Man (19) bedreigt schrijfster Lale Gül: 7 maanden jeugddetentie - Omroep Brabant

Man (19) bedreigt schrijfster Lale Gül: 7 maanden jeugddetentie

13 oktober om 14:17 • Aangepast 14 oktober om 13:42
Oguz Ö. tijdens een eerdere zitting (foto: ANP).
Oguz Ö. tijdens een eerdere zitting (foto: ANP).
De 19-jarige Oguz Ö. is veroordeeld tot 7 maanden jeugddetentie omdat hij meerdere doodsbedreigingen naar schrijfster Lale Gül heeft gestuurd. Ook dreigde de Udenaar online dat hij een aanslag zou plegen.
Profielfoto van Madhavi Raaijmakers
Geschreven door
Madhavi Raaijmakers

Schrijfster Lale Gül schreef dit jaar een boek waarin ze kritisch is over veel Turkse en islamitische tradities. Sinds haar roman 'Ik ga leven' uitkwam wordt ze online bedreigd.

Ö. heeft het boek niet gelezen, maar stuurde Gül toch meerdere, dreigende berichten. "Ze heeft moeten onderduiken en durfde niet meer alleen over straat", werd in de rechtbank gezegd.

Zo plaatste Ö. een foto van haar boekcover en zette daarbij: "Grote plannen met Lale Gül." Daarna postte hij een foto waarbij zij was bewerkt met bakstenen.

Hij krijgt ook vijf maanden voorwaardelijk die hij moet uitzitten als hij opnieuw in de fout gaat. Ook heeft hij een contactverbod met Gül en mag hij niet meer op social media.

Intensieve begeleiding
De Udenaar werd op 1 april gearresteerd. Omdat hij sindsdien vastzit, zit zijn celstraf er eind oktober op. Dan moet hij van de rechtbank naar een kliniek waar hij intensieve begeleiding krijgt. Ö, gediagnostiseerd met autisme, kan zich daar volgens de rechtbank persoonlijk ontwikkelen.

"Hij worstelt met zijn identiteit tussen twee culturen waarin hij leeft. Hij is goedgelovig. Dat maakt hem kwetsbaar." De rechtbank acht de kans klein dat Ö. zijn dreigementen in de praktijk brengt.

LEES OOK:

Man (19) bedreigt schrijfster Lale Gül en hoort celstraf eisen

Man (19) opgepakt voor bedreigen van schrijfster Lale Gül

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...