Video

Vliegtuigspotters genieten van laatste vlucht KDC-10: 'Uniek toestel'

7 oktober 2021 om 18:30 • Aangepast 12 oktober 2021 om 10:33
nl
Het Ministerie van Defensie nam donderdagmiddag afscheid van de KDC-10. Het tanker- en transportvliegtuig landde na een afscheidsvlucht voor het laatst op Vliegbasis Eindhoven. Een mooie dag voor vliegtuigspotters, die massaal op de vlucht en het daaropvolgende watersaluut waren afgekomen.
Profielfoto van Corrado Francke
Geschreven door
Corrado Francke

"Een uniek toestel, want hij heeft een motor in de staart", zo omschrijft liefhebber Werner van der Wiel het driemotorige vliegtuig. Licht gespannen kijkt hij op zijn telefoon, waarop hij via een vliegtuigradar kan volgen waar de KDC-10 zich bevindt. "Het is een bijzondere dag vandaag", zegt hij glunderend.

Dat vindt ook Jaap, die speciaal voor de afscheidsvlucht vanuit Den Haag naar de vliegbasis is gereden. "Je moet er wat voor over hebben, maar het levert ook een hele hoop mooie plaatjes op."

Het vliegtuig steeg iets voor twaalf uur op en bijna twee uur later, na een vlucht over onder meer Leeuwarden, Schiphol en de Brabantse vliegbases Woensdrecht, Gilze-Rijen en Volkel, landde de KDC-10 weer in Eindhoven.

Zo ziet de afscheidsvlucht eruit vanuit de lucht:

Het toestel vertrekt op maandag 25 oktober voor het laatst uit Eindhoven. De KDC-10 vliegt dan naar de Verenigde Staten. Daar zal het toestel worden ingezet door Omega Air Inc in de Verenigde Staten. Dat commerciële bedrijf verzorgt het bijtanken van brandstof in de lucht voor diverse militaire klanten. Eind 2019 nam dit bedrijf de andere KDC-10's al over van Defensie.

De Airbus A330-MRT, waarvan er vijf op Vliegbasis Eindhoven gestationeerd worden, is de vervanger van de KDC-10. Deze opvolger is door zes Europese NAVO-landen aangeschaft.

De Airbus A330-MRT (foto: Corrado Francke).
De Airbus A330-MRT (foto: Corrado Francke).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.