Liveblog

Coronanieuws: ruim 3300 Brabanders overleden aan corona

30 november 2021 om 06:50 • Aangepast 8 december 2021 om 13:16
nl
In dit liveblog houden we je dinsdag op de hoogte van het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de coronacrisis. In Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van ANP & redactie
Geschreven door
ANP & redactie

De hoofdpunten:

  • Er zijn afgelopen week 24.340 nieuwe besmettingen in Brabant geteld. Een record.
  • Sinds maandag kwamen er 3707 nieuwe coronagevallen bij.
  • Ruim 3300 Brabanders overleden door corona sinds het begin van de pandemie.
  • Het RIVM heeft het vermoeden dat het aantal besmettingen afvlakt.

Liveblog

22.55

Dit liveblog is afgesloten

21.00

Sinds de zomer 230 boetes voor niet naleven quarantaineplicht

Sinds de invoering van de quarantaineplicht zijn er tot medio november 230 bestuurlijke boetes opgelegd aan reizigers uit gebieden met veel coronabesmettingen die zich niet aan dat voorschrift hielden. De quarantaineplicht ging deze zomer in als vervanging van de vliegverboden en geldt voor mensen die uit zeerhoogrisicogebieden als bijvoorbeeld Afghanistan, Barbados en het Verenigd Koninkrijk naar Nederland komen. De plicht om vijf tot tien dagen thuis te blijven, geldt nu ook voor reizigers uit zuidelijk Afrika waar een nieuwe variant van het coronavirus is ontdekt.

Vanwege de nieuwe virusvariant is vrijdag een vlieg- en inreisverbod ingesteld voor reizigers die uit zuidelijk Afrika komen. Groepen die daarvan zijn uitgezonderd, zoals Nederlanders die terug naar huis komen en andere EU-burgers, vallen ook onder de quarantaineplicht. De boete voor het niet naleven van de plicht is 339 euro.

20.30

Meer dan drieduizend Brabanders overleden aan corona sinds begin pandemie

Sinds het begin van de coronapandemie zijn er in Brabant 3337 mensen overleden aan het virus. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM. Dat zijn gemiddeld meer dan vijf mensen per dag.

19.10

DELA zet weer koelunits neer bij uitvaartcentra om lichamen in te bewaren

Om meer lichamen van overledenen te kunnen bewaren, plaatst DELA bij vier uitvaartcentra speciale koelunits. Dit vanwege oplopende besmettings- en sterftecijfers. “Wij hadden ze liever ook niet willen neerzetten”, zegt Walter Bonte van de DELA in Eindhoven.

18.55

GGD: afhandeling 'coronavluchten' ging niet zo soepel als gehoopt

De GGD Kennemerland erkent dat het testen en het in quarantaine plaatsen van reizigers uit Zuid-Afrika vrijdag beter had gekund. De GGD biedt aan alle reizigers die hier de dupe van zijn geworden excuses aan en zegt het gesprek met hen aan te willen gaan als zij dat willen.

Volgens de GGD moest alles in sneltreinvaart gebeuren. Aan het eind van de ochtend kreeg de dienst plotseling de opdracht om bij de reizigers van de twee vluchten een PCR-test af te nemen en ervoor te zorgen dat positief geteste mensen in isolatie werden gebracht.

"Deze operatie - er dienden 602 mensen te worden getest - is onder grote tijdsdruk uitgevoerd", aldus GGD Kennemerland. "Omdat er een nieuwe variant van het coronavirus rondgaat, konden we geen gebruik maken van de bestaande testlocatie op Schiphol en moest alles vanaf nul opgezet worden. Uiteindelijk ging alles niet zo soepel en snel als wij ook zelf hadden gewild."

Bert van de Velden, directeur GGD Kennemerland, prijst de ruim vijftig medewerkers die hebben meegeholpen voor hun flexibiliteit. "Ook de meeste reizigers hebben zich coöperatief opgesteld en realiseerden zich dat hun beperkingen in het teken stonden van een hoger doel. Zij verdienen zeker ook onze waardering."

