Kermissen geschrapt terwijl exploitanten stonden te dringen, zo komt dat

11 oktober 2021 om 16:00 • Aangepast 12 oktober 2021 om 11:04
nl
De najaarskermis in Helmond moest worden afgelast, omdat er te weinig attracties konden worden gevonden om de kermis mee te vullen. Maar hoe kan dat, als de exploitanten al die tijd juist hebben staan te trappelen om eindelijk weer de boer op te mogen? De reden is zowel zuur als simpel: er zijn te veel kermissen en te weinig attracties om ze allemaal te vullen.
Profielfoto van Janneke Bosch
Geschreven door

Tommy Boesveld staat al dertig jaar met zijn Breakdance in Helmond. Hij zit in de adviescommissie van de gemeente die meedacht over het organiseren van de kermis en zag het al wel aankomen. "We hebben geadviseerd om de kermis in november te doen, dan zijn de meeste exploitanten weer beschikbaar. Maar dat ging blijkbaar niet."

Want behalve de 'gewone' kermissen, zijn er namelijk op het moment ook een boel 'inhaalkermissen'. Kermissen die door de coronamaatregelen niet door konden gaan, zijn verschoven naar het najaar. "Op het ogenblik is er voor exploitanten meer aanbod dan dat er attracties zijn", zegt Boesveld.

"Normaal gesproken kom ik eind oktober thuis, nu draai ik door tot 21 november."

Hijzelf heeft ook keus te over. "Normaal gesproken kom ik eind oktober thuis, nu draai ik door tot 21 november. Afgelopen weekend stond ik in Nijmegen, dat was een topweekend. Nu ben ik onderweg naar Breda." En dus is het hopen dat het weer een beetje goed blijft dit najaar. "Tja, als je niets doet, weet je zeker dat er niets binnenkomt. Nu hebben we in ieder geval de kans om een klein beetje schade in te halen."

Het is een beeld dat Frank Vale herkent. Hij gaat eind oktober naar de kermis in Brielle. "Die is normaal gesproken begin april. Die is denk ik al honderd jaar op 1 april, maar nu dus in het najaar. Maar ze hebben in die hoek van het land nog helemaal geen kermis gezien dit jaar, dus ga ik daarheen."

"Er zijn exploitanten die hebben besloten om niet meer te gaan reizen."

Behalve dat er nu dus een stuk meer kermissen worden georganiseerd dan normaal gesproken in deze periode, zijn er uiteindelijk ook minder exploitanten beschikbaar, weet Vale. "Ik weet dat er mensen zijn die hebben besloten niet meer te gaan reizen. Dat zijn keuzes die je maakt, zeker als je grote attracties hebt. Wat je dan betaalt aan bijvoorbeeld verzekeringen, voor een heel seizoen kan dat, maar voor vijf kermissen, heeft dat dan nog zin?"

Daarnaast hebben ook veel kermisexploitanten in de wintermaanden een oliebollenkraam om uit te baten. "En sommigen mogen nu in oktober al beginnen met hun oliebollen. Dus het totale aanbod van attracties is ook minder."

"Je merkt aan de mensen dat ze eruit willen, iets te doen willen hebben."

Maar de kermissen die er zijn, zijn wel écht feestjes, vinden de beide kermisexploitanten. "Ik ben echt verschrikkelijk blij dat de kermissen die doorgaan, heel goed bezocht worden", zegt Vale. "En ik merk: we krijgen echt een vers publiek. Mensen die normaal gesproken misschien naar festivals gaan of zo?" Dat is Boesveld met hem eens. "Je merkt gewoon aan de mensen dat ze het beu zijn om stil te zitten. Je merkt dat mensen eruit willen zijn, wat te doen willen hebben."

LEES OOK: Geen kermis in Helmond: er zijn te weinig attracties

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.