Liveblog

Coronanieuws: ic's over tien dagen in code zwart volgens Diederik Gommers

23 november 2021 om 07:37 • Aangepast 24 november 2021 om 10:49
nl
In dit liveblog hielden we je dinsdag op de hoogte van het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de coronacrisis. In Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Hoofd van de Vereniging voor Intensive Care waarschuwt: over tien dagen zitten de ic's in code zwart
  • Er komt mogelijk een vervroegde persconferentie met nieuwe maatregelen.
  • Vanaf woensdag 24 november is de 1,5 meter afstand weer plicht.
  • Er kwamen 3886 coronabesmettingen bij, dat is het hoogste aantal ooit in onze provincie.
  • Een nieuw record in de Brabantse weekcijfers: 23.643 nieuwe besmettingen.

Liveblog

23.00

Dit liveblog is gesloten.

22.37

Coalitie wil loonsteun terug als coronamaatregelen langer duren

Als de coronamaatregelen langer dan drie weken duren, moeten bedrijven volgens de coalitiepartijen ook een beroep kunnen doen op loonsteun van de overheid. Veel experts verwachten dat die coronamaatregelen inderdaad langer gaan duren. "In dat geval moet de loonsteun terugkomen en uitstel van belasting weer mogelijk worden'', zegt VVD'er Thierry Aarsten.

VVD, D66, CDA en ChristenUnie willen de terugkeer van de zogenoemde NOW-regeling.

21.54

Gommers waarschuwt: over tien dagen zitten we in code zwart als het zo doorgaat

Over tien dagen zitten de intensive care-afdelingen in 'code zwart', waarbij ziekenhuizen moeten besluiten wie ze nog kunnen helpen en wie niet. Dat zegt Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. "Ik denk dat er nu een momentum is om keiharde maatregelen te nemen en dat zo snel mogelijk", zegt hij tegen de Tweede Kamer. Hij zou Kamerleden eigenlijk bijpraten over 2G-bewijzen, maar volgens hem moeten er eerst veel strengere maatregelen voor iedereen komen.

"De uitstroom aan personeel is zo groot geweest dat we veel minder rek hebben, en dat we veel minder ic-capaciteit hebben", legt Gommers uit. "Dus de bedden staan er, de beademingsapparaten staan er, de monitoren zijn er, maar we missen de verpleegkundigen." Daarom kan de intensive care niet zo opschalen zoals het in de eerste golf deed.

20.18

Speciale site verzamelt aangiftes tegen Willem Engel

Er is een site opgericht waarop mensen aangifte kunnen doen tegen Viruswaarheid-voorman Willem Engel. De mensen achter de site willen dat er massaal aangifte gedaan wordt omdat Engel zich schuldig zou maken aan opruiing, het verspreiden van desinformatie over medicatie, donatiegeld gebruikt voor privégebruik en mensen opzet tegen de overheid.

Alle verzamelde aangiftes worden volgens de site aangeboden aan het Openbaar Ministerie. 'Men zal de aangifte toetsen en (naar verwachting) doorzetten naar de politie, welke onderzoek zal doen', staat op de site. Of dit ook werkelijk gaat gebeuren is de vraag.

18.42

Woensdag beslissing over vervroegde persconferentie

Het demissionaire kabinet bespreekt woensdag vermoedelijk het vervroegen van de coronapersconferentie. Dat melden ingewijden naar aanleiding van berichtgeving van de Telegraaf. De persconferentie staat gepland voor volgende week vrijdag, maar gaat mogelijk naar het begin van die week.

Er is nog niets definitief besloten over het vervroegen van de persconferentie van premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge, laten bronnen weten. Maar het is "geen ondenkbaar scenario", zo is ook te horen.

Woensdag komen de meest betrokken bewindslieden bij het coronadossier weer bijeen. Het Outbreak Management Team (OMT) komt vrijdag met een nieuw advies. Zondag zal er dan weer overleg zijn op het Catshuis. Dan kan er maandag of dinsdag weer een persconferentie worden gehouden.