18.30

Advocaat: 'quarantaine-stel' vrijgelaten uit isolatie Haren

Het Spaans/Portugese 'quarantaine-stel' is of wordt vrijgelaten uit de isolatielocatie in Haren, heeft hun advocaat dinsdagmiddag laten weten in een verklaring. Het Openbaar Ministerie heeft besloten geen verzoek te doen het duo langer vast te houden, stelt hij.

Bericht hierover zou de advocaat hebben ontvangen van de officier van justitie. "Cliënten gaan zo dadelijk met een taxi naar het consulaat, alwaar ze verder opgevangen worden ter repatriëring naar Spanje."

Het OM Noord-Nederland was niet direct bereikbaar voor commentaar.

18.10

Nieuwe Duitse leider: parlement besluit over vaccinatieplicht

Het is de bedoeling dat het Duitse parlement nog dit jaar over een algemene vaccinatieplicht stemt, aldus toekomstig regeringsleider Olaf Scholz tegen de krant Bild. De verplichting zou dan in februari of maart kunnen ingaan.

Oostenrijk, buurland van Duitsland, kondigde onlangs als eerste Europese staat een vaccinatieplicht voor iedereen aan. In beide landen zijn in verhouding minder mensen gevaccineerd tegen corona dan in andere West-Europese landen.

De sociaaldemocratische Scholz, die binnenkort Angela Merkel gaat opvolgen als bondskanselier, bepleitte de vaccinatieplicht eerder dinsdag tijdens coronaspoedberaad met Merkel en de leiders van de zestien deelstaten.

Volgens gezondheidsminister Jens Spahn zijn tot het einde van dit jaar nog zeker 50 miljoen prikken beschikbaar. Ook worden er meer doses besteld zodat iedereen aan de verplichting kan voldoen.

17.45

Begrotingstekort dit jaar lager ondanks extra coronasteun

Ondanks de extra coronasteun die het demissionaire kabinet afgelopen week aankondigde, valt het begrotingstekort dit jaar lager uit dan op Prinsjesdag werd verondersteld. Dat staat in de Najaarsnota die minister Wopke Hoekstra (Financiën) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

In de Najaarsnota eind november wordt de begroting voor de laatste keer in het lopende jaar bijgewerkt. Sinds medio september heeft de economie beter gedraaid dan verwacht, en daardoor vallen de belasting- en premieafdracht door burgers en bedrijven 2,3 miljard euro hoger uit. Daarnaast zijn sommige uitgaven doorgeschoven naar volgend jaar.

17.20

Eerste Kamer achter inzet coronapas in kledingzaken en kappers

De Eerste Kamer steunt de mogelijkheid om het coronatoegangsbewijs in te kunnen zetten in niet-essentiële winkels en niet-essentiële dienstverlening. Bezoekers van kleding- en meubelwinkels maar ook van kappers en aan pretparken zouden dan hun QR-code moeten laten zien.

Het wetsvoorstel maakt het mogelijk om de coronapas in deze sectoren in te zetten. Het demissionaire kabinet zal hiervoor nog een zogeheten ministeriële regeling voorleggen aan beide Kamers.Voorstanders zijn de vier coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie, evenals PvdA en GroenLinks en 50PLUS.

Eerder deze maand ging ook de Tweede Kamer akkoord.

17.10

De Jonge: eind deze week 700.000 boosters en 3e prikken gezet

Aan het einde van deze week zullen 700.000 coronaboosters en derde prikken zijn gezet, verwacht zorgminister Hugo de Jonge. Tot dusver zijn er 800.000 prikken overgebracht naar de GGD'en, ziekenhuizen, verpleeghuizen en andere locaties waar deze coronavaccins worden toegediend. Het merendeel daarvan zal eind deze week in een arm zitten.

Een derde prik is soms nodig voor mensen met een ernstige afweerstoornis. Deze prik - en soms zelfs een vierde - hoort dan bij hun basisvaccinatie om goed beschermd te zijn. De afgelopen tijd is al begonnen met het prikken van deze doelgroep. Een booster is voor iedereen bedoeld, als oppepper om de bescherming goed op peil te houden. Alle coronaprikken hebben dezelfde dosis.

Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk 60-plussers voor Kerstmis hun booster hebben gehad. Daarvoor is volgens de demissionair bewindsman de hulp nodig van Defensie (750 mensen) en medisch studenten, die mee gaan prikken. Ook kondigde De Jonge tijdens een debat in de Eerste Kamer aan dat hij vrijdag met een uitgewerkt plan komt voor een boosterinitiatief. Deze stappen moeten zorgen voor een versnelling in de boostercampagne.

In vergelijking met andere landen loopt Nederland ver achter in het aantal gezette boosterprikken.

16.50

Bijna 82.000 boosterprikken gezet, aantal eerste prikken zakt

81.800 mensen hebben tot nu toe een boosterprik tegen het coronavirus gekregen. Die oppepprik wordt momenteel aan ouderen en zorgmedewerkers gegeven om hun afweer te versterken. Het is de eerste keer dat het RIVM cijfers over de boosterprikken deelt.

In totaal zouden ongeveer 740.000 mensen van 80 jaar en ouder een uitnodiging moeten krijgen. Op 18 november kreeg de eerste oudere, een vrouw van 90 jaar, haar boosterprik.

Bijna 33.000 mensen hebben vorige week hun eerste prik tegen het coronavirus gehaald. Dat is het laagste aantal sinds het begin van de vaccinatiecampagne in januari. Een week eerder kregen ruim 49.000 mensen hun eerste dosis, en de week daarvoor ruim 67.000. Het aantal tweede prikken steeg. Ruim 56.000 mensen kregen vorige week hun herhaaldosis, het hoogste aantal sinds half oktober.

16.20

NOC*NSF roept kabinet op sporten tot 20.00 uur toe te staan

NOC*NSF doet een oproep aan het kabinet de avondlockdown voor sport aan te passen. De Tweede Kamer vergadert woensdag over de maatregelen. De sportkoepel vraagt in samenspraak met de sportbonden, de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) en het Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS) de sport te zien als een essentiële sector. Dan zou het mogelijk zijn tot 20.00 uur te sporten in plaats van tot 17.00 uur, de grens die sinds zondag geldt.

NOC*NSF betreurt het dat door de avondlockdown de sport in Nederland voor een groot deel stilligt. "Terwijl samen sporten en bewegen juist onderdeel van de oplossing is en de weerbaarheid tegen het coronavirus vergroot", aldus de sportkoepel. "Door school en werk hebben veel mensen overdag geen tijd om te sporten en de georganiseerde sport vindt bovendien plaats in de avonduren, in de vorm van trainingen en lessen. Nu deze trainingen komen te vervallen is het ook de vraag of het verantwoord is wedstrijden in het weekeinde plaats te laten vinden."

16.00

Omikron-variant heeft ook al in Nederland besmetting veroorzaakt

De Omikron-variant van het coronavirus heeft zich ook al binnen de landsgrenzen van Nederland verspreid. Een van de mensen die de variant al eerder heeft opgelopen, buiten de veertien mensen die besmet terugkwamen uit Zuid-Afrika, was niet op reis geweest. Dat laat een woordvoerder van het RIVM weten.

Het instituut meldde eerder op dinsdag al dat twee mensen die op 19 en 23 november positief testten de Omikron-variant bij zich droegen. Dat is gebleken uit nadere analyse van hun testmonsters. Een van die twee mensen had geen reishistorie, zoals het RIVM dat noemt, de ander was wel recent in het zuiden van Afrika geweest.

15.50

Meerdere Kamerleden ontvangen dreigmail, Bergkamp doet aangifte

Meerdere Tweede Kamerleden hebben een dreigmail ontvangen. Kamervoorzitter Vera Bergkamp gaat deze week aangifte doen. Dit vertelde Bergkamp dinsdag in reactie op het stijgende aantal meldingen van politici die bedreigd worden. Ze wilde weinig kwijt over de inhoud van de dreigmail, behalve dat deze "coronagerelateerd" was.

Volgens Bergkamp is het "te zot voor woorden" dat dit gebeurt. Ze noemt een dreigmail "gewoon vreselijk". Deze mails zijn volgens haar op personen gericht en bedoeld om mensen bang te maken.

De Kamervoorzitter vindt het "afschuwelijk" dat politici steeds vaker bedreigd worden. "Bedreigingen zijn niet normaal. Iedereen moet zijn werk in alle vrijheid en veiligheid kunnen doen."

