Liveblog

Coronanieuws: GGD Brabant-Zuidoost stopt met testen zonder afspraak

8 november 2021 om 06:30 • Aangepast 9 november 2021 om 12:23
nl
Vanwege de opnieuw sterk oplopende coronacijfers hielden we je in een liveblog weer op de hoogte van het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie | ANP
Geschreven door
Redactie | ANP

De hoofdpunten:

  • In Brabant zijn in de afgelopen 24 uur 1647 mensen besmet geraakt met het coronavirus.
  • Besmette radioloog werkt door bij JBZ.
  • GGD Brabant-Zuidoost loopt over en stopt testen zonder afspraak.
  • Alsnog streep door Limburgse carnavalsevenementen na noodkreet ziekenhuizen.

Liveblog

23.00

Deze liveblog is gesloten.

Dinsdag is er weer een nieuwe.

21.05

Efteling houdt zich wél aan de regels, stelt gemeente Loon op Zand

De Efteling doet helemaal niks verkeerd. Dat is althans de mening van de gemeente Loon op Zand, de gemeente waar Kaatsheuvel onder valt. De 4D-bioscoop Fabula is geen bioscoop en voorstelling Raveleijn is geen theater, dat is de conclusie van de gemeente. En dus vindt de gemeente dat het pretpark geen QR-code hoeft te controleren. Zorgminister Hugo de Jonge denkt hier echter anders over.

LEES OOK: Efteling houdt zich wél aan de regels, stelt gemeente Loon op Zand

21.00

Verpleeghuizen willen boosterprik vervroegen

Bewoners en personeel van verpleeghuizen kunnen niet tot december of januari wachten op een boosterprik tegen het coronavirus. Daarvoor waarschuwen zorgbestuurders in Nieuwsuur. Minister Hugo de Jonge zegt "te kijken" of de extra prik vervroegd kan worden.

Ook brancheverenigingen Actiz en SPOT zeggen dat de vaccins sneller bij de bewoners en het personeel van verpleeghuizen terecht moeten komen. Het aantal locaties met besmette bewoners liep de afgelopen weken snel op naar 510, 20 procent van het totale aantal verpleeghuizen.

20.55

Denemarken komt terug op intrekking coronapas

Twee maanden na het schrappen van alle coronabeperkingen komt Denemarken terug op dat besluit. De coronapas die moet aantonen of iemand is gevaccineerd, is hersteld of negatief is getest doet opnieuw zijn intrede na een flinke stijging van het aantal besmettingen.

Premier Mette Frederiksen zei de aanbevelingen van experts om het virus opnieuw te beschouwen als "sociaal bedreigend" en de pas weer in te voeren over te nemen. Zo'n bewijs is nodig om naar een café of restaurant te gaan.

Het aantal dagelijkse coronabesmettingen ligt boven de 2000, terwijl dat medio september was teruggelopen tot 200. Dat was samen met de hoge vaccinatiegraad reden voor de Deense regering het coronavirus niet langer als een groot gevaar te zien voor het functioneren van de samenleving.

19.15

De Jonge: ook Efteling moet vragen om coronabewijzen bij theaters, bioscoop en museum

De Efteling moet bezoekers vragen om coronatoegangsbewijzen bij een bioscoop, een museum en theaters. Dat zegt zorgminister Hugo de Jonge in een interview op BNR Nieuwsradio waar Looopings over bericht.

In Nederland moet om een coronabewijs worden gevraagd bij onder meer theaters, musea, bioscopen en terrassen. Bezoekers bij het pretpark in Kaatsheuvel kunnen echter zonder check naar binnen bij het Openluchttheater in het Sprookjesbos, de showarena van Raveleijn, het Efteling Museum en 4D-bioscoop Fabula. Ook meerdere terrassen zijn toegankelijk. "Dat lijkt me heel merkwaardig, omdat bij al die toepassingen nou juist wél dat coronatoegangsbewijs nodig is", reageert de demissionaire minister.

Volgens een woordvoerder van de gemeente Loon op Zand, waar de Efteling onder valt, houdt het pretpark zich aan de regels. Het kabinet wil de CoronaCheck-app gaan verplichten bij Nederlandse pretparken.

