Video

Wilma heeft buitenlandse student in huis: 'Heb totaal geen last van hem'

3 oktober 2021 om 18:00 • Aangepast 4 oktober 2021 om 10:39
nl
Wie heeft er een kamer voor een buitenlandse student? Die noodoproep deden Fontys en de TU Eindhoven twee weken geleden. Het kamertekort is groot en vooral buitenlandse studenten vallen vaak buiten de boot. Wilma Dukker uit Best reageerde op de oproep. Sinds een week woont student Andrei bij haar.
Profielfoto van Imke van de Laar
Geschreven door

Vol trots laat Andrei Vacaru zijn zolderkamer zien. Er ligt een matras op de grond met daarnaast een houten nachtkastje. "Dit is mijn slaapkamer en de plek waar ik studeer. En hiernaast heb ik mijn eigen keukentje."

Andrei komt uit Roemenië. In augustus begon hij met de studie international business in Eindhoven. Maar het lukte hem maar niet om een kamer te vinden. "Mijn ouders zijn de eerste dagen met mij mee naar Nederland gegaan om me te helpen een kamer te zoeken. Maar we vonden niks, ik weet ook niet waarom. We hebben van alles geprobeerd, maar niemand had een kamer voor mij."

"Ik kom hier om te studeren, niet om naar kamers te zoeken."

De zoektocht frustreerde Andrei enorm. "Ik ben uiteindelijk maar in een hotel gaan slapen. Maar dat was natuurlijk veel te duur. Ik heb echt overwogen om terug naar Roemenië te gaan."

Wilma Dukker uit Best bleek zijn reddende engel. Zij bood Andrei haar zolder aan. Wilma legt uit: "Ik hoorde de noodoproep om buitenlandse studenten onderdak te bieden. In het verleden heb ik vaker mensen in huis gehad, dus ik wilde wel helpen. Want zo wil je je studiejaar natuurlijk niet starten."

"Ik heb totaal geen last van hem, hij is heel rustig."

Het vinden van een kamer is voor veel buitenlandse studenten een probleem. Ze zijn vaak niet geliefd in studentenhuizen. Als redenen worden de taalbarrière, andere eetgewoonten en minder betrokkenheid bij het studentenleven genoemd. Het probleem groeit doordat er steeds meer buitenlandse studenten naar Eindhoven komen.

Andrei heeft dus geluk gehad met zijn plekje bij Wilma. Hij woont daar nu een week. Tot nu toe gaat het goed. Wilma vertelt lachend: "Ja, dat gaat heel goed. Ik heb totaal geen last van hem, hij is heel rustig."

Toch wil Andrei niet zijn hele studietijd bij Wilma blijven wonen. Andrei: "Ik vind het heel fijn om hier te wonen, maar het is wel ver van het centrum van Eindhoven. Dus als ik alsnog een kamer vind die niet te duur is en dichter bij de universiteit, dan ga ik toch weer verhuizen."

LEES OOK:

500 studenten hebben nog geen kamer en moeten mogelijk stoppen

Studenten wanhopig op zoek naar een kamer, maar oppassen voor oplichters!

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.