500 studenten hebben nog geen kamer en moeten mogelijk stoppen

28 september 2021 om 16:33 • Aangepast 29 september 2021 om 09:07
nl
Ruim 500 internationale studenten hebben nog geen kamer gevonden en wonen nu op een tijdelijke plek. Een groot probleem voor deze studenten omdat zij niet op hun ouders kunnen terugvallen. Als zij namelijk geen kamer vinden, moeten zij misschien noodgedwongen hun studie afbreken.
Profielfoto van Thijs den Ouden
Geschreven door

Dit jaar zijn er meer internationale studenten naar Brabant gekomen dan de jaren ervoor. Dit heeft meerdere oorzaken, meldt Avans Hogeschool die zelf 84 internationale studenten heeft die nog geen kamer hebben gevonden.

“De eerste oorzaak zullen de meeste mensen wel verwachten: de coronacrisis. Hierdoor zijn er vorig jaar minder internationale studenten hier begonnen aan een opleiding. Deze mensen beginnen daardoor allemaal dit jaar.”

"De Brexit zorgt ook voor meer internationale studenten."

Niet alleen eerstejaars studenten zijn op zoek naar een kamer. “Veel studenten die vorig jaar gestart zijn met een opleiding bleven toen thuis wonen, omdat alle lessen toch online waren. Die hele groep gaat dit jaar ook op zoek naar een kamer.”

“Een andere oorzaak klinkt misschien een beetje vreemd. De Brexit zorgt ook voor meer internationale studenten. Studenten die eerst naar het Verenigd Koninkrijk gingen, komen nu hierheen, omdat het daar te duur is geworden.”

Hierdoor is de stroom internationale studenten dus flink toegenomen. Ook andere hogescholen en universiteiten kampen met dit probleem. Er zijn al verschillende creatieve oplossingen bedacht. Zo slapen er studenten op campings, in hotels of bij medestudenten op de bank.

Deze maand kwamen Technische Universiteit Eindhoven, Fontys en Avans met een andere creatieve oplossing. Zij deden een oproep aan alle Brabanders: "Heb je een kamer vrij? Neem een internationale student in huis". Zij wachten de reacties hierop nog af, maar vrezen dat het niet genoeg oplevert.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.