LEES OOK: Hugo de Jonge: Efteling overtreedt regels en moet ook qr-code scannen

Wachten op privacy instellingen...
17.20

GGD Brabant-Zuidoost stopt per direct met testen zonder afspraak

In Zuidoost-Brabant is het vanaf dinsdag niet meer mogelijk om je te laten testen zonder afspraak. Dat laat de GGD Brabant-Zuidoost maandag weten. Vanwege de drukte is het testen zonder afspraak geen optie meer.

Hiermee moeten lange wachtrijen op de testlocaties in Eindhoven, Eersel en Helmond worden voorkomen. Het uitgangspunt blijft dat wie een afspraak maakt zich binnen 24 uur kan laten testen.

17.10

Middelbare scholen zien meer ziekmeldingen, zorgen over onderwijs

Steeds meer leraren en leerlingen van middelbare scholen zitten ziek thuis. De koepelorganisatie VO-Raad ziet de afgelopen weken een toenemend aantal ziekmeldingen op scholen, veroorzaakt door klachten gerelateerd aan corona en overige, kortdurende ziekteverschijnselen. De koepel van middelbare scholen zegt zich daardoor zorgen te maken over het inlopen van achterstanden in het onderwijs.

Ook wordt er met spanning gekeken naar een eventueel toenemend aantal griepgevallen, zegt een woordvoerder. "Scholen denken: als er nu al een hoog ziekteverzuim is, hoe moet het dan als er echt een griepgolf komt?" Vooral psychologisch zou de huidige situatie zwaar zijn. "We dachten aan het begin van het schooljaar door de vaccinatiegraad weer met volle kracht les te kunnen gaan geven, maar dat valt voor nu weer tegen."

16.45

De Jonge: besluit over coronaregels is aan de vroege kant

Dat het kabinet deze vrijdag al een besluit wil nemen over eventuele uitbreiding van de coronamaatregelen is "aan de vroege kant". Dat erkent demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. Het hangt af van de naleving van de regels die zaterdag zijn ingegaan, maar die zullen in de loop van deze week nog nauwelijks terug te zien zijn in de cijfers.

Het kabinet gaat kijken of de signalen die wel te zien zijn, lijken op een prognose van het RIVM. De Jonge denkt dat het Outbreak Management Team (OMT) ook iets kan zeggen over het gedrag van mensen. Het gaat dan bijvoorbeeld om 1,5 meter afstand houden en de controle op coronatoegangsbewijzen, zo werd aangekondigd tijdens de persconferentie van vorige week.

Volgens De Jonge moet het aantal besmettingen dringend omlaag omdat de ziekenhuisbezetting oploopt. "We hebben ons zorgen te maken over de stijgende aantallen, die doen iets met de toegankelijkheid van de zorg." De basismaatregelen zijn belangrijk, stelt de minister: afstand houden, handen wassen en testen bij klachten. "Het virus draagt zichzelf niet over, mensen doen dat."

Wachten op privacy instellingen...
16.23

De Jonge: coronaregels zullen ook na februari nog nodig zijn

Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge denkt dat de tijdelijke wet die de coronamaatregelen mogelijk maakt nog wel verlengd moet worden tot juni komend jaar. "Dat lijkt me reëel om te veronderstellen want we zullen niet in februari klaar zijn, waarschijnlijk, met de crisis en het nemen van maatregelen", zei hij in de Tweede Kamer.

De Kamer moet iedere drie maanden instemmen met een verlenging van de Tijdelijke wet maatregelen covid-19. Maandag werd gesproken over een verlenging die al ingegaan is, en nog loopt tot december. Dit was al de derde verlenging, en De Jonge denkt dat ook een vierde en vijfde verlenging nodig zullen zijn.

15.30

Geen Testen voor Toegang meer op Waddeneilanden

Inwoners van de Friese Waddeneilanden moeten vanaf maandag naar het vaste land als ze zich willen laten testen in het kader van Testen voor Toegang. Het bedrijf dat de coronatests verzorgde op de eilanden heeft de werkzaamheden gestaakt, omdat het financieel niet rendabel was ermee door te gaan. Wanneer er een nieuw bedrijf tests gaat aanbieden op de eilanden is nog niet duidelijk.