18.35

Bijna kwart van iedereen die zich bij de GGD voor een test meldt, is positief

Bijna een kwart van alle mensen die naar een teststraat van de GGD gaan, heeft het coronavirus onder de leden. De regionale gezondheidsdiensten voerden vorige week een recordaantal van ruim 629.000 testen uit en dat bracht bijna 140.000 besmettingen aan het licht. Het betekent dat 22,2 procent van alle testen positief is. Ook dat is een record.

Het oude record van het percentage positieve tests heeft slechts één week standgehouden. Vorige week was 19,6 procent van alle bij de GGD geteste mensen besmet.

18.08

Meeste leraren voor tijdelijke schoolsluiting blijkt uit peiling

Medewerkers van basisscholen die hebben meegedaan aan een peiling van het EenVandaag Opiniepanel, zijn in meerderheid voor een tijdelijke sluiting van de scholen. In totaal deden 600 leraren, schooldirecteuren en andere basisschoolmedewerkers mee aan de peiling van het tv-programma. Van hen is 63 procent voor tijdelijke sluiting om het hoge aantal coronabesmettingen in het onderwijs tegen te gaan.

Ouders die aan dezelfde peiling meededen, zijn juist in meerderheid (61 procent) tegen het opnieuw sluiten van scholen. Ook het Outbreak Management Team (OMT) en het kabinet willen de scholen openhouden, in het belang van de leerlingen.

18.00

Mogelijk vrijdag al persconferentie

Volgens het Algemeen Dagblad komt er mogelijk een vervroegde persconferentie. Bronnen uit Den Haag meldden aan de krant dat die persconferentie misschien vrijdag al is. Woensdag wordt het kernteam van het kabinet door OMT-voorzitter Jaap van Dissel bijgepraat over de stand van zaken omtrent het coronavirus.

Oorspronkelijk staat er een persconferentie gepland op vrijdag 3 december. Maar premier Mark Rutte liet al weten dat als de cijfers zouden oplopen er eerder maatregelen konden komen.

17.55

Er is een speciale telefoonlijn voor mensen die twijfelen een prik te halen

Wie twijfelt over het nemen van een coronavaccinatie kan vanaf woensdag met een speciale telefoonlijn bellen. Het Erasmus MC in Rotterdam opent in samenwerking met huisartsen de Vaccinatie Twijfel Telefoon.

Sommige mensen twijfelen over het nemen van het vaccin omdat ze zwanger zijn, een allergie of auto-immuunziekte hebben. Die vragen gaan soms over zulke specifieke situaties , dat antwoorden niet te vinden zijn op de site van het RIVM. Ook wordt er veel 'foutieve informatie' verspreid over de coronavaccinaties, volgens initiatiefnemer van de telefoonlijn Robin Peeters.

17.43

Raad van State maakt zich zorgen over 'jojo-beleid met coronaregels'

De Raad van State waarschuwt het kabinet niet steeds coronaregels los te laten om ze daarna weer in te voeren. Een dergelijk "jojo-effect" leidt tot verwarring bij burgers, waardoor ze zich minder goed aan de coronaregels houden.

De belangrijkste juridische adviseur van de overheid begrijpt dat regels zo snel mogelijk worden losgelaten zodat de samenleving weer open kan. Maar als de cijfers vervolgens weer snel oplopen, moeten de regels weer worden teruggedraaid. Dit leidt niet alleen tot teleurstelling, maar tast ook de geloofwaardigheid van het kabinet aan, aldus de Raad van State. Het kan zelfs tot het tegenovergestelde effect leiden dat de druk op de zorg verder toeneemt.

