Brabantse gezelligheid, bestaat dat wel?

7 november 2021 om 15:37 • Aangepast 9 november 2021 om 15:26
nl
Wij Brabanders zijn gezellig. Dat vinden wij niet alleen zelf, maar ook mensen van buiten onze provincie. Brabantse gezelligheid is overal bekend, maar zijn wij wel echt zo gezellig?
Profielfoto van Thijs den Ouden
Geschreven door

Arnoud-Jan Bijsterveld is historicus en hoogleraar Cultuur in Brabant aan Tilburg University. Hij vindt dat die Brabantse gezelligheid en de gastvrijheid die daarbij komt kijken een stuk genuanceerder ligt. “We zijn helemaal niet zo gezellig als we denken.”

Een voorbeeld hiervan ligt in het feit dat in Brabant de achterdeur altijd openstaat. “Je mag altijd achteromkomen, maar wel pas als je vier keer door de voordeur bent geweest.”

“Zodra mensen Brabant binnenkomen denken ze nu is het gezellig en gaan we gezellig doen.”

Hoe is het idee dan toch ontstaan dat wij zo gezellig en gastvrij zijn? Dat heeft alles met imago te maken. “Niet alleen wij als Brabanders, maar ook de mensen buiten onze provincie zetten ons neer als 'gezellig'. Ze creëren zo een bepaald imago.”

Aan dit imago willen zowel de Brabanders als de niet-Brabanders zich graag houden. “Zodra mensen Brabant binnenkomen denken ze nu is het gezellig en gaan we gezellig doen.”

“Wij hangen ons imago graag op aan de drie G's: gastvrij, gemoedelijk en gezellig. Dit is een beeld waar wij onszelf graag mee verkopen. Je kunt alleen de vraag stellen of dit allemaal wel klopt. Als je bij de aankomst van vluchtelingen varkens in de boom gaat hangen, hoe gastvrij ben je dan?

"Mensen vinden het fijn om naar Brabanders te luisteren.”

Het is niet alleen de Brabantse provincie die dit soort dingen doet. Dit gebeurt namelijk met alles wat met identiteit te maken heeft. “Het gaat allemaal om een proces wat met zelfbeeld en imago te maken heeft. Mensen gaan zich gedragen naar wat anderen van ze denken.”

Toch moet dit imago ooit zijn ontstaan. Volgens Bijsterveld zijn er twee dingen die daar mogelijk een rol in spelen: “Ten eerste heb je natuurlijk de zuidelijke tongval. Deze is een stuk zachter. Mensen vinden het fijn om naar Brabanders te luisteren.”

"Helaas neemt dit door de coronacrisis wel heel erg af."

Daarnaast speelt ook het katholieke geloof een rol. “In het katholieke geloof staat het collectief voorop. Ondanks dat er steeds minder mensen gelovig zijn, zie je dat nog steeds terug in Brabant.

Een voorbeeld dat Bijsterveld noemt is het verenigingsleven. “In Brabant zijn er veel meer verenigingen dan in de rest van Nederland. Helaas neemt dit door de coronacrisis wel heel erg af.”

Meer vrienden
Misschien dat de Brabantse gezelligheid inderdaad niet bestaat. Het is dan ook heel begrijpelijk als je nu met een kleine traan op de bank zit. Gelukkig blijkt uit onderzoek wel dat Brabanders meer vrienden dan gemiddeld hebben.

Uit het onderzoek ‘Hoe vriendschapt Nederland?’ blijkt dat Brabanders meer vrienden hebben dan gemiddeld is in Nederland. Naast de vijf goede vrienden uit de inner circle hebben Brabanders ook nog gemiddeld dertien andere vrienden. Terwijl in Nederland die laatste groep gemiddeld op tien ligt.

LEES OOK:

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!