Flink deel veehouders staat open voor uitkoop zo ook melkveehouder Hans

22 oktober 2021 om 08:41 • Aangepast 22 oktober 2021 om 18:11
nl
Weinig veehouders geloven in het stikstofprobleem en velen wantrouwen de overheid. Toch staat menigeen open voor een uitkoopregeling, blijkt uit onderzoek in opdracht van de Volkskrant. Al doet het wel pijn.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

Uit een enquête van het onafhankelijke onderzoeksbureau I&O Research in opdracht van de krant blijkt dat zo'n veertig procent van de veehouders niet afwijzend tegenover uitkoop, verplaatsing of verkleining van de eigen veestapel staat. De bereidheid is het grootst als de boer zijn of haar grond kan behouden.

Het populairste scenario onder boeren is dat waarin zij een deel van het vee inleveren en wel door kunnen gaan, mits daar compensatie tegenover staat. Vooral jonge boeren en pluimveehouders zien dit scenario zitten.

"Als men blijft mekkeren op de boeren, ons blijft tarten, dan heb ik er op den duur niet veel zin meer in."

In totaal vulden bijna duizend rundvee-, varkens-, pluimvee- en overige veehouders de enquête in. In het artikel komen melkveehouder Hans Houbraken (49) en zijn vader aan het woord. Hans noemt het uitgekocht worden door het rijk een realistisch scenario. Op een paar honderd meter afstand van zijn boerderij ligt een Natura 2000-gebied. En dus komt hij in aanmerking voor een uitkoopregeling, waarvoor de overheid de eerste miljarden heeft klaarstaan.

"Als men blijft mekkeren op de boeren, ons blijft tarten, dan heb ik er op den duur niet veel zin meer in", geeft Houbraken junior als belangrijkste reden om eventueel mee te werken aan zo'n regeling.

LEES OOK:

Hoe onteigenen van boeren een reële optie is geworden in de stikstof-strijd

Verzet groeit tegen boeren die uitkoopregeling gebruiken om bedrijf in België te beginnen

'Varkensboer laat zich nog niet uitkopen'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.