Waarom het aantal dreigementen toeneemt, weet Bergkamp niet. Wel ziet ze dat er een verharding plaatsvindt, onder meer op sociale media. Dit heeft volgens haar onder meer te maken met de ontwikkelingen rond het coronavirus.

15.45

RIVM: sterk vermoeden dat aantal besmettingen afvlakt

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft "sterk het vermoeden" dat het aantal coronabesmettingen echt afvlakt. "Als die lijn doorzet, zitten we nu op de piek. We zien positieve signalen", zegt Aura Timen, hoofd infectieziektebestrijding van het RIVM.

Het instituut registreerde in de afgelopen zeven dagen iets meer dan 155.000 positieve tests. Dat is 0,8 procent meer dan in de week ervoor. De GGD'en zitten in de buurt van hun maximale capaciteit. Dan zou het beeld van de weekcijfers vertekend kunnen zijn, maar het is volgens Timen "niet aannemelijk" dat de stabilisatie hieraan toe te schrijven is. De GGD'en wisten vorige week namelijk meer tests uit te voeren, maar die brachten naar verhouding minder besmettingen aan het licht. Van alle testen in de teststraten was 21,4 procent positief, tegen 22,2 in de week ervoor.

Bovendien daalde het zogeheten reproductiegetal naar 1,05. Dat is het laagste niveau sinds september, voor het begin van de huidige golf. Timen ziet ook een afvlakking van het aantal coronapatiënten dat in een ziekenhuis wordt opgenomen. "Maar het is nu nog niet met zekerheid te zeggen, we hebben de komende tijd nodig om het beeld nauwkeuriger te krijgen."

15.40

Hulplijn voor jongeren 10.000 keer gebeld in acht maanden

De hulpplek voor jongeren Alles Oké? Supportlijn van de Kindertelefoon is sinds de oprichting in april meer dan 10.000 keer gebeld. Jongeren die problemen hebben, ergens mee zitten of behoefte hebben aan een gesprek kunnen bij Alles Oké? Supportlijn terecht.

De stichting die de lijn begon zegt dat het aantal telefoontjes het belang van de hulplijn weergeeft. De meeste jongvolwassenen met een vraag bellen niet maar sturen een chatbericht. Volgens een analyse van de hulplijn gaan de meeste gesprekken over mentale en emotionele problemen.

Andere veelvoorkomende gespreksonderwerpen zijn een moeilijke thuissituatie en relatieproblemen. Jongeren geven vaak aan zich beter te voelen na een gesprek. In veel gevallen willen jongvolwassenen vooral een luisterend oor.

De stichting achter de Kindertelefoon heeft de hulplijn opgezet om ook jongvolwassenen te helpen. De Kindertelefoon is er voor mensen van 8 tot 18 jaar oud. Alles Oké? Supportlijn kan gebeld worden door mensen van 18 tot 24 jaar oud.

15.33

3707 nieuwe besmettingen in Brabant

Sinds maandag zijn in Brabant 3707 nieuwe besmettingen geregistreerd, zo blijkt uit de dagelijkse cijfers van het RIVM.

Wachten op privacy instellingen...
15.30

Ruim 24.000 nieuwe besmettingen, druk op ziekenhuizen neemt toe

Er zijn in de afgelopen week 24.340 besmettingen geconstateerd in Brabant. Dat is opnieuw een weekrecord, maar het zijn er maar nét iets meer dan een week eerder. Daarmee lijkt de stijging van het aantal coronabesmettingen af te vlakken. De druk op de ziekenhuizen blijft wel stijgen.

15.22

Vooral jonge kinderen en ouderen positief getest op coronavirus

De jongste kinderen en de oudste ouderen, in die twee groepen zijn in de afgelopen week opvallend veel positieve coronatests te zien. Bij jongeren en jonge volwassenen daalt het aantal nieuwe gevallen juist, komt naar voren uit de wekelijkse cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Iets meer dan 3600 kinderen van 0 tot en met 4 jaar oud zijn in de afgelopen week positief getest. Dat is 38 procent meer dan in de week ervoor.

