Brandmoord op Ger van Zundert: OM eist 25 jaar cel in hoger beroep - Omroep Brabant

Brandmoord op Ger van Zundert: OM eist 25 jaar cel in hoger beroep

donderdag om 16:35 • Aangepast gisteren om 16:26
Het OM eiste donderdagmiddag in hoger beroep een hogere straf tegen Janie H. voor de 'brandmoord' in de Bredase wijk Tuinzigt. Hij zou 25 jaar de cel in moeten en moeten worden opgenomen in een tbs-kliniek. “Een gruweldaad van het ergste soort, gepland tot in het kleinste detail", zegt justitie.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

De rechtbank in Breda veroordeelde de verdachte in december 2020 tot een gevangenisstraf van 20 jaar en TBS met dwangverpleging. De verdachte was het daar niet mee eens en ging in hoger beroep.

"Het is een daad die ieders normale verstand te boven gaat. Misselijkmakend en huiveringwekkend”, zei het OM donderdag.

Op de avond van de moord in april 2019 werd Van Zundert naar zijn garagebedrijf gelokt in de wijk Tuinzigt in Breda. Twee Limburgse klanten wilden wat onderdelen voor een Fiat 500. Die mannen bonden hem vast met duct tape, tiewraps en spanbanden.

In brand gestoken
De verdachte zou Van Zundert hebben besprenkeld met een brandbare stof. "De verdachte rookt nog even een sigaretje en drinkt een pilsje voordat hij het slachtoffer in de brand steekt. Hoe sadistisch ben je als je dat doet", aldus het OM.

Het slachtoffer heeft zelf geprobeerd de brand te blussen. Aan de buren en hulpverleners weet hij nog te vertellen dat H. hem in brand heeft gezet. Het slachtoffer is uiteindelijk aan zijn verwondingen overleden.

De aanklager in hoger beroep heeft het hof gevraagd om dertig jaar cel op te leggen, als de tbs niet wordt opgelegd. Voor de rechtbank in Breda kwam het OM ook met zo'n alternatief, daar werd toen 25 jaar cel gevraagd, zonder tbs. Maar de rechtbank vond ook tbs-behandeling noodzakelijk voor de 53-jarige Bredanaar.

Het gerechtshof in Den Bosch doet op 11 november uitspraak.

Janie H. in rechtbank Breda (tekening: Adrien Stanziani)
Janie H. in rechtbank Breda (tekening: Adrien Stanziani)

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...