Medewerkers Jeroen Bosch Ziekenhuis mogen werken met coronabesmetting

8 november 2021 om 11:17 • Aangepast 9 november 2021 om 11:14
nl
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch zegt in 'zeer incidentele gevallen' medewerkers die besmet zijn met corona toch te laten doorwerken, als anders bepaalde zorg in het gedrang komt.
Profielfoto van Janneke BoschProfielfoto van ANP
Geschreven door

Het ziekenhuis reageert op een artikel in het Brabants Dagblad van maandag. De krant schrijft dat een radioloog van het ziekenhuis na een positieve coronatest toch doorwerkt.

Verklaring
Het ziekenhuis bevestigt de casus niet expliciet, maar meldt in een verklaring wel dat medewerkers met een coronabesmetting in sommige gevallen toch door mogen werken 'omdat het uitvallen van de desbetreffende medewerker ervoor zorgt dat wij bepaalde noodzakelijke zorg niet meer kunnen voortzetten'.

Voorwaarde is wel dat de veiligheid van patiënten en medewerkers gegarandeerd is. "Bijvoorbeeld als er sprake is van een laag besmettingsrisico en iemand in volledige afzondering zijn of haar werk kan doen."

Laag besmettingsrisico
"Onlangs hebben wij deze keuze moeten maken", aldus het ziekenhuis. "In deze specifieke situatie hadden we anders moeten ingrijpen in het borstkankerprogramma en afspraken met patiënten moeten afzeggen." Daarom is het ziekenhuis afgeweken van de richtlijnen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat voorschrijft dat iemand die positief getest is thuis moet blijven.

"Er was hier sprake van laag besmettingsrisico en er is in volledige afzondering gewerkt", aldus het ziekenhuis. "Onder deze voorwaarden mag iemand die onmisbaar is voor de continuïteit van zorg komen werken. Uiteraard alleen met persoonlijke beschermingsmiddelen zoals een medisch mond-neusmasker." Het is niet duidelijk of de radioloog in kwestie gevaccineerd is.

In de krant meldt een anonieme medewerker van het ziekenhuis zich onveilig te voelen, omdat de besmette radioloog doorwerkt. Het ziekenhuis laat weten het 'vervelend' te vinden 'dat medewerkers zich in dit geval onveilig hebben gevoeld'. "De veiligheid van onze medewerkers én onze patiënten staat te allen tijde voorop. We besteden hier vandaag op de afdeling opnieuw aandacht aan."

ROAZ-standpunt
Het Regionaal Orgaan Acute Zorg (ROAZ) benadrukt dat medewerkers laten doorwerken met een coronabesmetting, niet gebruikelijk is in de Brabantse ziekenhuizen. "De RIVM-richtlijnen zijn helder, daar wijken we niet van af. Als het Jeroen Bosch Ziekenhuis daar wel van afwijkt, dan ligt dat bij hen."

Water aan de lippen
NU91, de beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden vindt het "zeer onwenselijk" dat zorgmedewerkers die positief zijn getest op corona toch gaan werken. "Zowel voor de medewerkers als voor patiënten wil je dit niet", zegt Michel van Erp van de beroepsorganisatie.

Dat een medewerker van het JBZ doorwerkt met een besmetting, geeft volgens Van Erp ook aan hoe hoog de druk op de zorg is. "Het water staat de zorg aan de lippen. En we gaan nog steeds voorbij aan het echte probleem en dat is dat er te weinig zorgprofessionals zijn. Daar wordt gewoon te weinig in geïnvesteerd", aldus Van Erp van de beroepsorganisatie. "Er moet structureel iets gedaan worden om zorgmedewerkers te behouden."

LEES OOK: Kan de Elfde van de Elfde wel doorgaan? Dit vinden de deskundigen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.