Video

Gerben en Rachel runnen piratenzender Radio Favoriet vanuit hun schuurtje

16 november 2021 om 19:00 • Aangepast 17 november 2021 om 08:39
nl
Wat is de overeenkomst tussen worstenbroodjes en radiopiraten? Ze horen allebei bij het immaterieel cultureel erfgoed. Toch zijn radiopiraten zijn een stuk minder dik gezaaid dan de Brabantse lekkernij. Radio Favoriet in Standdaarbuiten is een van de laatst overgebleven illegale zenders in West-Brabant.
Profielfoto van Robert te VeeleProfielfoto van Erik Peeters
Geschreven door

Vader Gerben (54) en dochter Rachel Hellemons (19) zijn de drijvende krachten achter Radio Favoriet. Ze zijn radiopiraten in hart en nieren. “Er zitten nog redelijk wat piratenzenders in het oosten en noorden van het land. Hier in Brabant zijn er bijna geen piraten meer”, legt Gerben uit.

Vader en dochter verzorgen wekelijks een live-uitzending vanuit de studio in het schuurtje achter hun huis. In de professioneel ingerichte ruimte valt het oog meteen op een kast met een indrukwekkende hoeveelheid singeltjes, keurig gerangschikt op alfabetische volgorde. Gerben: “Ik heb er duizenden en wat hier staat, is nog maar een klein gedeelte.”

"Plaatjes klinken gewoon mooier."

Volgens de radiomaker beslaat de collectie voor een groot deel Nederlandstalige muziek die elders nauwelijks nog te horen is. “We vechten al jaren om de oude Nederlandse producten op de radio te krijgen. Er zijn commerciële stations die dat ook proberen te doen, maar dat lukt ze niet. Vandaar dat wij de muziek draaien die de mensen graag willen horen.”

De draaitafels worden dan ook intensief gebruikt door vader en dochter. “Plaatjes klinken gewoon mooier dan muziek vanuit de computer”, zegt Rachel terwijl ze geroutineerd de microfoon naar zich toe trekt voor de volgende aankondiging. “Je bent ook lekker bezig met singeltjes. Anders zit je tijdens een nummer alleen maar een beetje voor je uit te staren. Daar is toch niks aan”, vult Gerben aan.

"Vroeger zat de zender in een sigarenkistje."

Hij werd in het verleden weleens opgepakt. Maar door de boetes is Gerben voorzichtig geworden. In de studio is er dan ook geen zender meer te bekennen. Radio Favoriet streamt hier vandaan de programma’s via internet. “Hoe het signaal in de ether komt, is mij een raadsel”, lacht Gerben.

In de jaren zeventig en tachtig werden radiopiraten uit de lucht gehaald omdat ze het luchtverkeer stoorden. “In die tijd hadden we nog een sigarenkistje waar een zender in was gebouwd. Tegenwoordig is de apparatuur zo professioneel dat storingen uitgesloten zijn. Het is allemaal apparatuur die afgeregeld en onderhouden wordt door bedrijven”, legt Gerben uit.

"Een beetje rebellen past wel bij mij."

Toch wil hij de spanning en sensatie van het piratenbestaan graag inruilen voor een officiële zendmachtiging. “Daar ben ik mee bezig. Ik heb een aanvraag ingediend en ik hoop dat het gaat lukken.” Rachel vindt het juist wel leuk dat het nu nog illegaal is. “Een beetje rebelleren past wel bij mij. Maar het gaat mij om de muziek en dat ik samen met papa een leuke hobby heb.”

Gerben en Rachel zijn iedere zondagmorgen live te beluisteren met hun programma ‘Vader en Dochter Combinatie’. Rachel: “Het is in principe van negen tot twaalf. Maar als we het gezellig hebben, gaan we gewoon wat langer door. Dat kan wanneer je je eigen zender hebt.”

Het Agentschap Telecom spoort illegale zenders op en haalt er ieder jaar enkele uit de lucht. Onder meer omdat ze nood- of luchtvaartfrequenties kunnen verstoren. Omdat de ruimte in de ether beperkt is, moeten legale zenders betalen om te mogen uitzenden. De boete voor een illegale zender is 2500 euro, maar kan oplopen tot 15.000 euro.

Radio Favoriet zendt uit op 105.6 FM (foto: Erik Peeters).
Radio Favoriet zendt uit op 105.6 FM (foto: Erik Peeters).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.