17.41

Bijna alle boosteruitnodigingen bij ouderen bezorgd na storing PostNL

Zo goed als alle ouderen geboren in 1936 of eerder hebben de uitnodigingsbrief voor het zetten van hun boostervaccin binnen. Volgens PostNL kreeg "het gros" de brief vanuit het RIVM zaterdag al op de mat en is er dinsdag "nog een aantal" bezorgd. Dat is een vertraging van maximaal twee dagen, veroorzaakt door een storing bij het postbedrijf.

Sorteermachines van PostNL kampten eind vorige week met een storing. Daardoor liep de post voor verschillende regio's, met ook de uitnodiging voor de boosterprik, vertraging op.

17.31

Politie heeft voor handhaven 1,5 meterregel meer mensen nodig

De politie en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) hebben op korte termijn meer mensen nodig om te kunnen controleren of mensen zich houden aan de 1,5 meterregel. Dat zegt Gerrit van de Kamp, voorzitter van politiebond ACP, in reactie op het bericht dat het vanaf woensdag 24 november weer verplicht is om 1,5 meter afstand te houden.

17.05

GGD Hart voor Brabant breidt capaciteit vaccinatielocatie in Willem ll stadion uit

De boosterprik kan ook gezet worden bij de vaccinatielocatie in het Willem ll stadion. De boosterprik kan al gezet worden bij locaties in Boxtel, Veghel en Waalwijk. Aan het einde van de week kan deze dus ook gehaald worden in Tilburg.

16.43

Coalitie houdt apart debat over oplopende druk in de zorg tegen

De coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie willen geen apart debat over de verder oplopende druk in de zorg. SP-Kamerlid Maarten Hijink had daarom gevraagd omdat het volgens hem dreigt mis te gaan en hij kreeg steun van de voltallige oppositie. Maar de coalitie wil dat het onderwerp betrokken wordt bij een regulier coronadebat, waar het onder meer ook zal gaan over coronatoegangsbewijzen en de zogeheten 2G-maatregel. De vier partijen gaan ervan uit dat dit volgende week zal plaatsvinden.

16.33

Vanaf woensdag is 1,5 meter afstand houden weer verplicht

Het is vanaf woensdag 24 november weer verplicht om 1,5 meter afstand te houden. De politie en boa's kunnen daar weer op handhaven, meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid. Nu is 1,5 meter afstand houden nog een dringend advies. Het demissionaire kabinet had al aangekondigd dat het weer verplicht zou worden.

De verplichting geldt niet voor mensen die tot één huishouden behoren. Ook op plekken waar het coronatoegangsbewijs wordt gevraagd, is afstand houden niet verplicht. Er zijn ook plekken waar het niet goed mogelijk is om 1,5 meter uit elkaar te blijven. Daar kunnen andere maatregelen gelden, zoals een mondkapjesplicht.

16.28

Medewerkers Bravis ziekenhuis maken volop gebruik boosterprik

Veel medewerkers van het Bravis ziekenhuis maken gebruik van de boosterprik. Dinsdagochtend werden hier de eerste prikken gezet. ''Tot nu toe hebben we 1900 inschrijvingen'', zegt William Minderhoud, die het vaccineren coördineert. ''Vandaag zetten we 689 prikken en voor morgen zitten we op 550. Voor vijf december kan iedereen in Bravis zijn boosterprik hebben gehad.''

16.22

Gemeenten Altena en Helmond hebben laagste vaccinatiegraad

In Altena is 78 procent van de inwoners volledig gevaccineerd. In Helmond is dat 79 procent. De hoogste vaccinatiegraad ligt in de gemeente Alphen-Chaam. Daar gaat het om 94 procent.

Wachten op privacy instellingen...
16.10

Kijk in dit kaartje hoe hoog het aantal besmettingen zijn per honderdduizend inwoners in jouw gemeente

In Asten 100.000 inwoners gemiddeld de meeste besmettingen. Dat ligt daar op 261,6 besmette inwoners per 100.000 mensen. Ook de gemeentes Drimmelen, Reusel- Die Mierden en Goirle scoren behoorlijk hoog.