Bij de cijfers van vorige week was onder 5- tot en met 14-jarigen, dus de schoolgaande kinderen, juist de grootste toename te zien. Nu is de groei daar veel kleiner, bijna 6 procent.

15.01

CBD: tegen sinterklaasweekend coronazelftesten weer op voorraad

Tegen het sinterklaasweekend liggen de coronazelftesten weer volop in de schappen van drogisterijen, zegt het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven tegen het ANP. Tot het weekend zijn er genoeg zelftesten en worden de winkelvoorraden aangevuld, maar is die voorraad wel "vrij klein", benadrukt de zegsman. De koepelorganisatie verwacht dat de vraag de komende tijd zal aanhouden.

Maandag waren na een verkooppiek in het afgelopen weekend zelftests nagenoeg uitverkocht bij onder meer Kruidvat, Trekpleister en DA. Het CBD zei toen al dat mensen zich geen zorgen hoeven te maken om de voorraad.

14.50

GGD'en nog bezig met plan hoe boostercampagne te versnellen

GGD'en kunnen nog niet zeggen hoe zij het toedienen van boosterprikken gaan versnellen. Dat meldt de landelijke koepel GGD GHOR, die samen met het RIVM in opdracht van demissionair coronaminister Hugo de Jonge werkt aan een boosterversnellingsplan. Daarin moet onder meer komen te staan hoe studenten GGDen kunnen helpen.

Het kabinet kondigde vrijdag op de coronapersconferentie een boosteroffensief aan. Voor het einde van het jaar moeten zoveel mogelijk ouderen hun extra prik tegen het coronavirus hebben gekregen. Daarvoor wordt onder meer de hulp van "studenten van mbo tot universiteit" en 750 militairen ingeschakeld.

14.16

Eén op de drie ziekenhuizen schrapt alle planbare zorg

In 25 Nederlandse ziekenhuizen, ruim een op de drie, wordt in het geheel geen planbare zorg meer verleend. Onder die noemer vallen bijvoorbeeld knie- en heupoperaties. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van eind vorige week, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). In de vorige rapportage, die vrijdag verscheen, was de planbare zorg in 12 van de 74 ziekenhuizen helemaal geannuleerd.

De grote toestroom van coronapatiënten veroorzaakt steeds meer druk op de ziekenhuiszorg. Negentien ziekenhuizen zijn niet altijd meer in staat om zogeheten kritieke planbare zorg altijd op tijd te verlenen. Dat is zorg die binnen zes weken zou moeten plaatsvinden om gezondheidsschade te voorkomen. Dat is één ziekenhuis meer dan vrijdag.

13.55

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen nadert piek vorige winter

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag met 73 gestegen tot 2845. Dat is nog maar net onder het hoogste niveau van afgelopen winter. Die piek was op 5 januari, toen er 2890 coronapatiënten in de ziekenhuizen lagen. Op de verpleegafdelingen liggen nu 2250 coronapatiënten, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 41 meer dan maandag. Op de intensive cares nam het aantal mensen met corona toe met 32 tot 595.

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), voorspelde maandag dat het aantal opgenomen patiënten deze week richting de 3000 gaat.

13.34

Gymnastiekbond schrapt alle wedstrijden in december

Gymnastiekbond KNGU heeft besloten dit jaar geen wedstrijden meer te organiseren. De bond besloot daartoe vanwege de aangescherpte coronamaatregelen. Bij onder meer turnwedstrijden zijn veel vrijwilligers betrokken. Met alle geldende maatregelen en onzekerheden was het volgens de KNGU al "een enorme uitdaging" om wedstrijden en activiteiten te organiseren.

12.02

Ouderen krijgen phishingmails van oplichters over boosterprik

Ouderen in Nederland ontvangen de laatste paar dagen mails van oplichters, die proberen hun bankgegevens in handen te krijgen. In de mail staat dat ouderen verplicht zijn om een boosterprik te halen, en dat ze een afspraak kunnen maken door op een link in de mail te klikken en in te loggen bij hun bank. Die banksite is nagemaakt. Het is niet bekend hoeveel mensen in de oplichtingspoging zijn getrapt.

