Dankzij de jeugd wint NAC met gemak van MVV

22 oktober 2021 om 22:04 • Aangepast 25 oktober 2021 om 09:53
NAC heeft vrijdagavond in eigen stadion met gemak van MVV gewonnen. In Breda werd het voor bijna 15.000 toeschouwers 3-0 voor de thuisploeg. Spits Ralf Seuntjens scoorde de 1-0 en de andere doelpunten werden gemaakt door twee jongelingen. Vieri Kotzebue en Boris van Schuppen legden er allebei eentje in.
Profielfoto van Ronald Strater
Ronald Strater

NAC mist scorend vermogen en de Bredase ploeg is veel te wisselvallig. Dat is in een notendop de verklaring waarom de mannen van trainer Edwin de Graaf zo laag (15e) op de ranglijst staan. Afgelopen maandag was daar een goed voorbeeld van. Een matige eerste helft en een goede tweede. De doelstelling om mee te doen om de bovenste twee plekken is dan ook bijna geruisloos overgegaan in het halen van de nacompetitie.

Maar de komende tijd is er de mogelijkheid voor NAC om de weg naar boven in te zetten, want de komende acht duels speelt het tegen teams uit het rechterrijtje. MVV was vrijdagavond de eerste uit die reeks. De Limburgse voetballers waren vanwege de vele files aan de late kant waardoor de wedstrijd tien minuten later begon en hun supporters hadden vooral ook andere problemen.

Snelle goals voor NAC
NAC begon flitsend in het eigen Rat Verlegh Stadion. In de eerste twee minuten kreeg verdediger Danny Bakker twee kopkansen, die echter door MVV-keeper Nijhuis uit het doel werden geranseld. NAC bleef de aanval zoeken en in de 13e minuut was het wel raak. Een voorzet van Thom Haye van rechts leek langs alles en iedereen heen te gaan en verdween in de verre hoek, 1-0. Maar spits Ralf Seuntjens toucheerde volgens eigen zeggen de bal nog licht met zijn haardos en de goal komt daarom op zijn naam.

Drie minuten later viel ook de 2-0. Keeper Nijhuis verkeek zich op een voorzet waarna de bal plots voor de voeten van Vieri Kotzebue kwam. De 19-jarige aanvaller hoefde er alleen nog maar tegenaan te lopen om te scoren. Een mooie opsteker voor Kotzebue, want het was zijn eerste doelpunt in het eerste van NAC. Hij maakte overigens tegen MVV ook zijn basisdebuut voor NAC.

Kat in het bakkie
MVV was niet in staat om NAC af te remmen en het leek dan ook kat in het bakkie voor de thuisploeg. Het publiek, weer bijna 15.000 mensen op de tribune, hoopte na de eerste vijfenveertig minuten dan ook op meer doelpunten. NAC leek in eerste instantie de draad weer op te pakken, maar het was MVV dat aanvallender ging spelen en scoorde in die tweede helft. De goal van spits Mitchy Nteld werd echter wegens buitenspel afgekeurd. Het leek een waarschuwing.

Dat viel reuze mee, maar de wedstrijd werd wel ietsje minder eenzijdig. Maar bleef NAC kansen krijgen en de 3-0 kwam in de 69e minuut dan ook op het scorebord. Boris van Schuppen schoot op aangeven van invaller Pjotr Kestens raak. Het brak het overgebleven Maastrichtse verzet en met twee vingers in de neus speelde de thuisploeg het duel uit.

Goede stap voorwaarts
Met de winst op MVV zette NAC een goede, eerste stap om flink te klimmen op de ranglijst. De eerste van de acht 'mindere' tegenstanders werd eigenlijk opgerold. Dat dit gebeurde met drie goals, waarvan twee van de jongelingen Kotzebue en Van Schuppen, is goed. Al zijn de tekortkomingen niet ineens weg en kan de vlag nog zeker niet uit.