1,3 miljard voor compensatie kinderen en ex-partners toeslagenschandaal - Omroep Brabant

1,3 miljard voor compensatie kinderen en ex-partners toeslagenschandaal

29 oktober 2021 om 16:59 • Aangepast 1 november 2021 om 10:53
nl
Het demissionaire kabinet trekt 1,3 miljard euro uit voor compensatie in de toeslagenaffaire. Het leeuwendeel van dat geld is bestemd voor kinderen en ex-partners van gedupeerden in het schandaal rond de kinderopvangtoeslag. Ook in Brabant zijn meerdere ouders slachtoffers geworden van de toeslagenaffaire.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

Ook is een bedrag gereserveerd voor mensen die fout behandeld zijn door de Belastingdienst rond andere toeslagen. Het geld komt uit een pot van ruim 5 miljard euro die het kabinet al voor compensatie opzij had gezet.

Dat heeft staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen) bekendgemaakt na afloop van de ministerraad. Het kabinet geeft prioriteit aan de regeling voor kinderen van gedupeerde ouders. Zij krijgen, afhankelijk van hun leeftijd, tussen de 2000 en 10.000 euro. Een en ander is nog wel mede afhankelijk van instemming door de Tweede Kamer.

Advocaat uit Helmond onderscheiden
Advocaat Eva González Pérez uit Helmond werd deze week door de Landelijke Cliëntenraad onderscheiden voor haar rol in het onthullen van de toeslagenaffaire.

De Cliëntenraad komt op voor de belangen van mensen met een uitkering. Het is volgens de belangenorganisatie 'volledig op het conto van González Pérez te schrijven dat het toeslagenschandaal boven tafel is gekomen'.

Schone lei
Door een nietsontziende fraudejacht door de Belastingdienst zijn vele duizenden gezinnen financieel in de knel gekomen. Eind vorig jaar besloot het kabinet al dat alle gedupeerde ouders in ieder geval 30.000 euro krijgen, en eventuele verdere schade ook vergoed krijgen. Bovendien worden zij verlost van hun schulden, zodat zij met een schone lei kunnen beginnen. Maar die operatie verloopt nog allesbehalve soepel. Nog maar een zeer klein deel van alle dossiers is volledig afgehandeld.

De Tweede Kamer wil al langer dat ook kinderen die last hebben gehad van deze problemen compensatie krijgen. "Kinderen hebben heel duidelijk aan ons laten weten dat zij ook gedupeerd zijn", zegt van Huffelen. "Er is veel gebeurd in hun leven, ze zijn vaak in armoede opgegroeid, schaamte, ze hebben allerlei problemen gehad. Wij willen die kinderen graag een steun in de rug geven." Er komt bijvoorbeeld ook psychische hulp voor kinderen die dat nodig hebben.

Tegemoetkoming
Daarnaast wil het kabinet alsnog hulp beiden aan mensen die hun relatie, al dan niet als gevolg van de toeslagenaffaire, hebben zien stranden. Tot nu toe voorzagen de regelingen niet in hulp voor beide ouders in een gebroken gezin. Maar ook ex-partners hebben soms "tot op de dag van vandaag" last van de gevolgen van het schandaal. Zij krijgen ook een tegemoetkoming en eventueel hulp met hun schulden. Het gaat volgens Van Huffelen om een groep van circa 9000 mensen.

Sinds de regeling van 30.000 euro werd aangekondigd, hebben ook veel mensen zich gemeld die in problemen zijn geraakt door onterechte terugvorderingen van andere toeslagen, zoals de huur- en zorgtoeslag en het kindgebonden budget. Om deze groep van naar schatting 22.000 mensen te compenseren wordt 76 miljoen euro gereserveerd.

LEES OOK:
Advocaat uit Helmond krijgt prijs voor haar rol in toeslagenaffaire

Toeslagenaffaire: vrouw uit Veghel hoeft haar huis niet uit

Het kabinet valt over de toeslagenaffaire: wat ging er ook alweer mis?

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.