11.56

Dela zet extra koelcellen in bij Rijtackers

Door de coronagolf is er opnieuw topdrukte in de uitvaartbranche. Het Eindhovense uitvaartbedrijf Dela laat weten deze week extra koelcellen te hebben moeten bijplaatsen bij uitvaartcentrum Rijtackers. Dat meldt Studio040.

“Het is topdrukte”, zegt de woordvoerder van Dela tegen de Eindhovense omroep. “Iedereen werkt hier heel hard. Gisteren hebben we 102 sterftemeldingen gehad. Als je ziet dat het normale aantal meldingen tussen de 70 en 80 ligt, geeft dat wel aan hoe druk het is.”

11.26

Omikron-variant was al een week eerder in Nederland, ontdekt RIVM

De Omikron-variant van het coronavirus was al een week eerder in Nederland dan tot nog toe bekend was. In testmonsters die op 19 en 23 november bij de GGD zijn afgenomen heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de variant, die als zorgwekkend wordt beschouwd, aangetroffen.

De testmonsters zijn afkomstig van het laboratorium Saltro. Ze bevatten een afwijking in het zogeheten spike-eiwit van het virus. "Daardoor ontstond het vermoeden dat het om de Omikron-variant ging", aldus het RIVM. Nader onderzoek naar het erfelijk materiaal van het virus bevestigde dit vermoeden.

11.00

Stijging in Brabantse ziekenhuizen

In de Brabantse ziekenhuizen waren dinsdagochtend 444 coronapatiënten opgenomen. Dit zijn er 13 meer dan maandag. Dat maakte het ROAZ dinsdagochtend rond elf uur bekend. De afgelopen dag zijn er 53 nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Daar staat tegenover dat 36 coronapatiënten uit het ziekenhuis ontslagen werden. Een patient is overgeplaatst en 13 coronapatiënten overleden het afgelopen etmaal.

10.53

Groep geïsoleerde reizigers uit Zuid-Afrika wil excuses en uitleg

Een groep passagiers die vrijdag op Schiphol landde vanuit Zuid-Afrika en daar in isolatie werd geplaatst, wil dat de luchthaven, KLM en de GGD Kennemerland excuses aanbieden en bovenal "een goed antwoord geven op de vraag waarom ze zo slecht georganiseerd zijn". Dat bevestigt Oscar van Overdam, die namens twaalf reizigers alle drie de instanties een brief schreef, na berichtgeving van NH Nieuws.

Volgens Van Overdam ontbrak het vrijdag aan communicatie en organisatie op de luchthaven en waren de omstandigheden onhygiënisch. Volgens hem leek het alsof er "na twee jaar in deze pandemie" geen plan was op de luchthaven. "Het was een organisatie van likmevestje." Hij noemt de situatie op Schiphol een "megaspreading event", waar de reizigers bovendien "mensonterend" zijn behandeld.

10.16

Veel minder tijd voor wetenschappelijk onderzoek door Covid

Veel wetenschappers, namelijk 40 procent van alle academici, hebben de tijd die ze konden besteden aan onderzoek tijdens de eerste lockdownperiode door corona aanzienlijk zien dalen. Wetenschappers met jonge kinderen meldden zelfs een verlies aan onderzoekstijd dat twee keer zo groot was als dat van academici zonder thuiswonende kinderen. De jonge moeders onder de academici hadden het meeste last van tijdverlies. Dat kan de voortgang van het onderzoek en de eigen toekomst in de academische wereld schaden.

09.41

RIVM onderzoekt eerder afgenomen testmonsters op Omikron-variant

Het RIVM onderzoekt niet alleen nieuwe, maar ook eerder afgenomen testmonsters op de Omikron-variant van het coronavirus. Een woordvoerder laat dat desgevraagd weten. "We gaan bekijken of het voor vorige week al in Nederland was."

Met behulp van een techniek die sequentieanalyse heet, kan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu bekijken hoe het erfelijk materiaal van het virus in elkaar zit. In samenwerking met andere labs, bijvoorbeeld van het Erasmus MC, onderwerpt het instituut ongeveer 1800 monsters aan zo'n nader onderzoek. Dat systeem heet de kiemsurveillance. Het is de manier waarop wetenschappers zicht houden op de verspreiding van verschillende virusvarianten.

