Efteling houdt zich wél aan de regels, stelt gemeente Loon op Zand

8 november 2021 om 21:02 • Aangepast 16 november 2021 om 12:23
nl
De Efteling doet haar best om zich aan de regels te houden. Dat stelt de coronawoordvoerder van de gemeente Loon op Zand, de gemeente waar Kaatsheuvel onder valt. De 4D-bioscoop Fabula is geen bioscoop en voorstelling Raveleijn is geen theater, vindt de Efteling. En de gemeente staat toe dat het pretpark niet controleert op QR-codes. Zorgminister Hugo de Jonge denkt hier echter anders over.
Profielfoto van Noël van Hooft
Geschreven door

Sinds een aantal weken is het verplicht om de coronacheck te controleren in de bioscoop, het theater en de horeca. Sinds zaterdag is daar onder andere het terras bijgekomen.

Maar in de Efteling, waar het laten zien van een QR-code bij binnenkomst niet verplicht is, wordt alleen in een aantal horecagelegenheden om de QR-code gevraagd. Ook sommige terrassen zijn zonder corona-app toegankelijk. Dat schrijft de Efteling allemaal ook zelf op haar website.

"De Efteling doet ontzettend haar best."

De gemeentewoordvoerder lijkt hier niet zo van op de hoogte te zijn. "In onze ervaring doet de Efteling ontzettend haar best om zich aan de regels te houden. Keer op keer wordt daar echter door iedereen aan getwijfeld."

De burgemeester, die verantwoordelijk is voor de handhaving van de coronaregels, wil dan ook niet ingaan op een interviewverzoek.

De woordvoerder benadrukt dat vooralsnog alles in de Efteling een attractie is. ‘"De 4D-bioscoop is geen bioscoop. De enige overeenkomst is een film op een doek. De definitie van een bioscoop is veel meer dan dat."

"Als bezoeker is dat verschil niet altijd even duidelijk."

En op de vraag hoe het zit bij de terrassen reageert de woordvoerder dat het bij de Efteling soms moeilijk vast te stellen is of het wel om een terras gaat. "Je hebt bankjes en zitjes die niet bij een horecagelegenheid horen en dus formeel geen terras zijn. Als bezoeker is dat verschil niet altijd even duidelijk."

"Wij als gemeente controleren aangekondigd en onaangekondigd de Efteling op het naleven van de regels. En dat doen ze goed. Soms gaat er wel iets fout, maar dat ligt dan aan de bezoekers."

Het is niet de eerste keer dat de Efteling in opspraak komt als het gaat om het naleven van coronamaatregelen. In de zomer van 2020 werd het op veel plekken veel te druk in het attractiepark en was anderhalve meter afstand onrealistisch.

En tijdens de Winter Efteling werd er gehost, iets wat toen volgens de regels niet was toegestaan. De gemeente Loon op Zand heeft het pretpark toen formeel gewaarschuwd.

LEES OOK:

Hugo de Jonge: Efteling overtreedt regels en moet ook QR-code scannen

Hoe (on)realistisch is anderhalve meter in de Efteling? Proef op de som

Hossende mensen houden geen afstand in De Efteling, pretpark schrikt van ophef

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.