Inspectie begrijpt wel dat besmette ziekenhuismedewerker wordt ingezet - Omroep Brabant

Inspectie begrijpt wel dat besmette ziekenhuismedewerker wordt ingezet

8 november 2021 om 17:53 • Aangepast 9 november 2021 om 17:46
nl
De gezondheidsinspectie begrijpt het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch, dat een met corona besmette medewerker onder strenge voorwaarden heeft laten doorwerken omdat er anders te weinig menskracht zou zijn. De inspectie ziet dat het voor het ziekenhuis 'een enorm lastige afweging' is. Ze heeft begrip 'voor de afwegingen van het bestuur in deze concrete situatie'.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

Alle zorgverleners die positief getest zijn, moeten zich houden aan de voorschriften om daarmee de verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk te beperken, benadrukt de inspectie.

Tegelijk staat door uitval van personeel de continuïteit van de individuele patiëntenzorg onder druk, aldus de organisatie, en is het voor sommige patiënten erg belangrijk dat deze zorg doorgaat. In uitzonderingssituaties is het daarom mogelijk om af te wijken van de voorschriften en richtlijnen, stelt de inspectie.

De inspectie heeft maandag contact gehad met de raad van bestuur van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. "De raad van bestuur heeft onderbouwd dat hij enerzijds de veiligheid van patiënten en medewerkers voldoende kan garanderen en anderzijds op deze wijze de zorg zo toegankelijk mogelijk kan houden."

'Aan de zorgwerkgever'
Het ministerie van Volksgezondheid zegt dat het "in principe" niet is toegestaan dat mensen door blijven werken als zij corona blijken te hebben. "Tegelijkertijd zien we momenteel een grote druk op de zorg, in uitzonderlijke gevallen kan dit tot conflicterende plichten vanuit de zorgwerkgever leiden. Het is aan de zorgwerkgever om hierin een zorgvuldige afweging te maken", aldus een woordvoerster.

Mensen die corona hebben moeten thuis blijven, om zo verspreiding van het virus tegen te gaan, aldus het departement. "Gaan werken maar ook bijvoorbeeld gebruikmaken van het ov horen hier niet bij. Daarnaast geldt voor werkgevers, op basis van arbeidswetgeving, de plicht om voor een veilige werkomgeving te zorgen zodat alle werknemers veilig hun werk kunnen doen."

Maar een zorgverlener moet wettelijk ook goede zorg verlenen, zegt het ministerie. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis meldde maandag dat er anders, in deze specifieke situatie, in het borstkankerprogramma had moeten worden ingegrepen en er afspraken met patiënten hadden moeten worden afgezegd.

Laag besmettingsrisico
"Onlangs hebben wij deze keuze moeten maken", stelt het ziekenhuis. "In deze specifieke situatie hadden we anders moeten ingrijpen in het borstkankerprogramma en afspraken met patiënten moeten afzeggen." Er was volgens het ziekenhuis inderdaad sprake van laag besmettingsrisico. Ook heeft het personeelslid in volledige afzondering gewerkt . Het is niet duidelijk of de radioloog in kwestie gevaccineerd is.

In het Brabants Dagblad meldde een anonieme medewerker van het ziekenhuis zich onveilig te voelen, omdat de besmette radioloog doorwerkt. Het ziekenhuis liet eerder op de dag weten dit 'vervelend' te vinden en daarom op de afdeling aandacht te besteden aan de kwestie.

LEES OOK: Medewerkers Jeroen Bosch Ziekenhuis mogen werken met coronabesmetting

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.