dat er veel bemoedigende onderzoeksresultaten waren over het middel. Het vaccin werkt op dezelfde mRNA-technologie die Moderna en Pfizer/BioNTech hebben gebruikt voor hun goedgekeurde vaccins. Doordat die bedrijven al heel ver zijn met de ontwikkeling en verkoop van hun vaccins, ziet de Franse branchegenoot geen brood in de ontwikkeling van een vergelijkbaar product tegen Covid-19.

12.53

Coronapolsbandje voor horecabezoekers binnenstad

Mensen die in Oosterhout op stap gaan, krijgen op vrijdag- en zaterdagavond een polsbandje om als ze hun coronatoegangsbewijs hebben laten zien. Daarmee kunnen ze terecht in alle horeca in de binnenstad. Er zijn twee checkpoints waar je zo'n bandje kan krijgen: eentje op de Markt en een bij de Klappeijstraat.

Burgemeester Mark Buijs wil met deze maatregel de boel wat makkelijker maken voor horecaondernemers. ''Het is een flinke klus om van iedereen de coronabewijzen te checken den de QR-codes te scannen, vooral op plaatsen waar veel mensen tegelijk naar binnen willen.''

11.15

57 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen

De afgelopen 24 uur zijn er vijf coronapatiënten opgenomen in de Brabantse ziekenhuizen. Dat zijn er vier meer dan maandag. Daarmee liggen er nu in totaal 57 patiënten met corona in het ziekenhuis.

07.24

Voltijd zorgpersoneel minder vaak ziek dan personeel in deeltijd

Zorgpersoneel dat in deeltijd werkt, is vaker ziek dan personeel dat 36 uur of meer werkt. Die conclusie, afkomstig uit een onderzoek dat dinsdag wordt gepresenteerd, kan belangrijk zijn om het personeelstekort in de zorg tegen te gaan. Een van de oplossingen voor dat tekort is namelijk: laat deeltijders langer werken. Liever niet, zeggen veel werkgevers, want dan stijgt het ziekteverzuim. Nu blijkt het omgekeerde juist het geval, laat de studie onder ruim een half miljoen zorgmedewerkers zien, schrijft Trouw.

07.22

Kort geding over coronatoegangsbewijs

Bij de rechtbank in Den Haag dient dinsdagmiddag een kort geding over het gebruik van het coronatoegangsbewijs, dat sinds zaterdag verplicht is voor bezoekers van onder meer cafés en restaurants.

Advocaat Bart Maes, die het kort geding tegen de Nederlandse staat voert, noemt de invoering van de coronapas 'onwettig, strafbaar en discriminerend'. De maatregel is volgens hem in strijd met de grondwet en internationale verdragen. Maes vindt de coronapas onder meer strijdig met het recht op lichamelijke integriteit: "Je moet toch elke keer zo'n stokje in je neus laten rammen als je een QR-code zou willen voor 24 uur", zei hij vorige week bij de aankondiging van de rechtszaak.

07.21

Weekcijfer blijft dalen

Het aantal nieuwe coronagevallen in Nederland daalt opnieuw. In de afgelopen week zijn waarschijnlijk aanzienlijk minder besmettingen vastgesteld dan de vorige weken. Ook het aantal ziekenhuisopnames en het aantal sterfgevallen daalt. En als al die cijfers zakken, gaat het reproductiegetal mogelijk mee omlaag.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt dinsdag weer met de wekelijkse cijfers over het verloop van de uitbraak. In de afgelopen zes dagen kreeg het instituut 10.045 meldingen over positieve tests, gemiddeld 1674 per dag. Daarmee zou het weekcijfer kunnen uitkomen op 11.500 tot 12.000 positieve tests.

07.19

Zorgmedewerkers staken tegen hoge werkdruk

Zorgmedewerkers van zeven academische ziekenhuizen zijn in staking gegaan. Volgens FNV Zorg gaat het om duizenden medewerkers en de grootste staking ooit door medewerkers van universitair medisch centra.

De stakers eisen onder meer loonsverhogingen en maatregelen tegen de hoge werkdruk. Op veel afdelingen worden geheten zondagsdiensten gedraaid. Dat betekent dat alle planbare zorg vervalt en alleen spoedeisende hulp beschikbaar is.

07.18

Werknemers blijven 1 op 3 dagen thuiswerken

Veel Nederlanders blijven waarschijnlijk deels vanuit huis werken als de coronapandemie voorbij is. Werknemers zullen ruim een derde van hun werktijd vanuit huis aan de slag blijven, meldt de Rabobank na onderzoek onder ruim 2000 Nederlandse werknemers.

Deelnemers aan de studie is zowel gevraagd hoeveel ze willen thuiswerken als hoeveel ze van hun werkgever verwachten te mogen thuiswerken. Rabobank-econoom Sjoerd Hardeman denkt dat de hoeveelheid tijd die mensen daadwerkelijk niet op kantoor zijn ergens tussen die twee getallen in gaat liggen.

07.17

Restaurant in Utrecht bleef open zonder check-app

De eigenaar van het Utrechtse restaurant WAKU WAKU, waarvan de exploitant bij bezoekers de CoronaCheck-app niet wilde controleren, heeft zijn zaak maandagavond afgesloten, zonder dat er door de politie is ingegrepen.

WAKU WAKU had in de loop van de avond moeten sluiten van burgemeester Sharon Dijksma, maar bleef gewoon open. Een aantal sympathisanten was voor het horecapand gaan zitten om een eventuele ontruiming tegen te houden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!