Grote brand bij AVI in Den Bosch is onder controle - Omroep Brabant
Liveblog

Grote brand bij AVI in Den Bosch is onder controle

14 oktober 2021 om 06:20 • Aangepast 15 oktober 2021 om 09:05
nl
Bij het schrootbedrijf AVI aan de Rietveldenkade in Den Bosch woedde voor de tweede keer dit jaar een grote brand. Lees alle ontwikkelingen in dit liveblog. Wil je via onze app een melding ontvangen zodra er een update verschijnt? Klik dan op het belletje bovenaan dit liveblog.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door
Redactie

Liveblog

23.00

Liveblog gesloten

18.10

De brand is onder controle

De brand bij AVI is onder controle. Rond zes uur kregen omwonenden een NL-Alert. Het blussen gaat nog wel door. "Dit zal nog enige tijd voor stankoverlast zorgen", zo is te lezen in het NL-Alert.

17.00

Dronebeelden van de brand

Bekijk in de video hoe de brand zich nu ontwikkelt.

Wachten op privacy instellingen...
15.58

Mikkers: brand heeft flinke invloed op de omgeving

Burgemeester Mikkers heeft op de brand gereageerd: "Weer een brand aan de Rietveldenkade. Helaas. Eén die gaat gepaard met een grote impact op de wijde omgeving. Inwoners hebben last van de rookontwikkeling afkomstig van de brand."

De burgemeester ging ook kort in op het feit dat het nu de tweede brand is. "Hoewel er stappen zijn genomen, zijn onze zorgen over de brandveiligheid niet weggenomen. De brand van vandaag illustreert dat. Het is de tweede keer in korte tijd dat we nu met zo’n brand te maken hebben", vervolgt de burgemeester in de online verklaring op de gemeentesite.

14.50

Al urenlang woedt er brand, kijk hier naar de beelden

In deze video zie je hoe de brand bij AVI in Den Bosch zich de afgelopen uren ontwikkelde:

Wachten op privacy instellingen...
14.40

Pas rond middernacht brand meester

De verwachting is dat de brand op het terrein van AVI in Den Bosch pas rond middernacht brand meester zal zijn. Dat meldt de gemeente Den Bosch. De samenstelling van de rook en de rookontwikkeling wordt nauwlettend in de gaten gehouden door de brandweer, zegt de gemeente.

14.27

Veelal witte rook

Vanuit de lucht is goed te zien waar op het terrein de brand nog woedt. De dikke zwarte rookwolken hebben plaatsgemaakt voor witte en grijze rookwolken.

Beeld: regiodrone
Beeld: regiodrone
14.22

Ook Rosmalen en de Groote Wielen kunnen last hebben

De gemeente Den Bosch waarschuwt dat ook Rosmalen en de Groote Wielen last kunnen hebben van de rook. En waarschuwt ook mensen daar ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten.

14.19

Onderwijsboulevard heeft weinig last

De onderwijsboulevard in Den Bosch, die onder de rook van de AVI-brand ligt, heeft weinig last van de rook.

14.15

Met man en macht wordt de brand bestreden

Er zijn bij elkaar zo'n negentig mensen betrokken bij het blussen van de brand, van allerhande hulpdiensten.

Wachten op privacy instellingen...
14.11

Gemeente: brand aanzienlijk kleiner dan in maart

De gemeente Den Bosch meldt dat de brand die nu bij schrootbedrijf AVI aanzienlijk kleiner is dan de brand die er in maart van die jaar woedde. Hoeveel kleiner is niet precies duidelijk. De rook gaat nog altijd in de richting van Maaspoort, Empel en de Hambaken, zegt de gemeente. Het advies om ramen en deuren te sluiten, blijft dan ook bestaan.

14.07

Blusboot ook aangekomen bij AVI

Foto: Bart Meesters/SQ Vision
Foto: Bart Meesters/SQ Vision
14.03

Minder zwarte rook te zien

Er is inmiddels minder zwarte rook te zien bij de grote brand bij AVI. In plaats van de dikke zwarte rookwolken, is de rook nu vooral wit.

