Liveblog

Coronanieuws: horeca in Breda op tijd dicht, 2182 besmettingen

14 november 2021 om 08:46 • Aangepast 22 november 2021 om 14:52
nl
In dit liveblog houden we je zondag op de hoogte van het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de coronacrisis. In Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • 25 horecazaken waren zaterdag ook na acht uur 's avonds nog open in Breda.
  • In heel Nederland kwamen er ruim 12.000 besmettingen bij. In Brabant waren er dat 2182.
  • Experts: 'Alle maatregelen loslaten kan niet meer'.
  • Bruls snapt burgemeester Depla van Breda die horeca langer openliet.

Liveblog

22.50

Dit liveblog is afgesloten

20.40

Horecazaken in Breda sluiten zondag op tijd de deuren

Zoals vooraf aangekondigd, leken de meeste horecazaken in het centrum van Breda zich zondagavond wel aan de nieuwe coronaregels te houden. Tijdens een rondgang langs de Grote Markt, de Havermarkt en de Haven was te zien dat cafés en restaurants om 20.00 uur de deuren sloten.

Terrassen werden opgeruimd, binnen gingen de lichten aan en mensen dronken hun drankje na de laatste ronde en vertrokken.

Een dag eerder bleven 25 horecazaken in de Brabantse stad uit protest tegen de nieuwe maatregelen langer open. Een woordvoerder van de afdeling Breda van Koninklijke Horeca Nederland zei zondag al dat de zaken nu zouden sluiten. Dinsdag is er overleg van KHN met demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en demissionair minister Stef Blok van Economische Zaken en Klimaat. Als daar niks uitkomt, volgen er volgens de woordvoerder van KHN Breda mogelijk weer acties.

In verband met de huidige opleving van het coronavirus, moeten restaurants en cafés sinds zaterdag om 20.00 uur de deuren sluiten.

20.00

Halsema: verdeeldheid helpt ons niet

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema roept in een videoboodschap Amsterdammers op verdraagzaam te zijn nu de coronamaatregelen zijn aangescherpt. Verdeeldheid helpt niet, zegt ze. "Het virus trekt zich weinig aan van conflict. Het gedijt er juist op als we minder solidair worden met de mensen die voor ons de strijd met corona aanbinden."

Volgens de burgemeester krijgen artsen en verpleegkundigen al te lang geen adempauze en hebben handhavers vaker te maken met agressie. "Dat moeten we niet willen."

15.25

2182 besmettingen in Brabant

In Brabant zijn sinds zaterdag 2182 nieuwe coronabesmettingen geteld, zo blijkt uit de dagelijkse cijfers van het RIVM.

Wachten op privacy instellingen...
15.20

Ruim 12.000 nieuwe coronagevallen, effect van storing onduidelijk

Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 12.052 positieve coronatests geregistreerd. Dat cijfer kan vertekend zijn. GGD GHOR Nederland liep zaterdag vertraging op bij het doorgeven van testuitslagen aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De vertraging kwam door een storing bij een leverancier van de GGD'en. Die storing was in de loop van zaterdag verholpen, maar het effect ervan is ook in de komende dagen mogelijk zichtbaar in de dagelijkse cijfers.

Het aantal van 12.052 is iets lager dan de voorgaande dagen, maar voor een zondag is het bijzonder hoog. Sinds het begin van de epidemie is er maar één zondag geweest met nog meer positieve tests: 20 december vorig jaar. Op die dag meldde het RIVM net geen 13.000 nieuwe gevallen. Tot deze week was dat het dagrecord voor Nederland.

Doordat het aantal positieve tests hoger ligt dan op de vorige zondagen, blijft het gemiddelde oplopen. In de afgelopen zeven dagen meldde het RIVM 94.252 positieve tests, gemiddeld 13.465 per dag. Dat is een nieuw record.

Het gemiddelde stijgt voor de 45e achtereenvolgende dag. De laatste keer dat het gemiddelde zo lang onafgebroken omhoog ging, was in september en oktober vorig jaar, aan het begin van de tweede golf. Toen steeg het gemiddelde 57 dagen op rij.

14.07

Ziekenhuisbaas Berden is blij met de lockdown

"De overheid had beter eerder met strengere coronamaatregelen kunnen komen", vindt de ziekenhuisdirecteur. "Maar dat er maatschappelijk veel weerstand tegen is, dat is begrijpelijk. In het bedrijfsleven zijn mensen echt bedreigd in hun voortbestaan."

Bart Berden is voorzitter van het Regionaal Overleg Acute Zorg van de samenwerkende ziekenhuizen in Brabant en bestuursvoorzitter van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. In het Omroep Brabant-programma KRAAK geeft hij zijn visie op de gedeeltelijke lockdown, die sinds zaterdag geldt.

