Beelden steekpartij gedeeld op Instagram, maar waarom doen mensen dit?

24 oktober 2021 om 16:27 • Aangepast 26 oktober 2021 om 17:18
nl
Heftige videobeelden van de dodelijke steekpartij in Den Bosch worden gedeeld op sociale media en in WhatsApp-groepen. De politie roept op die beelden niet meer te verspreiden. Maar waarom delen mensen dit soort heftige beelden? En waarom wordt zoiets überhaupt gefilmd? Mediapsycholoog Mischa Coster legt uit.
Profielfoto van Ista van Galen
Geschreven door

De steekpartij van zaterdagavond werd live gestreamd op Instagram. In WhatsApp-groepen werd vervolgens een screenshot gedeeld van het overleden slachtoffer, een 20-jarige vrouw. De politie houdt er sterk rekening mee dat die beelden zijn gedeeld door de verdachte, de 21-jarige zus van het slachtoffer. Zij is opgepakt.

"Dit is een bijzonder geval", zegt mediapsycholoog Mischa Coster over het feit dat de verdachte waarschijnlijk zelf de beelden maakte. "Als mensen een ongeluk of mishandeling filmen dat ze bij iemand anders zien gebeuren, kan dat zijn omdat ze het zo heftig vinden dat ze die emoties later met iemand willen delen. Of ze willen de scoop hebben, dus het als eerste naar buiten brengen. Dat laatste een beetje om stoer te doen. Het gebeurt gelukkig steeds vaker dan mensen filmen om de politie te helpen bij een eventueel onderzoek", legt hij uit.

"Er is in films en series inspiratie te vinden voor dit soort acties."

Maar als de dader zelf filmt wat hij of zij iemand aandoet, is het weer een heel ander verhaal volgens de mediapsycholoog. Hij vindt het dan ook lastig om dit te kunnen beoordelen. "Zo iemand heeft dan echt wel een andere motivatie. Waarschijnlijk is diegene geestesziek, maar ik ben geen therapeut. Het zou ook iets met publieke eerwraak te maken kunnen hebben."

Het zou volgens Coster ook nog kunnen komen doordat dit soort acties weleens in films en series te zien zijn. "Er is de laatste tijd een aantal films en series uitgekomen waarin het livestreamen van verschrikkelijke gebeurtenissen centraal staat. Zo begint een serie met een scène waarin te zien is dat iemand dood gaat als de livestream vijf miljoen views krijgt. Dus er is helaas inspiratie te vinden voor dit soort livestreams."

"Als we ergens een heftige emotie bij voelen, willen we zoiets delen met anderen."

Dat mensen vervolgens de beelden verder verspreiden, heeft volgens Coster te maken met de emoties die ze oproepen. "Als we ergens een heftige emotie bij voelen, willen we zoiets vaak delen met anderen. Delen is tegenwoordig bijna een synoniem aan social media, dus daar gebeurt dat dan", legt Coster uit.

"Hoe verder iemand van het slachtoffer afstaat, hoe makkelijker het is om zulke beelden te delen. Als beste vriendin zou je toch minder snel zo'n foto delen dan iemand uit het buitenland bijvoorbeeld."

"Mensen kunnen zich niet echt in die situatie inleven."

In de oproep van de politie om de beelden niet te delen, wordt gezegd: wat zou jij ervan vinden als dit jouw vriendin of zus was? Maar Coster twijfelt of mensen daadwerkelijk gehoor zullen geven aan deze oproep. "Mensen kunnen zich niet echt in die situatie inleven. Ik denk dat het kansrijker is om in te zetten op het beperken van de schade, door bijvoorbeeld een post te rapporteren."

Dat heftige foto's en video's worden gedeeld op social media, lijkt steeds vaker voor te komen. Volgens Coster is dit een gevoelig onderwerp. "Ik hoop dat dit geen trend wordt. Maar doordat het vaker gebeurt, zie je dat als mensen de keuze hebben om zulke beelden wel of niet te delen, deze optie ook wordt meegenomen. Vroeger was dat niet zo. Nu zie je echt dat mensen actief zulke filmpjes opnieuw plaatsen op social media. Dat brengt andere mensen helaas ook weer op ideeën."

LEES OOK: Dodelijke steekpartij Den Bosch gestreamd op Instagram, beelden gaan rond

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.