14.02

Maaspoort heeft geen last meer van rook

Bij Maaspoort is de overlast van de rook inmiddels afgenomen.

13.53

Verkeer A59 heeft last van de rook

Het verkeer op de A59 heeft last van de rook en rijdt langzaam.

Foto: Evie Hendriks
Foto: Evie Hendriks
13.42

Gemeente Den Bosch waarschuwt

De gemeente Den Bosch waarschuwt de inwoners op hun website. De rook trekt richting Maaspoort, Empel en de Hambaken, schrijft de gemeente. Mensen die last hebben van de stank of de rook moeten ramen en deuren sluiten en de ventilatie uitzetten.

13.40

Bekijk hier de beelden:

Wachten op privacy instellingen...
13.33

Brand vermoedelijk in autowrak ontstaan

De grote brand die donderdag sinds het begin van de middag woedt bij schrootbedrijf AVI in Den Bosch, is waarschijnlijk ontstaan in een autowrak. Dat zegt eigenaar Leendert Gerrits. In die wrakken zitten lithiumbatterijen zegt de eigenaar. Daardoor zou er spontaan brand zijn ontstaan.

13.28

Hoogwerker van de brandweer in Waalwijk

De brandweer uit Waalwijk is aanwezig met een hoogwerker waarmee geblust wordt. Er zijn korpsen uit onder meer Den Bosch, Rosmalen, Oss, Waalwijk en de wijde omgeving gekomen om te helpen blussen. Een politiehelikopter hangt boven het terrein.

Foto: Bart Meesters/SQ Vision
Foto: Bart Meesters/SQ Vision
13.22

SP stelt al vragen en wil dat AVI vertrekt

De lokale afdeling van de SP is sneller dan de brandweer: de partij stelt al raadsvragen over de brand die nog woedt bij AVI in Den Bosch. Het is de tweede brand in zeven maanden tijd en de partij wil dat de vergunning wordt ingetrokken en het bedrijf uit de stad vertrekt.

13.19

Brand opgeschaald naar Grip 2

De brand bij het schrootbedrijf in Den Bosch is opgeschaald naar een zogenaamde Grip 2 situatie. Dat wil zeggen dat er grote effecten zijn op de omgeving en er een extra team wordt opgetuigd om extra ondersteuning te bieden bij de bestrijding van de brand.

13.16

Blusboot is onderweg

De blusboot van de brandweer is onderweg naar het terrein van AVI in Den Bosch. Dit is op het moment net de sluit St. Andries voorbij. De brand woedt voornamelijk aan de waterkant van het terrein.

13.12

Dikke rookpluim richting Maaspoort

Een dikke rookpluim lijkt onderweg naar Maaspoort.

Foto: Bart Meesters/SQ Vision
Foto: Bart Meesters/SQ Vision
13.10

Live uitzendingen online en op tv

Om twee uur zijn er extra uitzendingen op de online kanalen en televisie bij Omroep Brabant over de grote brand bij AVI in Den Bosch.

12.46

NL Alert voor grote brand bij schrootbedrijf AVI in Den Bosch

Er is een NL Alert verstuurd voor de zeer grote brand bij schrootbedrijf AVI in Den Bosch. Grote rookwolken trekken over Den Bosch en richting de snelweg A59. De Veiligheidsregio waarschuwt mensen om uit de rook te blijven. De brandweer meet of de rook schadelijk is.

12.40

Eerste beelden van brand bij AVI

Wachten op privacy instellingen...
12.14

Weer grote brand bij schrootbedrijf AVI in Den Bosch

Er woedt opnieuw brand bij AVI aan de Rietveldenkade in Den Bosch. Afgelopen maart werd het schrootbedrijf ook al getroffen door een enorme brand. De gemeente wilde toen dat de afvalverwerker zou vertrekken.

De brandweer is met onder meer een blusboot uitgerukt om het vuur te bestrijden. In Den Bosch is een flinke brandgeur te ruiken en in de wijde omgeving zijn rookwolken te zien. De brandweer gaat meten of de rook die bij de brand vrijkomt schadelijk is.

Foto: Bart Meesters/SQ Vision.
Foto: Bart Meesters/SQ Vision.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.