Video

Tio loopt het liefst volledig in leer en is Mr. Leather: ‘We zijn niet eng’

1 november 2021 om 15:42 • Aangepast 2 november 2021 om 11:13
nl
Een leren broek, stropdas of laarsjes: de 50-jarige Tio Lelieveld uit Den Bosch draagt het met trots. Zijn leerfetisj heeft hem nu ook een mooie prijs opgeleverd. Hij mag zichzelf Mr. Leather Netherlands noemen. “Ontiegelijk gaaf!”
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

"Ik had dit nooit verwacht", vertelt Tio, nog altijd extase. Afgelopen weekend sleepte hij de titel binnen, tijdens de Leather Pride Amsterdam. Toch is zijn missie met het winnen van de prijs allesbehalve volbracht. "Nu gaat het juist beginnen. Ik wil overal mijn gezicht laten zien.”

"Het wordt als duister of smerig gezien."

Volgens de leerliefhebber valt er nog een wereld te winnen. “Mannen in leer zijn niet eng of raar. Het wordt nog altijd als duister of een beetje smerig gezien” En juist van dat stigma wil hij af. “Het is gewoon heel lekker om leer te dragen. En het is een belangrijk onderdeel van de fetisj- en homogemeenschap.”

De meeste feesten in de wereld van fetisj en leer zijn volgens hem nog altijd in de randstad. Ook mannen met een zachte ‘G’ willen weleens dichtbij huis naar zo’n feest. Daarom is het organiseren van bijeenkomsten een belangrijk doel van de kakelverse Mr. Leather. “Het is heel leuk om de leermannen naar Brabant te halen”, vindt Tio.

"Al gauw 500 euro kwijt voor een broek.”

Na jaren sparen heeft Tio een ‘leuke kast vol’ spullen. Van jassen, shirts, spannende riemen of petten: de liefhebber heeft het allemaal. “Het is niet goedkoop. Voor een gewone leren broek ben je al gauw 500 euro kwijt”, weet hij. Duizenden euro’s gaf hij dan ook al aan zijn outfits uit.

Hij draagt het leer vooral op bijeenkomsten. Toch gaat hij ook wel eens in volledig leer naar de supermarkt. “Ook in het straatbeeld moet het er zijn.” De hoofdconducteur bij de NS kreeg zelfs een heuse fotoshoot van zijn werk. Hoewel hij op z’n werk gewoon de NS-kleren draagt, pronkte hij wel volledig in leer op een enorme poster op Amsterdam Centraal.

"Het maakt niet uit of je groot, dik, klein of wat dan ook bent."

De passie van Tio begon toen hij laarzen en een leren jas erfde van zijn broer. Alles viel pas echt op zijn plek toen hij een bezoek bracht aan het Belgische Darklands, een van 's werelds grootste fetisjfestivals. “Ik was meteen thuis! Het maakt niet uit of je groot, dik, klein of wat dan ook bent. Je bent één van hen!”

De Mr. Leather Holland-verkiezing wordt sinds 1995 in Amsterdam gehouden. Op een paar onderbrekingen na, wordt ieder jaar een nieuwe ambassadeur gekozen. Het gaat niet om schoonheid, maar om wat je voor de gemeenschap doet. Het is onderdeel van de Amsterdam Leather Pride. "Ik ben heel trots dat ik vertegenwoordiger mag zijn!"

Een van de outfits van Tio (beeld: different by Suus).
Een van de outfits van Tio (beeld: different by Suus).
De poster op Amsterdam Centraal (beeld: NS).
De poster op Amsterdam Centraal (beeld: NS).
Een van de outfits van Tio (beeld: different by Suus).
Een van de outfits van Tio (beeld: different by Suus).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.