Wachten op privacy instellingen...
16.00

Minder nieuwe prikken tegen coronavirus gezet

Iets meer dan 100.000 mensen hebben zich vorige week laten vaccineren tegen het coronavirus. Dat is het laagste aantal in ongeveer een maand tijd. In de beide weken ervoor kregen telkens ongeveer 125.000 mensen een prik.

15.39

Vooral kinderen en hun ouders positief getest

Het coronavirus verspreidt zich vooral onder twee groepen: jonge kinderen en hun ouders. De meeste positieve tests afgelopen week waren onder 5- tot en met 14-jarigen en om 35- tot en met 44-jarigen. Het zijn schoolgaande kinderen en hun ouders, bevestigt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

In de afgelopen week zijn ruim 32.000 kinderen van 5 tot en met 14 jaar oud positief getest. Dat is 58 procent meer dan in de week ervoor. In de leeftijdsgroep van 35- tot en met 44-jarigen steeg het aantal gevallen met ruim 40 procent. In de groep ertussen, de jongeren en jonge volwassenen, was de toename veel kleiner.

15.29

Ook weekrecord in aantal nieuwe besmettingen

Ook de weekcijfers waren in Brabant nog nooit zo hoog als dinsdag. In totaal kwamen er 23.643 nieuwe besmettingen bij in één week. Voor het eerst meer dan 23.000. En ruim 54 procent meer dan een week eerder. Daarmee stijgt het aantal nieuwe besmettingen in Brabant harder dan het landelijk gemiddelde.

LEES OOK: Opnieuw een absoluut weekrecord: meer dan 23.000 besmettingen

15.26

Hoogste aantal coronabesmettingen ooit

In de afgelopen 24 uur zijn er meer coronabesmettingen dan ooit geregistreerd in Brabant. Het aantal besmettingen kwam in één dag uit op 3786. Nooit eerder waren het er zoveel.

Wachten op privacy instellingen...
15.22

Landelijk weer meer dan 23.000 nieuwe gevallen op een dag

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 23.039 positieve coronatests geregistreerd. Dat is vrijwel evenveel als een dag eerder. Het is de achtste dag op rij dat het dagelijkse cijfer boven de grens van 20.000 gevallen uitkomt.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg in de afgelopen dag 53 meldingen dat een coronapatiënt aan de gevolgen van de besmetting is overleden. In de afgelopen zeven dagen zijn 265 sterfgevallen geregistreerd.

15.07

Landelijk weer een absoluut weekrecord

Het coronavirus blijft zich razendsnel verspreiden. In de afgelopen week heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 153.957 positieve tests geregistreerd. Dat is een flinke aanscherping van het record van de week ervoor, toen er ruim 110.000 besmettingen aan het licht waren gekomen.

Nog een week eerder waren er bijna 77.000 nieuwe gevallen, dus het cijfer is in twee weken tijd verdubbeld. "De stijging houdt aan op alle fronten", concludeert het RIVM.

15.04

389 coronapatiënten in het ziekenhuis

In de Brabantse ziekenhuizen liggen dinsdag 389 mensen met een coronabesmetting. Dat zijn er twaalf meer dan een dag eerder. De druk op de ziekenhuizen neemt al weken toe.

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen blijft stijgen (bron: NAZB)
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen blijft stijgen (bron: NAZB)
14.55

School in Geldrop gesloten wegens coronabesmettingen

Basisschool Het Vijfblad in Geldrop is vanaf morgen gesloten vanwege het hoog oplopende aantal coronabesmettingen. Dat meldt een van de ouders die kinderen op de basisschool heeft aan Omroep Brabant. Er zaten al diverse klassen in thuisquarantaine, maar de school ziet zich nu genoodzaakt om helemaal de deuren te sluiten.

