Video

In de rij voor een griepprik, binnen uur 200 prikken gezet in Diessen

4 november 2021 om 21:24 • Aangepast 5 november 2021 om 09:04
nl
Uit vrees voor een griepgolf, willen meer mensen een griepprik krijgen. Dat merken ze ook bij de huisartsenpraktijk in Diessen. Daar was het donderdagavond druk met mensen die voor hun griepprik kwamen.
Profielfoto van Ilse Schoenmakers
Geschreven door

Huisartsen zetten de griepprik op uitnodiging, maar het is altijd de vraag hoeveel mensen ook daadwerkelijk langskomen. Donderdagavond zijn er tweehonderd prikken beschikbaar, terwijl er wel vierhonderd patiënten zijn uitgenodigd. Veel mensen zijn voorbereid op de drukte. Al een half uur voordat de huisartsenpraktijk open gaat, verzamelen de eerste mensen zich.

"Door corona zijn mensen bewuster geworden."

Bij binnenkomst laten ze de uitnodigingsbrief zien en krijgen ze een kaartje. Zo kunnen de huisartsen bijhouden hoeveel prikken er nog over zijn en weten de prikkers welk vaccin ze moeten zetten. Sommigen krijgen namelijk ook een pneumokokkenvaccinatie. Met groene en rode kaartjes in de hand lopen de patiënten vervolgens hun vaccinatie tegemoet.

Even de mouw opstropen, een prik erin en door. In een rap tempo worden de prikken gezet. Binnen een uur zijn bijna alle tweehonderd prikken in een bovenarm verdwenen. Huisarts Olga Oerlemens had de drukte verwacht. “Door corona zijn mensen heel erg ziek geweest. Ze realiseren zich dat ze ook van de gewone griep erg ziek kunnen worden.”

"Er zijn genoeg vaccins in Nederland."

Dat er mensen teleurgesteld moeten worden is dus zeker, maar gelukkig niet voor lange tijd. “We weten wel dat er genoeg vaccins zijn in heel Nederland, maar die zijn nog niet verspreid over de huisartsenposten en -praktijken.”

Wie nu misgrijpt, moet eventjes geduld hebben. Maar die mensen hoeven zich geen zorgen te maken. "Over een paar weken hebben ook zij een goede bescherming”, aldus Oerlemans.

Mensen stonden in Diessen in de rij voor hun griepprik.
Mensen stonden in Diessen in de rij voor hun griepprik.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.