Coronanieuws: 196 nieuwe besmettingen in Brabant - Omroep Brabant
LIVEBLOG

Coronanieuws: 196 nieuwe besmettingen in Brabant

3 oktober om 06:30 • Aangepast 3 oktober om 22:56
Archieffoto: Karin Kamp
Archieffoto: Karin Kamp
In dit liveblog hielden we je zondag op de hoogte van het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van ANP & Redactie
Geschreven door
ANP & Redactie

De hoofdpunten:

  • Laatste coronaliveblog.
  • 450 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen.
  • 196 nieuwe Brabantse coronabesmettingen zondag, 1620 in heel Nederland.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus en de coronacrisis op onze themapagina.

Dit is (voorlopig) de laatste coronaliveblog van Omroep Brabant. Belangrijk nieuws over het coronavirus en de coronacrisis blijven wij uiteraard melden op al onze kanalen, maar dus niet meer in een liveblog. Dank voor het volgen.

Liveblog

18.10

25.000 mensen betogen in Amsterdam tegen coronaregels

Ongeveer 25.000 mensen hebben zondag in Amsterdam betoogd tegen de coronaregels. Dat meldt de gemeente Amsterdam op basis van schattingen van de politie. Het Onderzoeksbureau Strabo dat op eigen initiatief een telling heeft gehouden kwam uit op ongeveer hetzelfde aantal.

17.50

OMT onderzoekt antistoffentest voor coronabewijs

Het Outbreak Management Team (OMT) onderzoekt of een antistoffentest ook moet gelden om een QR-code te krijgen voor het coronabewijs. Eerder adviseerden verschillende coronedeskundigen om dit soort tests ook mee te nemen bij het verkrijgen van QR-codes.

Volgens ic-arts Diederik Gommers is het onderwerp nu ter sprake gebracht binnen het OMT, vertelt hij in de BNR-podcast Vraag het Gommers. "Ik heb het ingebracht en het staat nu genotuleerd."

Volgens Gommers zeggen infectiologen, biologen en virologen dat het goed is dat antistoffentesten ook gebruikt gaan worden om een coronabewijs te krijgen. "Ik ben maar een intensivist en dit is iets voor infectiologen, microbiologen en virologen. Die zeggen dat we dit moeten gaan doen."

16.50

Betoging in Amsterdam tegen de coronaregels afgelopen

De demonstratie in Amsterdam tegen de coronaregels is afgelopen. De meeste actievoerders zijn van de Dam vertrokken. Aan het eind van de betoging was een helikopter opgestegen om beelden te maken van de mensenmassa. Dit toestel was ingezet door de organisatie van het protest.

15.50

Coronademonstranten weer aangekomen op de Dam

De eerste actievoerders van de coronademonstratie in Amsterdam zijn rond 15.30 uur weer aangekomen op de Dam. Daar vertrokken ze iets voor 13.30 uur voor een tocht door het Amsterdamse centrum. Bij de demonstratie zijn waarschijnlijk duizenden mensen aanwezig, het exacte aantal is nog onduidelijk.

De demonstranten liepen een route van zo'n 5 kilometer, via de Rozengracht, de Marnixstraat en de Haarlemmer Houttuinen. Aan de demonstratie doen meer dan zeventig organisaties mee, aldus initiatiefnemer Michel Reijinga. Hij organiseerde al meerdere protesten tegen de coronamaatregelen onder de noemer 'koffiedrinken'.

15.40

Aantal nieuwe coronabesmettingen in Nederland blijft redelijk gelijk


Er verandert maar weinig aan het aantal nieuwe coronabesmettingen in Nederland. Het gemiddelde over zeven dagen nam zondag vergeleken met zaterdag weliswaar iets toe van 1654 tot 1657, maar schommelt al negen dagen rond hetzelfde niveau.

Het RIVM meldde zondag dat er de laatste 24 uur 1620 positieve coronatests zijn vastgesteld. Dat zijn er iets meer dan vorige week zondag, toen 1601 nieuwe besmettingen werden geconstateerd. Zaterdag werden er, na correctie, 1676 nieuwe besmettingen gemeld.

Er is de afgelopen 24 uur één sterfgeval door het coronavirus gemeld, vier minder dan zaterdag. Dat wil niet zeggen dat die allemaal afgelopen dag zijn overleden. Soms duurt het een tijdje voor het RIVM bericht krijgt dat een coronapatiënt is gestorven.

15.30

196 nieuwe Brabantse coronabesmettingen

In onze provincie zijn zondag 196 nieuwe coronabesmettingen geconstateerd. Dat zijn er 4 meer dan zaterdag, toen ging het om 192 besmettingen.

Wachten op privacy instellingen...
14.35

Iets meer coronapatiënten in ziekenhuizen

Er liggen 450 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen, iets meer dan de 422 van zaterdag. Op intensive cares liggen 131 patiënten en op de verpleegafdelingen nog eens 319 mensen met COVID-19, zo blijkt uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Vrijdag en zaterdag daalde dat aantal, nu is weer sprake van een lichte stijging.

14.00

Bredase advocaat strijdt tegen coronapas

Pure uitsluiting en discriminatie. Dat vindt advocaat Bart Maes van de coronapas. De Bredanaar spande een kort geding aan tegen de Staat over de coronapas. De rechter doet daar uiterlijk woensdag uitspraak over. In de talkshow KRAAK. van Omroep Brabant sprak hij er zondag over.

