Meer woningbranden in 'thuiswerkjaar' 2020, vooral in Brabant

6 oktober 2021 om 08:44 • Aangepast 6 oktober 2021 om 14:14
nl
Verzekeraars hebben in 2020 voor het eerst in jaren meer schadeclaims na woningbranden ontvangen. Het Verbond van Verzekeraars vermoedt dat dat komt door het vele thuiswerken en onveilige opladers. Brabant kleurt donkerrood op de kaart, van de grote steden springen Breda en Tilburg er uit.
Profielfoto van Wim Heesterbeek
Geschreven door

In totaal ging het om bijna 67.000 claims, tegenover zo'n 65.000 in 2019. In Brabant ging het om 10,6 branden per 1.000 huishoudens. Van de grote steden staat Breda op een tweede plaats, net onder Enschede. Na Breda volgt Tilburg en ook 's-Hertogenbosch staat in de landelijke top vijf.

Bekijk hier de situatie in Nederland en Brabant:

Wachten op privacy instellingen...

Veel thuiswerken
De meest voorkomende oorzaken zijn volgens het Verbond van Verzekeraars menselijk handelen, kortsluiting en werkzaamheden. Net als de afgelopen jaren kwamen de meeste woningbrandclaims binnen rond de jaarwisseling.

"Vanwege de coronamaatregelen werd er in 2020 veel thuisgewerkt, waardoor er vermoedelijk vaker brand ontstond", aldus Richard Weurding van het verbond.

Rookmelders verplicht
Dat komt bijvoorbeeld door de vele opladers en elektrische apparaten die mensen in huis hebben. Rob Baardse van de Nederlandse Brandwonden Stichting: "We zien dat modern meubilair en oplaadbare apparaten voor hevigere en gevaarlijkere branden zorgen dan vroeger."

Carolien Angevaren van Brandweer Nederland is dan ook blij dat er in 2022 een rookmelderverplichting komt. Iedereen moet dan op elke verdieping een rookmelder hebben: "Snel handelen bij brand is erg belangrijk. Goede rookmelders in het hele huis alarmeren je snel."

LEES OOK: Joey redde zijn dochters (3 en 7) uit brandend huis: 'We zijn alles kwijt'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.