LEES OOK: Basisschool nog altijd dicht na corona-uitbraak: ruim 70 kinderen besmet

14.51

Extra maatregelen op scholen, maar lessen gaan nog door

Het onderwijs gaat gewoon door, maar leerkrachten gaan diverse aangescherpte coronamaatregelen zeker merken in hun dagelijkse werk. Zo is het vanaf nu de bedoeling dat leerkrachten hun lesvoorbereidingen thuis gaan doen, legt een woordvoerster van de PO-Raad uit. Ook samen koffiedrinken in de lerarenkamer is niet meer de bedoeling. De sectororganisatie voor het basisonderwijs is druk bezig de protocollen aan te passen.

De aanpassingen volgen op een "extra uitwerking" van de basismaatregelen in het onderwijs, zoals minister Hugo de Jonge het noemt. Leerlingen blijven gewoon les krijgen op school, want dat is "het allerbeste voor hun ontwikkeling", schrijf hij. Alle andere werkzaamheden, waarvoor het personeel niet per se op school hoeft te zijn, moeten vanaf nu thuis worden gedaan.

14.49

Bijna 350 nieuwe coronapatiënten op de verpleegafdelingen

Afgelopen etmaal werden er 349 nieuwe coronapatiënten binnengebracht op verpleegafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen, het hoogste aantal sinds 29 december vorig jaar. Op de intensive cares werden 51 patiënten met Covid-19 opgenomen, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

In totaal liggen er in de ziekenhuizen nu 2540 patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is het hoogste aantal sinds 6 mei. Vergeleken met precies een jaar geleden liggen er nu 572 coronapatiënten, of wel bijna 30 procent, meer in de ziekenhuizen.

13.54

WHO vreest komende maanden 700.000 coronadoden meer in Europa

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vreest op basis van de huidige ontwikkelingen dat in Europa voor maart nog eens 700.000 mensen overlijden aan Covid-19. Het dodental zou daarmee van 1,5 naar 2,2 miljoen stijgen.

Van de 53 landen die tot het Europese werkgebied van de WHO behoren, worden er naar verwachting 49 blootgesteld aan veel of extreme stress op de intensivecareafdelingen in de ziekenhuizen.

13.24

1200 mensen ondertekenen aangifte tegen Willem Engel

Een collectieve aangifte tegen Willem Engel, voorman van actiegroep Viruswaarheid, is sinds maandagavond door circa 1200 mensen ondertekend. Volgens de initiatiefnemers maakt Engel zich schuldig aan opruiing, verspreiding van medische desinformatie, oplichting en uitingen met een terroristisch oogmerk.

Initiatiefnemer Norbert Dikkeboom vindt dat Engel ten onrechte de strafrechtelijke dans ontspringt, waar andere voor vergelijkbare vergrijpen worden aangepakt. De recente rellen in Rotterdam zien de aangevers als direct gevolg van de in hun ogen opruiende oproepen van Engel.

12.52

Ziekenhuiszorg verder in de knel door corona

Een groeiend aantal Nederlandse ziekenhuizen slaagt er niet meer in om alle zorg te leveren die binnen zes weken noodzakelijk is om gezondheidsschade bij patiënten te voorkomen. Inmiddels lukt het veertien ziekenhuizen niet meer om deze zogenoemde "kritieke planbare zorg" altijd op tijd te verlenen, blijkt uit een overzicht van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Afgelopen donderdag ging het nog om twaalf ziekenhuizen.

Planbare zorg, waaronder alle zorg valt die een tijdje kan wachten zonder dat de patiënt daar blijvende schade van ondervindt, komt ook verder in het gedrang. Het lukt nu 49 van de 73 ziekenhuizen niet meer om die volledig te leveren. Dat betekent dat het 'stuwmeer' aan in te halen operaties ook weer zal toenemen.

12.23

Ziekenhuizen begonnen met boostervaccinaties voor personeel

Ziekenhuizen zijn begonnen met het inenten van zorgpersoneel met de boosterprik. Ongeveer 4500 medewerkers van het Maastrichtse academische ziekenhuis kregen een uitnodiging. Daarvan hebben zich tot nu toe zo'n 3000 mensen aangemeld. Het is bedoeling dat het zorgpersoneel de komende week de boosterprik heeft gekregen.