LEES OOK: Ziekenhuisbaas Berden is blij met de lockdown: 'Maar wel wat laat'

14.06

Meer dan 1800 coronapatiënten in de ziekenhuizen

De Nederlandse ziekenhuizen behandelen momenteel 1863 coronapatiënten, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat is opnieuw een stijging ten opzichte van een etmaal geleden, toen er nog 1790 mensen met corona een ziekenhuisbed bezet hielden.

Op de intensive cares liggen momenteel 377 ernstig zieke mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn per saldo 12 patiënten meer dan een dag eerder. Er werden 32 nieuwe mensen met corona opgenomen op de ic's, maar doordat er ook mensen overleden of de afdeling verlieten, nam het totaal aantal opgenomen patiënten minder hard toe.

13.54

Horeca overlegt met minister

Koninklijke Horeca Nederland voert komende dinsdag overleg met demissionair minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Ook demissionair minister Stef Blok van Economische Zaken en Klimaat schuift bij dat overleg aan, liet KHN zondag weten.

"In dit overleg willen we kijken naar smart solutions, hoe maatregelen eventueel beter of slimmer kunnen worden gemaakt en toegepast én uiteraard naar de financiële compensatie", zei een woordvoerster van KHN. "Zo pleit KHN voor het inloop tot 20.00 uur-model', waarbij gasten slechts tot 20.00 uur bij een horecagelegenheid naar binnen mogen. Gasten die dan binnen zijn, mogen zo lang blijven als de oorspronkelijke sluitingstijd. Een slimme maatregel, waarbij het kroeghoppen wordt voorkomen en de uitstroom over de avond wordt verspreid."

13.02

25 horecazaken ook na acht uur 's avonds nog open in Breda

In Breda zijn zaterdagavond in totaal 25 horecazaken ook na acht uur 's avonds nog opengebleven. Dat blijkt volgens de gemeente Breda uit waarnemingen door handhavers. De Bredase horeca kreeg van burgemeester Paul Depla een uur extra, tot negen uur, de ruimte voor het maken van een statement tegen de nieuwe coronabeperkingen. Maar na die tijd moesten ze van de burgemeester toch echt hun deuren sluiten.

12.27

Onverminderd druk bij bellijn coronatests GGD

Het is onverminderd druk bij het callcenter van de GGD waar mensen naartoe kunnen bellen voor een coronatestafspraak. Van zondag 08.00 uur tot 12.00 uur zijn er 47.000 afspraken ingepland, laat koepelorganisatie GGD GHOR Nederland weten. Dat zijn ongeveer evenveel afspraken als een week geleden op hetzelfde tijdstip, maar twee keer zoveel als twee weken geleden, aldus de organisatie.

11.20

Testen voor Toegang bij de Efteling

Bezoekers van de Efteling die geen QR-code kunnen laten zien, kunnen zich op het parkeerterrein van het attractiepark laten testen voor toegang. De mogelijkheid om te Testen voor Toegang op het parkeerterrein is een initiatief van de gemeente Loon op Zand. Niet alleen bezoekers van de Efteling kunnen zich er laten testen op corona, maar ook inwoners van de gemeente.

De test is, zoals alle Testen voor Toegang-testen, gratis en de uitslag is tussen vijftien en dertig minuten binnen. Voor de test moet een afspraak worden gemaakt via de website testenvoortoegang.nl.

11.05

'Eerste avond met nieuwe regels goed verlopen'

Volgens burgemeester Annemarie Penn van Maastricht hebben hogere boetes voor ondernemers die zich niet aan de regels houden weinig zin. "Zware straffen helpen bij zware criminaliteit", aldus de burgmeester en voormalig strafrechter bij WNL op Zondag. In gesprek blijven met de horeca is volgens haar beter. "We gaan uit van eigen verantwoordelijkheid."

Gemeenten controleren, maar overal zijn tekorten aan handhavers en politie. "We krijgen het niet waterdicht geregeld, dat gaat niet lukken in dit land." Het merendeel van de mensen houdt zich bovendien goed aan de regels, vindt ze. Dat benadrukte ook voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls in hetzelfde programma. De eerste avond met de nieuwe openingstijden is volgens hem 'in het algemeen' goed verlopen. Zeker 'gezien de snelheid waarmee alles moet en de onvrede die eronder sluimert'.

10.50

Bruls snapt burgemeester Depla van Breda die horeca langer openliet

Voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls heeft begrip voor de keuze van burgemeester Paul Depla van Breda om de horeca in zijn stad zaterdagavond na acht uur open te laten blijven. Bruls, zelf burgemeester van Nijmegen, snapt dat je 'als burgemeester moet roeien met de riemen die je hebt', zei hij bij WNL op Zondag.

