Video

Miljoenenschade na brand én overstroming krijgt ondernemer Frans niet klein

14 oktober 2021 om 10:00 • Aangepast 14 oktober 2021 om 11:37
nl
Ondernemer Frans Overberg uit Veghel heeft het flink te verduren gekregen. Zeven jaar geleden brandde zijn motorkledingzaak in Eindhoven tot de grond toe af en afgelopen zomer overstroomde zijn winkel in Breda. Maar hij weigert op te geven en gooit zijn winkel vrijdag weer open: "Wij zijn gewoon doorzetters."
Profielfoto van Raoul Cartens
Geschreven door
Raoul Cartens

In 2014 was er niets meer van zijn Eindhovense motorkledingzaak over, nadat het benzinestation naast zijn winkel in brand vloog.

Vermoedelijk ging het om brandstichting bij het tankstation in Eindhoven, maar daders werden nooit gepakt. Frans Overberg zat ondertussen wel met de gebakken peren. Want een kapitaal aan motorhelmen, kleding, laarzen en andere accessoires voor motorrijders ging in vlammen op. "De schade voor mij liep al snel richting anderhalf miljoen euro."

Overberg liet zich niet uit het veld slaan en opende nieuwe winkels. Met succes. Want het aantal motorrijders is de afgelopen jaren flink toegenomen, ook tijdens de coronapandemie. Want motorrijden geeft vrijheid, los van de massa.

"Klanten deden de deuren van de wc's dicht omdat ze dachten dat ze zo het water tegen konden houden."

De zaken liepen dan ook goed voor Overberg. Tot het eerste weekend van juli dit jaar. Onweersbuien teisterden Breda. Regen viel met bakken uit de hemel. Zo ook aan de Lunetstraat in Breda, waar zijn motorkledingwinkel is gevestigd.

De waterafvoer kon de hoeveelheid regen niet aan en uiteindelijk borrelde het via de toiletpotten in de winkel weer omhoog. "Klanten deden de deuren van de wc's dicht omdat ze dachten dat ze het water tegen konden houden. Maar het liep zo de winkel binnen", vertelt Overberg.

"Ik was er flink ziek van."

Vooral de kartonnen dozen met motorhelmen en laarzen vielen ten prooi aan het hemelwater. "Die dozen staan hier gestapeld op de grond en zogen zich vol met het water. We hebben vierentwintig pallets weg moeten gooien met spullen die niet meer verkoopbaar waren. Helmen en laarzen. Ik was er flink ziek van", aldus Overberg.

De schade in Breda loopt in de tonnen, zelfs richting een miljoen euro. Het laat hem niet onbewogen: "Die wolkbreuk heeft onze verdiensten over dit jaar weggespoeld. Niet alleen door de schade, maar ook door de vier maanden dat wij hier in Breda nu dicht zijn om de boel te herstellen. In de zomermaanden moeten wij ze verdienen voor de rest van het jaar. En juist in die periode waren wij dicht."

Pallets vol laarzen en motorhelmen waren onverkoopbaar (foto: Omroep Brabant).
Pallets vol laarzen en motorhelmen waren onverkoopbaar (foto: Omroep Brabant).

Vrijdag gaat de winkel in Breda weer open, maar met de herfst in aantocht heeft het grootste deel van de klandizie de motorfiets alweer warm binnen gezet. En daarmee zal het aantal klanten dat een nieuwe 'outfit' zoekt zeker niet groter zijn dan afgelopen zomer.

De huurbaas van het winkelpand heeft de riolering inmiddels laten aanpassen met een overloop, zodat de kans op herhaling voor Overberg kleiner is geworden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.