Bij het Bravis Ziekenhuis, met vestigingen in Bergen op Zoom en Roosendaal, worden dinsdag de eerste 684 prikken gezet. Vorige week kregen zo'n 2000 medewerkers een uitnodiging.

11.31

Coronabewijs verplicht op het werk in Duitsland

Vanaf woensdag is een coronatoegangsbewijs verplicht om naar werk te gaan of om het openbaar vervoer te nemen in Duitsland. Mensen moeten zijn ingeënt, genezen of recent negatief getest op het coronavirus. De regel is zeker tot 19 maart 2022 van kracht.

11.04

Eerste patiënt naar Duitsland

De eerste coronapatiënt is dinsdagmorgen met een speciale ambulance vanuit Rotterdam vertrokken naar Bochum in Duitsland. De patiënt lag hoogstwaarschijnlijk op de intensive care en is rond 10.45 uur vertrokken. Later op de dag wordt er nog één andere coronapatiënt uit Rotterdam naar Duitsland gebracht, laat het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) weten. Woensdag gaat het verplaatsen verder.

In totaal is plek voor twintig coronapatiënten bij de oosterburen.

10.57

Arts geeft valse coronabewijzen

Een Belgische arts wordt ervan verdacht zo'n 2000 valse vaccinatiecertificaten te hebben verstrekt. De toezichthouder rook onraad omdat de man melding maakte van coronaprikken "in alle uithoeken van Wallonië en mogelijk ook daarbuiten" en op abnormale tijden, zegt de zorgminister van Wallonië.

De arts wordt vervolgd voor valsheid in geschrifte en mag voorlopig geen inentingsbewijzen meer uitdelen. Ook zijn klanten kunnen worden vervolgd. Hun coronapas is ongeldig gemaakt. Ze krijgen een uitnodiging om zich alsnog echt te laten inenten.

10.35

173 mensen gepakt na rellen

Na de rellen van afgelopen weekend zijn inmiddels 173 mensen gearresteerd. Demissionair minister Grapperhaus (Justitie) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat er nog "vele arrestaties" zullen volgen. Volgens Grapperhaus wordt er ingezet op snelrecht en zal de schade worden verhaald op de daders.

Het afgelopen weekend braken op verschillende plaatsen in het land rellen uit, waarbij onder meer zwaar vuurwerk en stenen werden gegooid naar hulpverleners. In Rotterdam schoot de politie gericht op enkele relschoppers.

10.18

OMT wil scholen ontzien

Het OMT wil het liefst strengere regels voor scholen ‘vermijden’, ondanks het oplopende aantal besmettingen onder kinderen. Wel vindt het Outbreak Management Team het belangrijk de situatie op scholen ‘nauwlettend’ te volgen, om te kijken of kinderen niet te veel andere leeftijdsgroepen aansteken.

Mogelijk zijn er dan ‘toch aanvullende maatregelen’ nodig op scholen, staat in het OMT-advies. Het kabinet had het deskundigenteam gevraagd naar advies over het basis- en voortgezet onderwijs omdat veel scholen recent klassen naar huis moesten sturen wegens besmettingen. Het OMT ziet ook dat vooral kinderen jonger dan twaalf ‘na de herfstvakantie vaker dan voorheen in uitbraken en clusters van coronagevallen betrokken zijn’.

10.03

Zesdaagse Rotterdam gaat niet door

De zesdaagse van Rotterdam gaat opnieuw niet door. De organisatie heeft besloten het wielerevenement in Ahoy te schrappen vanwege de onzekerheid rond de coronamaatregelen. De baanwielrenners zouden van 7 tot en met 12 december over de piste in Ahoy rijden, maar het is hoogst onzeker of er dan weer publiek aanwezig mag zijn.