08.55

CBS: omzet horeca in derde kwartaal bijna op niveau 2019

De omzet van de horeca was in het derde kwartaal bijna even hoog als voor het uitbreken van de coronacrisis. In de maanden juli, augustus en september stegen de opbrengsten dankzij versoepelingen van de coronamaatregelen fors, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Hotels lijden nog het meest onder de pandemie.

08.49

Metworstrennen in Boxmeer gaat door zonder publiek

Het bestuur van de Metworstrennen in Boxmeer gaat ervanuit dat het evenement zonder publiek zou kunnen plaatsvinden. "Als we de nodige maatregelen doorvoeren is er geen reden om de komende editie opnieuw af te gelasten, al zal het op een andere manier dan in andere jaren zijn", schrijft de organisatie.

De Metworstrennen is een eeuwenoude paardenrace die ieder jaar op carnavalsmaandag wordt gehouden. Op maandag 28 februari moet het gebeuren.

08.44

West Side Story van Spielberg komt in bios ondanks coronalockdown

De nieuwe versie van klassieker West Side Story die regisseur Steven Spielberg heeft gemaakt, is ondanks de coronalockdown vanaf 9 december in de Nederlandse bioscopen te zien.

Dat heeft distributeur Disney dinsdag laten weten. Verschillende grote films, zoals Soof 3 en Bon Bini Holland 3, zijn voor onbepaalde tijd uitgesteld vanwege de nieuwe coronalockdown. Bioscopen moeten om 17.00 uur de deuren sluiten en mogen niet meer dan een derde van de bezoekers toelaten in de theaters. Dit betekent wederom dat de bioscoopsector in december, normaal de drukste maand van het jaar, weinig kaartjes kan verkopen.

07.52

Moderna: vaccin waarschijnlijk minder sterk tegen Omikron-variant

Het is onwaarschijnlijk dat de huidige coronavaccins even effectief zullen zijn tegen de nieuwe Omikron-variant. Dat zegt de topman van biotechbedrijf en vaccinmaker Moderna, Stéphane Bancel, tegen de Britse zakenkrant Financial Times. Volgens hem kan het maanden duren voordat producenten genoeg coronavaccins kunnen maken die wel optimaal werken tegen de nieuwe variant.

De Omikron-variant van het coronavirus werd vorige week ontdekt in Zuid-Afrika. Sindsdien duikt die in steeds meer landen op.

7.30

Winkeliers boekten in oktober meer omzet

Winkeliers hebben in oktober 6,6 procent meer omzet behaald dan een jaar eerder. Dat kwam vooral doordat winkels in de non-foodsector meer verkochten, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend. Bij supermarkten en andere zaken die vooral voedingsmiddelen verkopen, kromp de omzet juist. Webwinkels groeiden nog wel, maar veel minder hard dan voorheen.

Bij non-foodwinkels steeg de omzet vorige maand bijna 13 procent op jaarbasis. Volgens het statistiekbureau verkochten vooral kleding- en schoenenwinkels fors meer. Ook doe-het-zelfzaken en verkopers van nieuwe vloeren en keukens groeiden hard. Bij winkels in voedingsmiddelen zakten de inkomsten juist met bijna 2 procent. Vorig jaar was de invloed van lockdowns op het koopgedrag nog groot.

4.40

Weinig rooskleurig beeld bij katholieke parochies

Het overgrote deel van de Nederlandse rooms-katholieke parochies zit in de financiële problemen: bijna acht op de tien parochies staan in het rood. Bij elkaar opgeteld leden de 640 parochies vorig jaar een verlies van 15 miljoen euro. Dat blijkt volgens Trouw uit eigen onderzoek van de krant, in samenwerking met onderzoekscollectief Spit. Daarvoor werden de financiën van alle parochies tegen het licht gehouden.

In een gestaag en langjarig proces van vergrijzing en ontkerkelijking is de rooms-katholieke kerk in een negatieve spiraal beland. De groep gelovigen die nog met enige regelmaat naar de kerk gaat is geslonken tot zo'n 150.000, 4 procent van alle katholieken. Het kerkbezoek is ook door corona sterk afgenomen.

