Nieuwe regels moeten helft dodelijke stalbranden voorkomen

8 oktober 2021 om 17:31 • Aangepast 11 oktober 2021 om 09:49
nl
Het kabinet komt met nieuwe regels om het aantal dodelijke stalbranden in 2026 te halveren ten opzichte van 2020, schrijft demissionair landbouwminister Carola Schouten aan de Kamer. Zo worden bijvoorbeeld alle veehouderijen jaarlijks verplicht gecontroleerd op elektra.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

"De meeste dierlijke slachtoffers vallen, voor zover de oorzaak bekend is, door branden veroorzaakt door gebrekkige elektra", schrijft Schouten. Daarom wordt het verplicht om ruimtes met technische installaties te omgeven met materiaal dat brand zeker een uur tegenhoudt. De minister wil "daarnaast preventieve branddetectiesystemen in de technische ruimte verplicht stellen".

Tienduizenden dieren
De minister komt met nieuwe wetgeving na aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Jaarlijks overlijden vele tienduizenden dieren door stalbranden. De OVV vindt dat de minister van Landbouw politiek verantwoordelijk moet worden voor het 'substantieel en structureel' verminderen van het aantal stalbranden.

Een jaarlijks verplichte 'visuele keuring' van elektra moet veehouders straks op de 'grootste risico's' wijzen. Grote veehouderijen moeten daarnaast eens in de drie jaar een uitgebreide keuring ondergaan, voor kleinere veehouders wordt dit vijf jaar.

Cursus
Vanaf 2024 moet op elke grote veehouderij iemand werken die een cursus brandveiligheidsmanagement heeft gevolgd. Ook hiervoor worden regels opgetuigd, meldt Schouten.

Daarnaast kijkt ze 'welke technologische innovaties en bedrijfsmatige ontwikkelingen de stalbrandveiligheid kunnen verslechteren, en welke eventuele beheersmaatregelen hier tegenover zouden moeten staan'. Zo vervalt op 1 januari het belastingvoordeel op luchtwassers, die 'een grote rol' spelen bij het verspreiden van de brand.

LEES OOK:

Varkensboer Arie na stalbrand: 'Bij brandlucht gaan voelsprieten omhoog'

Grote brand in varkensstal in Sterksel: 450 varkens hebben het niet overleefd

Duizend varkens omgekomen bij grote brand in stal in Lierop

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!