Tweelingbroers André en Erik juichen in Italië voor Jeffrey Herlings

10 november 2021 om 12:07 • Aangepast 10 november 2021 om 14:16
nl
Al vele jaren volgen de tweelingbroers André en Erik van Lijssel uit Nuland (66) de Grand Prix motorcross op de voet, maar nog nooit waren ze bij de laatste wedstrijd van het seizoen. Woensdag wel, want deze keer is het superspannend. Op de slotdag kan hun favoriet Jeffrey Herlings in het Italiaanse Mantova voor de vijfde keer wereldkampioen worden. “Als da rugske van hem krom gaat, lukt da!’
Profielfoto van Ronald Strater
Geschreven door
Ronald Strater

André en Erik hebben vroeger zelf ook door het mulle zand gecrost. Erik zelfs met Peter Herlings, de vader van Jeffrey. Al een tijdje kijken de pensionados alleen nog maar naar motorcross. De twee vrienden zijn deze keer vol goede moed naar Italië afgereisd om ‘The Bullet’ de wereldtitel te zien pakken.

"Hij is de sterkste van het veld", zegt André. "Dus als hij geen fouten maakt, moet dat lukken. Maar deze baan ligt hem wel. Het is in tijden niet zo spannend geweest. Zelfs wij voelen de spanning."

"Als de rug van Herlings krom gaat, dan komt het wel goed met hem", zegt Erik vol overtuiging. "Nergens aan denken en gas er op!"

Wachten op privacy instellingen...
"We hebben hier in de kerk een kaarsje aangestoken voor Jeffrey."

Ruim voor de eerste manche van de MXGP begint, hebben André en Erik zich tussen het publiek genesteld. Ze blikken met hun vrouwen Greet en Janny nog even terug op de reis naar Mantova. "We moesten op het vliegveld bijbetalen voor de bagage", moppert Erik nog een beetje na. Al was dat snel vergeten volgens André. "We zijn gister nog lekker doorgezakt in de kroeg met allemaal Brabanders. Dat was best gezellig."

"Wij zaten eigenlijk in Spanje en toen belden ze of we ook mee wilden gaan", zegt Greet. "Nou, dit is een mooi uitje hoor, dus daar hoefden we niet over na te denken." Janny bevestigt dit alleen maar. Nee hoor, dit is helemaal geen moetje voor ons. Het is de spanning, he. We zijn de laatste dagen hier ook in de kerk geweest om kaarsjes aan te steken voor Jeffrey. Dat hij maar mag winnen."

"Zelfs wij voelen de spanning hier oplopen."

Op het circuit in Mantova worden twee manches verreden van dertig minuten plus twee rondes. Wint Herlings beide manches, dan is hij wereldkampioen. Lukt dat niet, dan is hij afhankelijk van de prestaties van concurrent Romain Febvre, die aan een eerste en een tweede plek genoeg heeft om de WK-titel te pakken. "Het is echt in geen tijden zo spannend geweest", zegt André. "Zelfs wij voelen de spanning. Als hij de eerste manche wint, heeft hij het nog volledig in eigen hand."

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.