8.16

Minder geparkeerd in milde lockdown

Ook afgelopen week is er weer minder geparkeerd, zo blijkt uit de barometer van de parkeerapp van Parkmobile. Twee weken geleden was al het eerste effect van de aangescherpte coronamaatregelen te zien. Afgelopen week zette deze trend door en en werd er weer 4,5% minder geparkeerd in Nederland.

04.00

Zorgautoriteit komt met nieuwe cijfers situatie ziekenhuizen

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) geeft later vandaag een nieuwe indruk van de situatie in de ziekenhuizen. Door het hoge aantal coronapatiënten en het tekort aan personeel is de druk op de reguliere zorg groot.

Overal in het land schalen ziekenhuizen operaties en andere niet aan corona gerelateerde zorg af. De NZa laat vandaag weten hoeveel reguliere zorg ziekenhuizen nog kunnen leveren. Een deel van de ziekenhuizen kan op dit moment ook ingrepen die normaal eigenlijk niet langer dan zes weken mogen wachten niet meer tijdig uitvoeren. Het gaat dan om bijvoorbeeld om het verwijderen van een tumor na een kankerdiagnose.

03.30

Eerste coronapatiënten weer naar Duitsland

Naar verwachting verhuizen de eerste coronapatiënten vandaag naar een Duits ziekenhuis in de grensregio. De oosterburen springen opnieuw bij omdat de druk op de ziekenhuiszorg in Nederland in rap tempo toeneemt. In totaal is er plek voor twintig Covid-patiënten op zowel de intensive cares als de verpleegafdelingen in Duitsland.

Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) denkt dat niet alle mensen in één dag verplaatst kunnen worden naar ziekenhuizen van de oosterburen. Zoveel mogelijk mensen worden naar verwachting vandaag naar een ziekenhuis in de deelstaat Noordrijn-Westfalen gebracht. Zo nodig gaat het verplaatsen morgen verder. Eerder deze maand leek het er nog op dat de Duitsers niet zouden kunnen helpen bij de coronacrisis in de ziekenhuizen.

03.30

Aantal coronagevallen blijft ongeremd stijgen

Ruim een week geleden zijn de nieuwste coronaregels ingegaan, maar die maatregelen hebben de verspreiding van het coronavirus vooralsnog niet eens een beetje kunnen afremmen. Het aantal positieve tests blijft in dezelfde lijn als de voorgaande weken recht omhooggaan. Ook het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen stijgt waarschijnlijk snel.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt later vandaag met de traditionele weekcijfers. Daarin meldt het instituut hoeveel positieve tests in de zeven voorgaande dagen zijn geregistreerd. Vorige week meldde het RIVM 110.558 nieuwe gevallen, zo'n 44 procent meer dan de week ervoor. Sindsdien blijft het aantal positieve tests met 40 tot 50 procent stijgen, en dat betekent dat het weekcijfer nu kan uitkomen op 155.000 tot 170.000 nieuwe gevallen.

00.30

Aboutaleb: gewonden na rellen Rotterdam niet in levensgevaar

De mensen die vrijdagavond gewond raakten bij de rellen in het centrum van Rotterdam verkeren niet in levensgevaar. Dat zei de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb maandagavond bij Jinek. Volgens Aboutaleb raakten er zeven personen gewond. Vier van hen belandden met een schotwond in het ziekenhuis. De rellen braken uit na een coronademonstratie in het centrum van de stad.

Volgens de burgemeester was een deel van de relschoppers "echt gekomen om slachtoffers te maken". "Ze hebben het idee dat ze het gevecht moeten aangaan met de politie. Maar er is geen enkele verzachtende omstandigheid om een agent te willen doden", aldus Aboutaleb bij Jinek. Bij de rellen werden in totaal 49 mensen aangehouden. De politie voelde zich zo in het nauw gedreven dat agenten schoten losten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!