15.25

Meer mensen positief getest op corona

In Brabant zijn in de afgelopen 24 uur 1647 mensen positief getest op het coronavirus. Dat meldt het RIVM maandagmiddag. Zondag werden er 1496 nieuwe besmettingen gemeld. Dat betekent een toename van ongeveer 150 besmettingen. Zaterdag testten 1695 mensen positief: dat was het hoogste aantal sinds 17 juni.

Wachten op privacy instellingen...

De landelijke cijfers laten ook een stijging zien. Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 11.848 positieve coronatests geregistreerd. Dat is het op één na hoogste aantal dit jaar. Het gemiddelde is nu boven het niveau van de vierde golf in juli uitgekomen. Alleen de piek van de tweede golf in december vorig jaar lag nog net iets hoger.

15.24

Bijna 12.000 positieve tests, gemiddelde nu boven vierde golf

Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn in heel Nederland 11.848 positieve coronatests geregistreerd. Dat is het op één na hoogste aantal dit jaar. Het gemiddelde is nu boven het niveau van de vierde golf in juli uitgekomen. Alleen de piek van de tweede golf in december vorig jaar lag nog net iets hoger.

Sinds het begin van de corona-epidemie in Nederland zijn er maar vijf dagen geweest met nog meer positieve tests dan maandag. Dat zijn afgelopen zaterdag, toen er ongeveer 12.000 nieuwe gevallen waren, en op vier dagen in december vorig jaar. Het dagrecord staat sinds 20 december. Toen testten 12.997 mensen positief.

15.08

Spreiding coronapatiënten lukt niet meer in Limburg

Het Zuyderland Ziekenhuis met vestigingen in Heerlen en Sittard kan geen nieuwe coronapatiënten meer opvangen. Deze worden noodgedwongen naar andere ziekenhuizen buiten Limburg gestuurd. In de provincie kunnen ze niet meer terecht.

Limburgse ziekenhuizen in Maastricht, Weert, Roermond en Venlo hebben geen ruimte meer om patiënten van Zuyderland over te nemen. Dat blijkt uit een rondgang maandag langs de Limburgse hospitalen.

14.56

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt verder

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is maandag gestegen tot 1573, bijna een verdubbeling vergeleken met twee weken geleden. Afgelopen etmaal kwamen er 83 Covidpatiënten bij, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Precies één jaar geleden lagen er 2295 coronapatiënten in de ziekenhuizen.

Bij het huidige oplopende tempo kan dat niveau binnen enkele weken weer bereikt zijn. Volgens het LCPS liggen er nu 1247 mensen op een verpleegafdeling die worden behandeld vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 62 meer dan zondag. Op de intensive cares nam het aantal coronapatiënten toe met 21 tot 326.

In de afgelopen 24 uur werden er 153 nieuwe coronapatiënten binnengebracht op de verpleegafdelingen. Op de ic's werden 35 nieuwe patiënten opgenomen.

14.43

NU'91: zeer onwenselijk dat besmette zorgmedewerker gaat werken

NU91, de beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden vindt het 'zeer onwenselijk' dat zorgmedewerkers die positief zijn getest op corona toch gaan werken. "Zowel voor de medewerkers als voor patiënten wil je dit niet", zegt Michel van Erp van de beroepsorganisatie. Hij reageert op het bericht dat een radioloog van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch na een positieve coronatest toch doorwerkt.

Het geeft volgens Van Erp ook aan hoe hoog de druk op de zorg is. "Het water staat de zorg aan de lippen. En we gaan nog steeds voorbij aan het echte probleem en dat is dat er te weinig zorgprofessionals zijn. Daar wordt gewoon te weinig in geïnvesteerd", aldus Van Erp van de beroepsorganisatie. "Er moet structureel iets gedaan worden om zorgmedewerkers te behouden."

14.24

Veel corona-overleggen in aanloop naar mogelijke persconferentie

Het kabinet besluit de komende dagen of er vrijdag opnieuw een persconferentie komt, waarin mogelijk wordt aangekondigd dat de coronaregels opnieuw worden aangescherpt. Maandag werd al vergaderd door een deel van het 'kernteam' van het kabinet, donderdagmiddag worden de burgemeesters bijgepraat in het Veiligheidsberaad.