LEES OOK: Advocaat strijdt tegen coronapas: 'Vaccins hebben nut, maar de pas niet'

13.36

Coronademonstranten vertrokken voor tocht door Amsterdams centrum

Tegenstanders van de coronamaatregelen zijn zondag rond kwart over een vertrokken vanaf de Dam voor een tocht door het centrum van Amsterdam. De Dam was volgestroomd met demonstranten. Op beelden lijkt het te gaan om duizenden actievoerders, maar het exacte aantal is nog onduidelijk. Er wordt muziek gespeeld en er hangt een gezellig sfeer. Demonstranten hebben gele paraplu's bij zich en ballonnen met rode hartjes. Ook zijn er veel omgekeerde Nederlandse vlaggen te zien. Op spandoeken en borden zijn leuzen te lezen als 'QR gaat te ver' en 'Unvaccinated lives matter'.

13.08

Vaccinatie-eis voor Australian Open geen probleem voor Matwé Middelkoop

Tennisser Matwé Middelkoop is niet verrast over de geruchten dat de organisatie van het Australian Open-tennistoernooi wil dat alle deelnemers gevaccineerd zijn voor de editie van komend jaar. "Wij hoorden dit al in de wandelgangen", zei hij in het radioprogramma 'De Zuidtribune' op Omroep Brabant. "De lokale autoriteiten zijn best wel streng en hebben gezegd: je moet gevaccineerd zijn, anders kom je er in in." Voor de Bredanaar is dit geen probleem. "Ik ben netjes twee keer gevaccineerd en ga de reis maken."

12.30

Demonstranten verzamelen zich op de Dam voor coronaprotest

Tegenstanders van de coronamaatregelen hebben zich zondag op de Dam verzameld voor een demonstratie. De actievoerders vertrekken om een uur voor een wandeling door het centrum van de hoofdstad. Op beelden lijkt het erop dat honderden mensen bijeen zijn gekomen op de Dam, al is het exacte aantal nog onduidelijk. Er wordt muziek gespeeld en er hangt een gezellig sfeer. Demonstranten hebben gele paraplu's bij zich en ballonnen met rode hartjes. Ook zijn er veel omgekeerde Nederlandse vlaggen te zien.

11.06

Nieuw-Zeeland scherpt grensbeleid aan voor buitenlanders

Nieuw-Zeeland scherpt het grensbeleid voor buitenlanders aan. Reizigers van 17 jaar en ouder die met het vliegtuig arriveren, moeten vanaf 1 november volledig zijn gevaccineerd tegen het coronavirus om het land nog binnen te komen. Nieuw-Zeeland is al anderhalf jaar grotendeels op slot voor buitenlanders. Paspoorthouders en buitenlanders met een verblijfsvergunning komen het land nog wel in. Die laatste groep krijgt nu te maken met de vaccinatieplicht. Daarnaast moeten alle reizigers na aankomst twee weken in quarantaine.

Air New Zealand, de nationale luchtvaartmaatschappij van het land, heeft ook al aangekondigd vanaf februari op internationale vluchten geen passagiers meer te accepteren die niet gevaccineerd zijn. Enige uitzondering zijn mensen die kunnen aantonen dat inenting vanwege medische redenen niet mogelijk is.

09.43

'Vaccineren is geen vrijheidsbeperking'


Trainer Jürgen Klopp van de Engelse voetbalclub Liverpool heeft een stevig pleidooi voor vaccineren gehouden. "Ik begrijp niet dat mensen vaccinatie zien als een beperking van de vrijheid. Als dat zo is, dan is het verbod om auto te rijden onder invloed van alcohol ook vrijheidsberoving. Ik kan wel zeggen dat ik nog kan autorijden met twee biertjes op, maar het mag niet omdat we anderen niet in gevaar mogen brengen. Die wet accepteren we allemaal. Zo zie ik het vaccineren tegen het coronavirus ook. Het is niet alleen om mezelf te beschermen, maar vooral de mensen om me heen."

03.35

'Waarschijnlijk vaccinatieplicht spelers Australian Open '

Tennissers die januari volgend jaar willen deelnemen aan de Australian Open zullen mogelijk gevaccineerd moeten zijn. Die plicht gaat de organisatie van het grandslamtoernooi waarschijnlijk opleggen, meldt de Australische krant The Age op basis van anonieme bronnen in de sport en bij de overheid. De toernooidirecteur zou zich lange tijd hebben verzet tegen deze eis, uit angst dat topspelers de grandslam zullen mijden. Maar de tennisbond zou gecapituleerd zijn toen bleek dat de deelstaatregering niet te vermurwen was.

03.30

Coronademonstranten lopen route door centrum Amsterdam

Tegenstanders van de coronamaatregelen gaan zondagmiddag demonstreren in het centrum van Amsterdam. De actievoerders verzamelen om twaalf uur op de Dam, waarna ze een wandeltocht maken door het centrum. De demonstranten lopen een route van zo'n vijf kilometer. Aan de demonstratie doen meer dan zeventig organisaties mee, laat initiatiefnemer Michel Reijinga weten. Hij organiseerde al meerdere protesten tegen de coronamaatregelen onder de noemer 'koffiedrinken'.

Een eerder coronaprotest, in Den Haag (foto: ANP 2021/Nico Garstman).
Een eerder coronaprotest, in Den Haag (foto: ANP 2021/Nico Garstman).
00.40

Uitgaanspubliek maakt veelvuldig gebruik van polsbandjes

Het uitgaanspubliek in Breda, Zwolle en Leiden heeft zaterdagavond veelvuldig gebruik gemaakt van polsbandjes om toegang te krijgen tot restaurants en cafés. Dat laten horecaondernemers uit deze steden en de organisatie van het Leidens Ontzet weten. In de drie steden hebben zich volgens hen geen problemen met de CoronaCheck-app voorgedaan.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...