Zo verlaag je jouw energierekening: 'In één minuut 60 euro bespaard'

26 oktober 2021 om 20:42 • Aangepast 8 september 2022 om 13:12
nl
De gas- en elektriciteitsprijzen rijzen de pan uit. Door een aantal kleine aanpassingen in je gedrag of huis-tuin-en-keukenapparatuur kun je flink wat energie besparen. Energiecoach Rob Noordanus uit Dongen zet vijf tips op een rij waarmee je vandaag nog de energierekening kunt verlagen.
Profielfoto van Evie Hendriks
Geschreven door
Evie Hendriks
  1. Zet je televisiekastje op energiebesparingsmodus. Vaak schakelen mensen hun tv uit, maar brandt er nog een lampje. De tv-ontvanger staat dan nog op stand-by en dat bespaart wel iets maar niet veel. Op veel tv-ontvangers zit een energiebesparingsmodus. Door deze modus in de schakelen bespaar je veel meer elektriciteit.
  2. Doe vaker het licht uit. Deze tip ligt erg voor de hand, maar is het waard om nog beter op te letten. Doe in ruimtes waar je weggaat altijd het licht uit. Je kunt ook de radiatoren dicht draaien en de deur sluiten. Zo hoef je niet te stoken in ruimtes waar je niet bent en dat is een stuk zuiniger.
  3. Lucht je slaapkamer niet urenlang door. Veel mensen vinden het fijn om met frisse lucht te slapen, maar lucht je slaapkamer niet de hele dag. Doe als je het ontbijt achter je kiezen hebt het raam weer dicht. Kort luchten werkt vaak genoeg.
  4. Verwarm je slaapkamer met een elektrische deken. Voor mensen met een elektrische deken is dit een nuttige tip. Het is goedkoper om je slaapkamer te verwarmen met een elektrische deken dan met de verwarming. Zet de deken een kwartier voor het slapen aan en je dompelt in een warm en zuiniger bed in slaap.
  5. Zet 'm op 60. Door een kleine aanpassing in je cv-ketel kun je in één minuut zo'n zestig euro per jaar besparen. Veel cv-ketels staan namelijk op de fabrieksinstellingen van 80 graden ingesteld, maar door de cv-ketel op 60 graden in te stellen kun je in een jaar tijd ongeveer 60 euro besparen. Op de website zet m' op 60 kun je heel gemakkelijk jouw type cv-ketel ingeven. Hierna ontvang je een instructiefilmpje waarin wordt uitgelegd hoe je de instellingen verandert.

Ook in de keuken kun je rekening houden met je energierekening. Chefkok Danny Jansen, bekend van het televisieprogramma 'Lekker van Streek', gaf eerder op Omroep Brabant tips over hoe je gas bespaart tijdens het koken.

LEES OOK: Zo bespaar je op je energierekening nu de gasprijs de pan uit rijst

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!