Emile Roemer wordt de nieuwe gouverneur van Limburg

1 oktober 2021 om 12:12 • Aangepast 2 oktober 2021 om 12:00
nl
Emile Roemer uit Sambeek is voorgedragen als nieuwe gouverneur van Limburg. Dat meldt 1Limburg. De commissaris van de Koning wordt in Limburg gouverneur genoemd.
Profielfoto van Fieke Nobel
Geschreven door
Fieke Nobel

De voormalig politiek leider van de landelijke SP wordt door de elf leden van de vertrouwenscommissie unaniem voorgedragen. De Brabander is gevraagd voor de functie vanwege zijn bestuurlijke ervaring en grote netwerk. Thea Jetten, voorzitter van de vertrouwenscommissie zegt: "Ik heb er alle vertrouwen in dat Emile Roemer hier ook wat nieuwe bestuurscultuur kan invoeren."

Roemer kijkt ernaar uit om in Limburg aan het werk te gaan: "Natuurlijk weet ik dat er in de provincie het nodige is gebeurd. Er ligt een behoorlijke klus. Ik heb er ontzettend veel zin in om met de mensen in Limburg samen aan de slag te staan."

Integriteitsaffaire
Roemer doelt op de reden dat zijn voorganger Theo Bovens opstapte in april, hij ging weg vanwege een integriteitsaffaire. Een meerderheid van de Provinciale Staten van Limburg leek toen geen vertrouwen meer in hem te hebben. De gouverneur in Limburg was na de oorlog altijd een KVP'er of CDA'er. Alleen waarnemer Johan Remkes was van de VVD.

Roemer was tot juni de waarnemend burgemeester van Alkmaar. Hij heeft ook al wat ervaring in Limburg, hij was eerder al waarnemend burgemeester van Heerlen.

LEES OOK:

Emile Roemer solliciteerde niet op commissarisfunctie vanwege 'bestuurlijke chaos' bij provincie

Verkenners aan de slag: op zoek naar een stabiel bestuur voor Brabant

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.