Burgemeester Paul Depla van Breda.
Burgemeester Paul Depla van Breda.

Hij heeft zaterdagavond nog contact gehad met Depla, zo vertelde hij in het tv-programma. Aanleiding voor de keuze van Depla was volgens hem 'een combinatie van veel ondernemers die zeggen: ik doe het niet om 20.00 uur en een drukke dag.' 's Middags moest er al veel politie worden ingezet vanwege demonstraties tegen Zwarte Piet in de stad.

Volgens Bruls was er niet genoeg politiecapaciteit meer over om 's avonds alle kroegen in één keer dicht te laten gaan. "Fraai is het niet", aldus Bruls. Inmiddels heeft een advocaat uit Nootdorp aangifte gedaan tegen Depla vanwege zijn besluit om zaterdagavond niet in te grijpen.

LEES OOK: Aangifte tegen burgemeester Depla van Breda voor opruiing en negeren corona

10.20

Duitsland passeert grens van vijf miljoen coronabesmettingen

Het aantal coronabesmettingen dat Duitsland heeft vastgesteld sinds het begin van de pandemie is de vijf miljoen gepasseerd. Het RKI, de Duitse tegenhanger van het RIVM, maakte zondag melding van 33.498 nieuwe coronagevallen.

Duitsland ziet het aantal besmettingen de afgelopen weken weer snel oplopen. Daardoor neemt ook de druk op de zorg toe. Het Duitse blad Der Spiegel heeft bericht dat het Duitse leger nog eens 12.000 militairen wil inzetten voor ondersteunende taken. De troepen kunnen bijvoorbeeld assisteren bij het vaccineren en testen van mensen.

08.00

Experts: 'Alle maatregelen loslaten kan niet meer'

Gaat een hogere vaccinatiegraad en natuurlijke immuniteit genoeg zijn om volgend najaar alle coronamaatregelen los te laten? Deze vraag legde de NOS voor aan een aantal experts. Nee, denken de meesten. "We hebben weinig voorbeelden van het succesvol uitroeien van een luchtweginfectie", stelt epidemioloog Luc Coffeng. Infectieziekten-modelleur Marino van Zelst is nog pessimistischer: "Ik ben er nog niet van overtuigd dat het virus alleen in het najaar zal oplaaien. Ook in de zomer zou dat nog kunnen gebeuren."

Beiden gaan er inmiddels vanuit dat we volgend najaar opnieuw met een coronagolf te maken krijgen. De meeste andere experts die de NOS sprak, zijn dat met hen eens. "Ik zou niet weten waarom niet", aldus epidemioloog Alma Tostmann. "En zo'n golf leidt uiteindelijk altijd tot een golf aan ziekenhuisopnames."

06.10

Bonaire voert nieuwe coronamaatregelen in

Bonaire heeft nieuwe maatregelen aangekondigd nu het aantal coronabesmettingen oploopt. Vanaf maandag mogen niet meer dan 25 personen in een ruimte bijeenkomen voor een privé-bijeenkomst. Tot nu toe gold een limiet van vijftig personen. Doel is besmettingen in binnenruimtes zoals thuis, op school of op het werk tegen te gaan.

De afgelopen weken zijn veel mensen op dit soort plekken besmet geraakt, heeft gezaghebber Edison Rijna zaterdagmiddag (lokale tijd) bekendgemaakt. Bonaire heeft te maken met een stijging van het aantal besmette personen. Zaterdag lag het aantal op 156, tien dagen eerder was dat nog 105. Daarmee telt het eiland, dat ruim 20.000 inwoners heeft, relatief veel besmettingen.

01.00

Vijftien arrestaties bij rellen in centrum Leeuwarden

De politie heeft zaterdagavond vijftien relschoppers gearresteerd in het centrum van Leeuwarden. Ook werd bij het gerechtsgebouw in de Friese hoofdstad de ME ingezet om een grote groep mensen te verdrijven die onder meer met vuurwerk gooiden.

Toen om 20.00 uur de cafés sloten, verzamelden honderden zingende en feestende mensen zich voor het gerechtsgebouw. Ze hielden geen 1,5 meter afstand en staken ook zwaar vuurwerk af. Eerder hadden horeca-ondernemers aangegeven de deuren niet te zullen sluiten om 20.00 uur. Maar na een gesprek met de burgemeester van Leeuwarden, Sybrand van Haersma Buma, gingen de cafés toch dicht. De horeca-ondernemers die open zouden blijven, riskeerden een dwangsom van 10.000 euro.

In Breda beleven de kroegen zaterdagavond massaal open na acht uur. De gemeente greep niet meteen in.

LEES OOK: Gemeente Breda grijpt niet meteen in: 'Vanavond mag horeca statement maken'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!