Video

Basisscholen reageren geschokt op vernielingen: 'Overal stoeptegels'

22 november 2021 om 10:03 • Aangepast 22 november 2021 om 14:25
nl
Meerdere scholen in de Roosendaalse wijk Langdonk zijn zondagavond het slachtoffer geworden van vernielingen. Een brand in een klaslokaal, kapotte ramen door stoeptegels en stenen en een verkeersbord die tegen een school werden gegooid. Het verdriet bij de scholen is groot. "Kinderen kunnen er al helemaal niks aan doen."

Jan Veenker, de directeur van Stichting OBO waar verschillende basisscholen in Roosendaal onder vallen, reageert geschrokken op de vernielingen en brand bij de scholen in zijn stad. "Basisschool De Gezellehoek waar brand is gesticht was net pas verbouwd. We zijn echt heel erg geschrokken. Gelukkig is de brand beperkt gebleven tot één lokaal."

De Gezellehoek is vandaag dicht maar de leraren komen deze ochtend al vroeg bij elkaar. Er vloeien tranen en er wordt geknuffeld. "We moeten nu het gebouw gaan schoonmaken zodat alle roetdeeltjes weg zijn en de school weer veilig is", vertelt Veenker. Tot die tijd blijft de school gesloten. De hoop is dat in de loop van de week de leerlingen weer les kunnen krijgen.

"Er zijn stenen tegen de school gegooid."

Het is deze maandagochtend ook puinruimen voor de ingang van basisschool De Kroevendonk. "Bij ons zijn stenen tegen de school gegooid", vertelt directeur Teun Dekker. Er missen stoeptegels uit de bestrating en overal liggen stukken stoeptegel en glas. En zelfs een verkeersbord werd van een paal gerukt en tegen de school gegooid. "Even de schade opnemen, alles opruimen en dan weer fijn lesgeven", zegt hij optimistisch.

Vergeleken met de school verderop waar brand werd gesticht, valt het op De Kroevendonk nog mee. Maar geschrokken zijn ze er wel. "Als je het ergens niet mee eens bent, prima. Maar ik snap niet dat je moet gaan rellen en al helemaal niet dat je een school gaat vernielen. Kinderen kunnen er al helemaal niks aan doen", zegt Dekker.

De school zit vanwege een tijdelijk gebouw aan de Elisadonk in Roosendaal. De plek waar het vorig jaar al misging met rellende jongeren, vernielingen, zwaar vuurwerk en brandstichtingen. Daarom is rond de school al een hek geplaatst. "Er is een hoop door de gemeente gedaan. Dat is netjes", vertelt de directeur. "Een paar mensen doen vervelend. Die verzieken de boel. We moeten samen de wijk opbouwen."

LEES OOK:

Bewoners verafschuwen onrust in Roosendaal: 'Schieten zoals in Rotterdam'

Onrust in Roosendaal: school dicht na brand, 15 jongeren opgepakt

Vuurwerkoverlast in beruchte Roosendaalse wijk, diverse aanhoudingen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.