Woensdagochtend komen demissionair ministers Hugo de Jonge (Zorg) en Ferd Grapperhaus (Justitie) bijeen, samen met premier Mark Rutte. Woensdagmiddag overleggen leden van het Outbreak Management Team (OMT), dat later op de dag een advies aan het kabinet geeft over eventuele nieuwe coronamaatregelen. Donderdag komen de meest betrokken bewindspersonen opnieuw bijeen op het Catshuis.

Tijdens dit 'formele' overleg zal Jaap van Dissel van het RIVM weer een presentatie geven, waarna de kabinetsleden de situatie zullen bespreken. Of er nieuwe maatregelen komen zal onder meer afhangen van de vraag of het gedrag van Nederlanders is veranderd. Zo wil het kabinet kijken of mensen minder reizen binnen Nederland.

De burgemeesters die de veiligheidsregio's voorzitten, overleggen donderdagmiddag digitaal met Grapperhaus. Op die dag wordt naar verwachting bekend gemaakt of er een persconferentie zal plaatsvinden op vrijdagavond. Op vrijdag volgt nog een overleg tussen bewindspersonen. Hierin zullen de besluiten officieel genomen worden, hoewel veel al besproken zal zijn in het Catshuis. 's Avonds vindt de persconferentie plaats, als daartoe is besloten.

13.50

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt verder

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is maandag gestegen tot 1573, bijna een verdubbeling vergeleken met twee weken geleden. Afgelopen etmaal kwamen er 83 Covidpatiënten bij, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Precies één jaar geleden lagen er 2295 coronapatiënten in de ziekenhuizen. Bij het huidige oplopende tempo kan dat niveau binnen enkele weken weer bereikt zijn.

Volgens het LCPS liggen er nu 1247 mensen op een verpleegafdeling die worden behandeld vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 62 meer dan zondag. Op de intensive cares nam het aantal coronapatiënten toe met 21 tot 326.

In de afgelopen 24 uur werden er 153 nieuwe coronapatiënten binnengebracht op de verpleegafdelingen. Op de ic's werden 35 nieuwe patiënten opgenomen.

12.33

Recordaantal afspraken Testen voor Toegang in één week

Meer dan een half miljoen mensen maakten afgelopen week een afspraak bij Testen voor Toegang. Dat is het grootste aantal afspraken in één week, aldus Stichting Open Nederland (SON), de organisatie achter Testen voor Toegang. Het vorige record stond op 498.000 testafspraken, in de week van 18 tot en met 24 oktober. Vorige week maakten 534.000 mensen een afspraak.

De drukste dagen waren zoals gebruikelijk vrijdag (123.000 testafspraken) en zaterdag (173.000 afspraken). Ook zondag was het drukker dan afgelopen weken, aldus SON. Er stonden die dag 78.000 testafspraken gepland. Ongeveer de helft van de mensen gaf aan de testuitslag te willen gebruiken om naar een restaurant, café of discotheek te gaan. 5 procent zei ermee te gaan sporten.

10.23

Deurzakkers-zanger vindt vieren van Elfde van de Elfde onlogisch

Als het aan Willem van Schijndel van De Deurzakkers ligt, gaat de 11de van de 11de ook in Brabant niet door. “Het is vervelend en jammer maar ik vind dat je een lijn moet trekken. Dat is het eerlijkste”, sprak de zanger uit Waalwijk op NPO Radio 1 in een discussie over de start van carnaval. Hij is eveneens bang voor niet doorgaan van vastenavond-evenementen de komende twee weken.

Na een verbod in Noord- en Midden-Limburg gaat ook de aftrap van het carnavalsseizoen in Heerlen, Brunssum en Kerkrade niet door. De burgemeesters van de drie gemeenten hebben besloten de festiviteiten niet door te laten gaan na een opnamestop voor coronapatiënten door de ziekenhuizen van Zuyderland in Heerlen en Sittard. Die ging zondagavond in.

10.00

PSV traint vanaf nu besloten

PSV sluit trainingscomplex De Herdgang weer voor publiek. Vanwege de toename van het aantal coronabesmettingen in de afgelopen weken heeft PSV besloten de open trainingen voorlopig te schrappen.

