Man (19) bedreigt schrijfster Lale Gül en hoort celstraf eisen - Omroep Brabant

Man (19) bedreigt schrijfster Lale Gül en hoort celstraf eisen

29 september om 15:04 • Aangepast 30 september om 13:54
Oguz Ö. tijdens een eerdere zitting (foto: ANP).
Oguz Ö. tijdens een eerdere zitting (foto: ANP).
Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam heeft zeven maanden jeugddetentie geëist tegen Oguz Ö. (19) uit Uden omdat hij schrijfster Lale Gül bedreigd zou hebben. Het OM vindt dat hij geradicaliseerd is. Online dreigde hij met een aanslag. "Ik ben de grootste bedreiging voor de Nederlandse samenleving", schreef hij.
Profielfoto van Madhavi RaaijmakersProfielfoto van ANP
Geschreven door
Madhavi Raaijmakers & ANP

De 23-jarige Gül wordt sinds haar boek 'Ik ga leven' online bedreigd. In haar roman is ze kritisch over veel Turkse en Islamitische tradities. De Islamitische Ö. stuurde meerdere vervelende berichten naar Gül. In een daarvan schreef hij: "Jij staat officieel op de zwarte lijst van Sharia4holland."

Ook plaatste hij een foto van haar boekcover en zette daarbij: "Grote plannen met Lale Gül." Daarna postte hij een foto waarbij zij was bewerkt met bakstenen.

Randje van radicalisering
De Udenaar werd op 1 april door de politie gearresteerd en hij zit sindsdien vast. De officier van justitie vindt het belangrijk dat hij zo snel mogelijk begeleiding krijgt, omdat hij zich op het randje van radicalisering begeeft.

Gül vertelde in de rechtszaal dat ze iedere dag in veel angst leeft. Daarom wil het Openbaar Ministerie Oguz Ö. een contactverbod opleggen en zou hij vijf jaar niet meer in Güls woonplaats Amsterdam mogen komen.

Het OM eist ook ook vijf maanden voorwaardelijke jeugddetentie. Hieraan zijn wel een aantal voorwaarden verbonden. Zo wil de officier van justitie hem een socialmediaverbod opleggen en komt hij na zijn straf één jaar onder streng toezicht te staan.

Spijtbrief
De advocaat van de verdachte las in de rechtbank een excuusbrief voor aan Gül. "Ik heb de situatie onderschat", schreef zijn cliënt. "Door alles wat ik heb gedaan, heb ik jou gekwetst en pijn gedaan. Ik was dom bezig. Inmiddels heb ik jouw boek geaccepteerd."

Ook stond in de brief dat hij vindt dat iedereen de vrijheid heeft om zijn verhaal te delen. "Jouw verhaal zal iedereen mogen lezen."

LEES OOK:

Bedreiger schrijver Lale Gül dreigde volgens OM ook met terrorisme

Man (19) opgepakt voor bedreigen van schrijfster Lale Gül

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...