3.40

Patiënten bij fysiotherapie verdubbeld

Meer dan 157.000 mensen hebben sinds de uitbraak van de coronapandemie een fysiotherapeut in de arm genomen, omdat ze met langdurige klachten na een besmetting kampen. Het aantal patiënten is sinds mei weer bijna verdubbeld, meldt het Algemeen Dagblad.

Omgerekend gaat het om 6,3 procent van het aantal mensen dat in Nederland positief is getest. Van alle patiënten is nu nog 46 procent onder behandeling, zo blijkt uit de database van de KNGF, de beroepsvereniging van fysiotherapeuten. Ongeveer twee derde is tussen de 40 en 70 jaar oud.

Gemiddeld komen de patiënten voor twintig behandelingen en hebben ze daar 119 dagen voor nodig. Maar er zit ook een uitschieter van 117 behandelingen tussen en de langste behandeltermijn is zelfs 596 dagen. Tegelijkertijd merken fysiotherapeuten dat een deel na een paar behandelingen al opknapt.

3.25

Stijging positieve coronatest zwakt af

De spectaculaire stijging van het aantal positieve coronatests is voorbij, in elk geval voorlopig. Het aantal bevestigde besmettingen over de afgelopen week blijft ongeveer gelijk aan de week ervoor. Dat wil echter niet zeggen dat het werkelijke aantal besmettingen gelijk blijft en de piek van de golf is bereikt. De teststraten van de GGD'en zitten namelijk aan hun maximale capaciteit.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dinsdag ook bij hoeveel mensen de coronaklachten zo erg waren dat ze in een ziekenhuis moesten worden opgenomen. Het zogeheten reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, schommelt al meer dan een maand rond 1,2. Het landelijke risiconiveau blijft waarschijnlijk op het hoogste niveau: ernstig.

3.00

'Verdelen patiënten over ziekenhuis is lastig'

Het verdelen van coronapatiënten over de overvolle ziekenhuizen bezorgt beddenplanners hoofdbrekens. Lang niet altijd kunnen hierover afspraken worden gemaakt, meldt De Telegraaf. De planners van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) in Zeist hebben meer moeite dan vorig jaar met het vinden van ziekenhuisbedden voor coronapatiënten. Dat komt doordat de reguliere zorg nu nog deels doorgaat.

Niettemin verdubbelde het aantal verplaatsingen met de ambulance of helikopter in de afgelopen twee weken van 53 naar 101. "Er spelen veel factoren mee of een overplaatsing doorgaat. Zoals het weer, de toestemming van patiënt of familie en soms ook het gebrek aan een landingsplaats voor de heli", zegt beddenplanner Max Poorthuis.

00.10

Meer vakantievierders in eigen land

Mensen die vakantie vieren in eigen land hebben afgelopen zomer gezorgd voor een toename van het aantal gasten in Nederlandse hotels, campings en andere overnachtingsplekken. Daarmee werd de daling van het aantal buitenlandse gasten opgevangen. Maar er zijn nog steeds minder toeristen dan voor de coronapandemie. Dat constateert statistiekbureau CBS.

In juli, augustus en september bedroeg het totale aantal gasten 12,8 miljoen. In dezelfde maanden in 2019 waren 14 miljoen mensen hier op vakantie. Minder mensen checkten in bij hotels en groepsaccommodaties. Kampeer- en huisjesterreinen kregen juist meer boekingen te verwerken.

Vooral Duitsers en Belgen bleven tijdens de zomermaanden weg uit Nederland. Dat komt waarschijnlijk, omdat de coronabesmettingen hier snel toenamen aan het begin van de zomer.

00.05

Aantal mensen met bijstand op ‘oude niveau'

Voor het eerst ontvangen weer ongeveer net zoveel mensen een bijstandsuitkering als voor de coronacrisis. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van cijfers over eind september. Toen waren er net iets minder bijstandsontvangers dan op de laatste dag van maart 2020, toen de eerste lockdown net begonnen was.

De onderzoekers tellen 419.000 mensen met een algemene bijstandsuitkering. Dat is een afname van 5500 vergeleken met een jaar eerder en van ruim 2000 vergeleken met maart vorig jaar. De afname van het aantal bijstandsontvangers vergeleken met een jaar eerder is te zien in alle leeftijdsgroepen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!