"We hopen dat de situatie het zo spoedig mogelijk weer toelaat", aldus de club uit Eindhoven. PSV had afgelopen maand juist besloten om weer één keer per week een open training te houden, waarbij supporters welkom waren op De Herdgang om de selectie van trainer Roger Schmidt aan het werk te zien. Na afloop konden de supporters handtekeningen 'scoren' bij de spelers.

08.51

Duitse coronapiek

Duitsland heeft in een week ruim 201 coronabesmettingen gemeld per 100.000 inwoners. Dat is het hoogste aantal sinds het begin van de pandemie.

Het vorige record was gevestigd op het hoogtepunt van de tweede coronagolf in Duitsland, op 22 december vorig jaar. Toen waren in een week 197.6 coronagevallen gemeld per 100.000 inwoners. Sindsdien is een groot deel van de Duitse bevolking ingeënt tegen het coronavirus. Die gevaccineerde mensen zijn beter beschermd tegen een ernstig ziekteverloop als ze het virus toch oplopen.

06.00

Besmette radioloog werkt door bij JBZ

Hoewel hij besmet is met corona werkt een radioloog, tot ontsteltenis van collega’s, gewoon door bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Dat is mogelijk als iemand onmisbaar is voor de continuïteit van de zorg, zo laat een woordvoerster aan het BD weten. Een medewerker vertelt in de krant dat de situatie bij leidinggevenden is aangekaart, maar dat ze te horen krijgen dat het besmettingsrisico heel laag is.

03.30

VS heropenen landgrenzen voor gevaccineerden

De VS heropenen de landgrenzen met Canada en Mexico voor iedereen die is gevaccineerd. Er is geen dringende noodzaak meer nodig voor de reis. Voor mensen die naar de Verenigde Staten per vliegtuig reizen geldt vanaf maandag ook de verplichting gevaccineerd te zijn, behalve voor Amerikanen. Reizigers moeten voor de vlucht nog steeds een negatieve coronatestuitslag laten zien, maar alleen de test voldoet niet meer voor de vliegreis naar de VS.

03.24 - Wal zal zorgschip doen keren
De enorme krapte op de arbeidsmarkt in de zorg dwingt ons binnen afzienbare tijd de almaar groeiende zorgvraag in te dammen. Er bestaat simpelweg geen andere oplossing. Tot deze wrange conclusie komen onderzoekers van PwC, die bestuurders van zorginstellingen vroegen naar hun blik op de nabije toekomst, zo is te lezen in De Telegraaf.

00.01

Belastingschulden bedrijven weer toegenomen door corona

De schulden die Nederlandse bedrijven bij de Belastingdienst hebben zijn sinds begin dit jaar verder toegenomen. Ruim tien procent van de ondernemers heeft tijdens de lockdowns uitstel aangevraagd van de belastingplicht, meldt ABN AMRO dat zich baseerde op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In totaal was de schuld van het bedrijfsleven bij de fiscus eind augustus 18,3 miljard euro.

23.25

Overheid geeft KLM ruim miljard aan belastingsteun

Luchtvaartmaatschappij KLM heeft een aanzienlijk hogere schuld bij de Nederlandse overheid dan tot nu toe bekend. Het bedrijf, dat de afgelopen anderhalf jaar zwaar getroffen is door de coronacrisis, kreeg naast leningen en garanties ter waarde van 3,4 miljard euro ook uitstel van belastingen van 1,371 miljard euro, meldt NRC op basis van eigen onderzoek. De totale toegezegde en uitgekeerde overheidssteun aan de KLM Groep komt daarmee uit op bijna 6,5 miljard euro.

23.08

Alsnog streep door Limburgse carnavalsevenementen na noodkreet ziekenhuizen

Carnavalsevement Oad òp Nuj in Heerlen, dat gepland stond voor komende woensdagavond, gaat alsnog niet door. Dat bevestigt burgemeester Roel Wever van de stad, meldt De Limburger. Ook in Kerkrade gaat een evenement niet door. Heerlen en Kerkrade geven daarmee gehoor aan een noodkreet van de Limburgse ziekenhuizen.

Carnaval in Limburg anno 2017 (foto: ANP 2017/Diana Scheilen).
Carnaval in Limburg anno 2017 (foto: ANP 2017/Diana Scheilen).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!